Osma zemlja odlučila da ne učestvuje na Evroviziji, Srbija ne odustaje

0
280

Bugarska neće učestvovati na muzičkom festivalu „Evrovizija 2023“ zbog nedostatka finansijskih sredstava, saopštio je list „24 časa“. Zbog finansijskih razloga, od učešća na Evroviziji već su odustale Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Andora, Slovačka, Luksemburg i Monako.

Printscreen RTS

Prema pisanju lista, odluku o odustajanju od takmičenja doneo je odbor javnog emitera u zemlji, Bugarske nacionalne televizije, prenosi Sputnjik.

Upravni odbor navodi da je budžet emitera smanjen za dva miliona leva (više od milion dolara), dok su troškovi skoro utrostručeni. Prema mišljenju bugarske strane, programi poput „Evrovizije“ su potpuno neopravdane u svetlu krize koja dovodi do isključenja struje i grejanja na javnim mestima širom Evrope.

„Evrovizija 2023“ biće održana u Liverpulu u Velikoj Britaniji od 9. do 13. maja, a smanjenje broja učesnika znači povećanje članarine za preostale zemlje.

RTS: Srbija ne odustaje od Evrovizije

Piar RTS-a Duška Vučinić Lučić potvrdila je da će Srbija poslati svog predstavniku na „Pesmu Evroviziju“.

„Za ovo takmičenje svakako je dobro da ima što više učesnika, ali verujem da su zemlje koje su odustale dobro razmislile pre nego što su donele konačnu odluku. Srbija će učestvovati naredne godine vodeći računa o racionalizaciji troškova odlaska i nastupa, kao i prethodnih godina. Napominjem da najveći deo troškova odlazi na kotizaciju, smeštaj i broj izvođača koji u datom trenutku predstavljaju zemlju. Mi smo 12 godina bili izolovani iz EBU, a samim tim i iz ovog takmičenja, tako da je odluka RTS-a da samostalno nećemo odustati od učešća Srbije na Pesmi Evrovizije“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime