Osmi put na Menhetnu održana konferencija o Tesli

0
389
Program vodile Katarina Radivojević i Lana Ašanin

U subotu 11. januara 2020. godine u Hotelu New Yorker, u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, osmi put, održala je konferenciju pod nazivom U DUHU TESLE.

U jutarnjem programu koji je vodila Lana Ašanin predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog prikazan je i odlomak iz romana „Nina od Arabije“ o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana „Nina od Arabije“ je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

U drugom delu programa „Tesla ways“ putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu – prikazan je novi web sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio 60ak godina koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, doći na lice mesta i dobiti mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu. 

Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Na konferenciji su bili učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Amerike i Hrvatske – rekao je Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci.

U večernjim satima održan je susret Teslin Narod (na srpskom), panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program je vodila Katarina Radivojević jedna od najpopularnijih srpskih glumica. Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku učestvovala je na panelu.

Olgica Vlačić konzul Republike Srbije u Njujorku

Ceo program je snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa je pravila intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu New Yorker. 

Dokumentarno animirani film „Ka svetlosti“ autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade U DUHU TESLE i bio je prikazan tokom januarske konferencije. 

Da Vas podsetimo:  Domaći smeštaj u Srbiji - sve na jednom mestu

Piše: Marina Bulatović
PR Tesla Science Foundation

Foto: Milica Savić
Director of Art & Technology Tesla Science Foundation

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime