Osnovci u Vidanju bez svetla

0
1053

Osnovci u Vidanju pohađaju školu u kojoj nema struje a Kos. Mitrovica “okićena“ Vučićevim bilbordima

vid

Dvanaest učenika O.Š. „Radoš Tošić“ u selu Vidanje u opštini Klina nastavu pohađa u privatnoj kući kojoj je isključena električna energija koja sezonski košta koliko samo jedan bilbord lažne podrške A. Vučiću u Kosovskoj Mitrovici!


Učiteljica Slađana Vulićević kaže za Tanjug da su uslovi u kojima izvode nastavu veoma teški.

„Kao što većina zna, nemamo struju. Ovo je privatna kuća, dugo je bilo neplaćenih računa za struju, matična škola nije imala dovoljno sredstava da isplati dug“, kaže ona.

U takvim uslovima nastava informatike i rad sa komjuterima su neizvodljivi, što važi i za muzičko vaspitanje gde se koriste kompakt diskovi.

Vulićević ističe i da je prostor u dvorištu gde deca provode odmor i časove fizičkog vaspitanja mali.

Načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević izjavila je Tanjugu da su uslovi za izvođenje nastave u isturenom odeljenju Osnovne škole „Radoš Tošić“ u Vidanju veoma teški. „Ono što je tužno, lokalna samouprava, opština Klina i matična šskola u Osojanu jako malo obraćaju pažnju na ovu školu i evo došli smo do toga da ljudi nemaju struju, često nemaju vodu,“- kazala je Radosavljević.

Ona je podsetila da je prošle godine Kancelarija za KiM izdvojila oko 200.000 dinara i uložila u osnovne stvari kao što su školske klupe, stolice i krečenje isturenog odeljenja škole u Vidanju.

Radosavljević je naglasila da se ovde mora uraditi nešto na dugoročnom planu kako bi se život 12 dece koja pohađaju školu učinio boljim i lepšim.

Prilikom nedavne posete Metohiji direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić obećao je da će biti urađeno sve kako bi deca srpskih povratnika u Vidanju dobila školu kakvu zaslužuju.

Da Vas podsetimo:  Kako sam zaradio prvih 10.000$ na web-u

A do čega mu je zaista stalo jasno je iz njegove izjave prilikom te posete. On nikako nije izostavio insistiranje na osnivanju separatističke vlade Šiptara na KiM.

„Ono što želim da poručim sa ovog mesta, iz Metohije gde je situacija najteža na Kosovu i Metohiji za naše ljude, ovde gde nema ni jednog srpskog policajca, gde nema ni jednog Srbina u organima lokalne samouprave jeste da očekujemo od predstavnika svih političkih partija kosovskih Albanaca da pruže podršku i zaštitu ovdašnjim Srbima“.

I nakon deset godina od povratka, nastava za osnovce izvodi se u privatnoj kući bez osnovnih uslova za rad jer je struja, zbog neplaćenih računa, isključena pre više od tri godine. Dakle, tokom vladavine Aleksandra Vulina škola jeste okrečena i dobila određena nastavna sredstva ali niko nije našao za shodno da uplati i račun za struju. Da li zato što to kamere ne mogu da zabeleže a da ne bude degutantno? Tek – deca ugrožena na svaki način u toj neprijateljskoj sredini danas se smrzavaju i ostavljena su bez mogućnosti da se koriste rekvizitima koja su dobila na poklon.

Lažna podrška za pravi novac. Ovakav bilbord košta možda koliko i sezonski račun za struju!

вучић

Nažalost, sve se zadržava na obećanjima i to je glavno političko oružje. Niko se nije zapitao koliko su koštali lažni politički posteri podrške Vučiću. Možda je to bilo više nego dovoljno da škola dobije struju za čitavu godinu, posebno kada se uzme u obzir da štampanje jednog bilborda košta najmanje koliko i mesečni račun za struju jednog domaćinstva a samo u Kosovskoj Mitrovici postoje tri takva bilborda. Izdavanje prostora za jedan od ovakvih bilborda je oko 20.000 dinara, gotovo za četiri meseca utroešene električne energije, posebno kada uzmemo u obzir da je takvo grejanje najjeftinije a škole ne koriste ili jako retko, aparate koje koristi domaćinstvo a koji su veliki potršači. Tako da možda i nije preuveličana vrednost, kada se sve to uzme u obzir, da je možda samo jedan ovaj bilbord to mogao da isplati!

Da Vas podsetimo:  Kako u 21. veku vaspitavati decu?

Odavno je rečeno da političari ne rade ništa od čega nemaju koristi pri zadržavanju svog položaja ma koliko go to korisno bilo.

Agencije
Pripremile: KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime