Ostaju mekane i sočne danima: Recept za vanilice po čuvenom Patinom kuvaru

0
1016
Foto: printscreen

Veliki narodni kuvar Spasenija Pata Marković, srpska domaćica koja je početkom 20-og veka završila obrazovanje u Beču, objavila je 1939.godine. Od tada, ovaj čuveni kuvar je imao preko 30 izdanja.

Srpske domaćice različitog doba, obaožavaju Patine recepte, a pored njih,u svom kuvaru Pata je opisala običaje kod raznih proslava i bon ton u srpskoj kuhinji. Bila je urednik rubrike “Dobra kujna, dobrih domaćica” u listu Politika.

Danas vam prenosimo recept koji pokazuje,da Patini recepti inspirišu današnje domaćice .

250 g putera ili 200 masti
1/2 kg brašna
1 žumance i 1 celo jaje
4 kašike šećera
sok od 1 limuna

Priprema:

Maslo ili mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance i 1 celo jaje, šećer i sok od 1 limuna. Sad usuti brašno, izručiti sve na dasku za mešenje, zamesiti testo i oklagijom razvući koru 1/2 santimetra debelu. Kalupom za vanilice vaditi pogačice, svaku umočiti u ulupani sneg od 2 belanceta, pa onda posuti sitno iseckanim orasima, ređati ih u namazan pleh, staviti u rernu i peći, ali paziti da ostanu bele.

Pečene vanilice premazati pekmezom, sastaviti dve i dve, posuti ih šećerom zamirisanim vanilom i služiti.

Izvor: Stil.Kurir / Opanak

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime