Osude niške SNS bajke: Dobre vile politički zloupotrebile decu

1
1408

Kao najgoru moguću zloupotrebu dece u političke svrhe novinarka Tamara Skrozza, koja se godinama bavi etikom, videla je nedeljnu akciju Srpske napredne stranke na dečijem igralištu u niškom naselju Pantelej, kada su SNS vile mališanima delile čokolade i knjige. Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA takođe napominje da je akcija sporna i to zato što je pitanje da li politička stranka uopšte sme da se bavi ovakvim “humanim aktivnostima”, a pitanje je i ko je poklone platio.

Dečije igralište u niškom naselju poslužilo je u nedelju aktivistima naprednjaka da u njemu organizuju stranačku akciju. U centru pažnje bile su dobre vile – naprednjakinje u belim haljinama i sa vencima na glavama, koje su deci darovale čokolade i knjige, a među kojima je bila i direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić. Ova politička aktivnost vladajuće partije je na zvaničnoj stranici „Pčelice“ na Fejsbuku promovisana kao akcija ove ustanove – „uređenja vrtića i dvorišta pod budnim okom direktorice“.

Iako je predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević rekao da akcija nije organizovana na igralištu, na sajtu Opštine koju vodi, ali i u ranijim izjvama kada su se ona sređivala, upravo tako ih je zvao.

I dok za oboje ova akcija nije sporna, a članica Glavnog odbora SNS Dragana Sotirovski nije želela da je komentariše, sagovornici Južnih vesti napominju da je reč o zloupotrebi dece u političke svrhe, ali onoj koju zakon ne prepoznaje.

Novinarka koja se godinama bavi etikom Tamara Skrozza ističe da nema sumnje da su u ovoj akciji naprednjačkih vila deca zloupotrebljena u političke svrhe, ali napominje da naši “labavi” zakoni to ne vide, a samim tim i ne sankcionišu.

U slučaju ovih vila mi ne možemo da kažemo da je bilo šta bilo nezakonito, ali može s druge strane da se kaže da to zaista prelazi granice dobrog ukusa i da je ovo prosto skaredno. Što se tiče zakona naš je vrlo labav nažalost i mislim da će u nekoj budućnosti te odredbe o zloupotrebi dece morati da budu jasno propisane i jasno određene – pojašnjava Skrozza.

Da Vas podsetimo:  Najveća sramota Srbije našla se na BBC listi utisaka godine

Dobre vile koje mališanima dodeljuju poklone usred igrališta koje je svakodnevno ispunjeno velikim brojem dece, ne bi bilo problematično da politika nije umešala prste. To napominje i Pavle Dimitrijević iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i posebno naglašava dva ugla koja su sporna.

Očigledno je da je namena cele akcije bila okrenuta ka deci, a ne ka odraslima i upravo to i jeste sporno. I to iz dva ugla – prvi je da li politička stranka to uopšte može da radi, da se bavi tim humanitarnim aktivnostima na taj način, da deli maloletnim licima čokolade i sve ostalo, a drugo sa stanovišta finansiranja – ko je to platio i da li je to nedozvoljeni trošak – ističe Dimitrijević.


“Deca su zloupotrebljavana u svim diktatorskim režimima”

Skrozza napominje da nije novina da se deca koriste u političke svrhe, a da je njihova zloupotreba posebno postala vidljiva pre nekoliko meseci, kada je predsednik Srpske napredne stranke i države Aleksandar Vučić obilazio mališane na onkologiji i kada su ga dočekivali u vrtićima i školama. Iako to jeste zloupotreba, ona u našoj državi nije kažnjiva, a pojašnjava i od kada se ona koristi i zašto.

Deca su zloupotrebljavana u političke svrhe u svim diktatorskim režimima, pa i u režimima koji nisu bili diktatorski, ali ih je karakterisala jedna doza jednoumlja. I Hitler je koristio decu i Tito i svi ti apsolutisti, na svojim promocijama i manifestacijama. Kada se koriste deca udara se na nešto bazično, na nešto iskonsko kod ljudi, tako da nije čudo što se deca koriste. Ako decu upotrebljavate ili zloupotrebljavate na bilo koji način vi ciljate na ono instiktivno u ljudima, a to je da kada vide decu imaju osećaj nežnosti, topline, ljubavi, i onda apolutisti, diktatori, kakvi god političari koji baš ne razmišljaju o dobrobiti svojih građana, pokušavaju da nekako identifikuju ta osećanja sa samima sobom – priča Skrozza.

Da Vas podsetimo:  Nepodnošljiva centralizacija Srbije

Objašnjava da se time stvara i slika o bajkovitoj zemlji, koja brine o svojim najmlađima, te da više gotovo da ne postoji politička manifestacija aktuelnog režima koja u svojim aktivnostima ne koristi decu i omladinu.


Stranke mogu da rade sa svojim članovima, ali ne i sa decom

Dimitrijević iz organizacije CRTA kaže da političke partije imaju pravo da rade sa svojim članovima i biračima i organizuju akcije poput ovih, ali ne i sa decom. S obzirom na to da su naprednjačke vile na skupu delile poklone deci, ova akcija podseća ga na humanitarnu.

Jasno je da to nije aktivnost koja je zakonom propisana, ni Zakonom o političkim strankama, ni Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti – dodaje Dimitrijević.

Ističe i da u opisu rada političkih stranaka nisu humanitarne aktivnosti, ali i da je pitanje i ko je platio robu koja je podeljena najmlađima, jer ona sigurno „nije pala s neba“. Sve o čemu govori je, ističe, prečica do zloupotreba, ali praksa pokazuje da toga ima sve više i više.

Da je na mestu roditelja dece koja su bila na nedeljnoj akciji, kaže, pokušao bi da tuži organizatore, jer bi bio pogođen zloupotrebom dece u promotivne aktivnosti.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime