Osuđen bivši direktor škole u Blacu

0
1499

Bivši direktor Visoke poslovne škole u Blacu Ljubiša Milačić, koji je otpustio uzbunjivača, osuđen je u krivičnom postupku pred Osnovnim sudom u Kuršumliji. Milačić je u prvom stepenu proglašen krivim za krivično delo neizvršenje sudske odluke jer je odbio da postupi po pravosnažnoj odluci Višeg suda u Prokuplju da otpuštenog uzbunjivača Gorana Perića vrati na posao predavača. Kažnjen je sa 30.000 dinara.

„Okrivljeni je postupao u stanju uračunljivosti i sa umišljajem, pri čemu je bio svestan svoga dela i hteo je njegovo izvršenje“, navodi se u presudi.

Krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora škole u Blacu podneo je pravni tim Pištaljke koji je Gorana Perića zastupao u sudskim procesima otkako mu je uručen otkaz aprila meseca prošle godine. Goranu Periću je od tada sud dodelio dve privremene mere i rešenje o izvršenju jedne od njih. Nijednu od ovih pravosnažnih sudskih odluka Ljubiša Milačić nije izvršio i tako se dodatno svetio uzbunjivaču.

Sada već smenjeni direktor ne samo da nije izvršavao naloge sudova već ih je i svojevoljno menjao, pa je tako uzbunjivača Perića umesto na posao predavača, kako je sud naložio, vratio u školu ali na mesto noćnog čuvara. Na taj način dodatno je ponizio Perića uprkos zaprećenoj kazni od pola miliona dinara ako se ne povinuje sudskoj odluci.

Izgovori kojima se Milačić služio da ne postupi po presudama u korist uzbunjivača Perića bili su besmisleni, što je i potvrđeno sudskom odlukom. Nakon privremene mere kojom je uzbunjivač trebalo da bude vraćen na posao predavača, izgovor je bio da je Periću nastavno veće škole oduzelo zvanje predavača. Kada je pravni tim Pištaljke izdejstvovao i privremenu meru o suspenziji odluke o oduzimanju nastavničkog zvanja uzbunjivaču, Milačić je tvrdio da je presuda „neizvršiva“ jer u školi ne postoji upražnjeno mesto za poslove koji odgovaraju Perićevoj stručnoj spremi. Ovakvo obrazloženje je Milačić  ponudio u svoju odbranu i dajući iskaz na suđenju gde je negirao svoju krivicu.

Da Vas podsetimo:  Komisija za zaštitu konkurencije poslovala sa firmom koju je kaznila za nameštanje tendera

Nakon svega, pokrenut je postupak za izvršenje sudske mere ali ni dobijeno rešenje u Perićevu korist nije primoralo Milačića da uzbunjivača vrati na posao sa kojeg je otpušten. Zbog toga je Osnovno javno tužilaštvo na predlog Pištaljke i podiglo optužni predlog zbog krivičnog dela neizvršenje sudske odluke protiv bivšeg direktora.

U međuvremenu škola u Blacu je pripojena Beogradskoj poslovnoj školi strukovnih studija, Milačić je smenjen, a Goran Perić vraćen na posao predavača. Činjenica da je po dolasku novog rukovodstva u školi koja se sada zove Akademija poslovnih strukovnih studija uzbunjivač vraćen na posao,  navodi se i u obrazloženju presude kojom je Milačić proglašen krivim.

Goran Perić je pre otkaza ukazao na sukob interesa prilikom procesa akreditacije školskih programa Visoke poslovne škole u Blacu. Naime, direktor škole je kao „stručno lice za akreditaciju“ angažovao člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Damjana Radosavljevića, iako je upravo taj savet drugostepeni organ u postupku davanja akreditacija. Na ovu nepravilnost ukazao je direktoru škole i školskom kolektivu, a kako ništa nije preduzeto, on se obratio drugim institucijama. Podneo je krivičnu prijavu policijskoj upravi u Prokuplju, upozorio je Ministarstvo prosvete i posebno ministra Mladena Šarčevića, a podnesak je uputio i tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću. Goran Perić je o nezakonitostima direktora Visoke škole u Blacu obavestio i javnost, putem medija, pa su njegovu priču prenele TV N1, RTS, kao i dnevne novine „Politika“ i „Blic“.

Milačić ima pravo žalbe na ovu presudu.

Piše: Novak Grujić
www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime