Otimaju srpsku zemlju

0
1046

118348-700x467Čak i kod najbezazlenijeg Srbina počinju se javljati pitanja o brojilu taksija u kome ga voze putem u Evropsku Uniju. Ni u početku kada su ga nagovarali na plaćanje puta do Brisela, ta cena nije delovala kao niska, ali sada izgleda da od Srba jednostavno prave budale. Taksimetar otkucava sa narastajućom brzinom i preti da dovede stvar do situacije kada će putnici morati da plate ne samo odećom, nego i donjim vešom. A ne bi baš hteli.

No, hajde da ipak prvo pitamo rukovodioce zemlje: Obećanje Brisela da će u zemlji izgraditi logor za 400 hiljada izbeglica – to je šala ili namera da se putnik izbaci iz taksija pri punoj brzini? Zato što Srbija nikako ne može izdržati toliku količinu ljudi, a EU ne žuri da da novac ni za 40 hiljada ljudi koji se već tu nalaze.

Istina, ministar Aleksandar Vulin izjavljuje da “Srbija ne namerava da gradi logor za migrante i privremene izbeglice ni za 40 hiljada ni za 4 hiljade ljudi”. “Od nas to niko ne traži, a i ako zatraže, Srbija nikada neće na to krenuti” – istakao je ministar.

Naravno, može i da ne gradi. No, vlada ne može zaustaviti lavinu izbeglica iz Makedonije, a dalje od hrvatske i mađarske granice ta lavina neće proći. Veoma slično mišolovci, jedino nije jasno ko je u nju upao – Srbi ili migranti? Ne želim ni da pomislim šta će biti ako se pola miliona izbeglica rastrči u potrazi za hranom po Srbiji. Pored toga, Nemačka je donela odluku o deportaciji više od 30 hiljada kosovskih Albanaca sa svoje teritorije, nazad u Srbiju. a tako poželjne goste ovde prosto ne mogu da dočekaju. Na kraju će doći do bratimljenja.

Da Vas podsetimo:  Lekcija koju je Bakir propustio: Dedovina Svetog Save – Drina odelila Bosnu od ostatka Srbije

Ostaje nam samo da posavetujemo Srbe da veruju u dobre namere EU. Pa ako su na samitu EU odlučili da izgrade sistem filtracionih punktova za migrante po perimetru granica zajednice, onda će se oni sigurno pojaviti i u Srbiji. A to je dobro. Od evropskih para će se graditi lepe barake i službeni moduli, teritoriju će ulepšati bodljikavom žicom, a stanovnike okolnih sela će zaposliti kao čuvare i tehničku službu u tim logorima. Na taj način, dugo očekivani proces isprepletenosti srpske i evropske ekonomije će početi sa radom.

Potom, kada broj izbeglica u Srbiji dostigne 2 miliona ljudi, ombdusman za ljudska prava u OEBS-u će izjaviti kako je neophodno izjednačiti njihova prava sa pravima lokalnog stanovništva i da im se, kao muslimanima, dodeli državljanstvo “Republike Kosovo”.

I tada će čovečanstvo videti dotad neviđenu pojavu u istoriji ljudskog roda – još juče malena republika će udvostručiti svoje stanovništvo i istaći će svoje teritorijalne pretenzije prema Beogradu. Jer ne žele uzalud da logore izgrade baš u Preševu. Da li razumete?

Dmitrij Sedov

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime