Otkaz defektologu koji je upozoravao na stanje u domu u Sremčici

1
3415

Defektolog Petar Vladetić dobio je otkaz u Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“ pošto je par dana nakon smrti jednog korisnika te ustanove obelodanio još niz incidenata u kojima su štićenici ovog doma za osobe ometene u razvoju zadobili telesne povrede ili im je bilo narušeno zdravlje.

Vladetić je govoreći za medije kritikovao rad direktorke i izneo navode da je loše stanje u ustanovi posledica upravo njenih odluka o reorganizaciji rada.

Dugogodišnji defektolog doma „Sremčica“ se, zajedno sa kolegama, pre nego što je istupio u medijima pisanim putem obratio sada već bivšoj direktorki doma u Sremčici Gordani Ković sa namerom da, kako je navedeno u pismu, „ukaže i spreči nastanak nekontrolisanog haosa“ u njihovoj ustanovi. Direktorki, koja je početkom godine postavljena kao vršilac dužnosti, ukazano je da mere reorganizacije rada koje je donela otežavaju posao stručnom kadru, a samim tim ugrožavaju i kvalitet nege korisnika doma. Pismo sa ovim navodima upućeno je direktorki u martu a potpisalo ga je šesnaest defektologa doma u Sremčici.

Defektolozi su ostali uskraćeni za odgovor, a Vladetić je dobio otkaz krajem avgusta. On će uz pravnu pomoć advokatskog tima Pištaljke i Zakona o zaštiti uzbunjivača pravdu potražiti pred sudom.

U izjavi za Pištaljku Vladetić tvrdi da je promenama i spajanjem grupa korisnika doma došlo do potencijalno opasnih situacija po zdravlje osoba koje nisu sposobne da se samostalno hrane: „Ja sam u knjigu primopredaje poimence upisao imena desetak korisnika koji su bili potencijalno ugroženi zbog smanjenog nadzora tokom ishrane, a među njima je bilo i ime mladića koji je kasnije nesrećno preminuo. To može da potvrdi i koleginica negovateljica Božana Rašić koja je takođe u knjizi opisala postojeći problem sa nadzorom za vreme hranjenja istih korisnika“.

Da Vas podsetimo:  Neželjena ćirilica!

Vladetić kaže i da je pre istupanja u medijima o lošem stanju u domu „Sremčica“ obavestio i Nenada Nerića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na sastanku u Ministarstvu sa državnim sekretarom Vladetić je dokumentima potkrepio svoje tvrdnje, a na probleme u domu za mlade ukazao je i zameniku zaštitnika građana Milošu Jankoviću prilikom njegove posete ovoj ustanovi pre smrti štićenika.

U izjašnjenju na upozorenje o otkazu koje je dobio mesec dana nakon istupa u medijima, Vladetić je naveo da se za tri meseca pod upravom Gordane Ković zbio veći broj incidenata sa korisnicima nego za ceo period njegovog rada u domu od 2012. godine. „… tokom sedam godina moga rada u ustanovi nijedan korisnik nije bio povređen niti je pobegao…“ Osim ekscesa o kojem su mediji izvestili, u domu se desila i neželjena trudnoća jedne korisnice, amputacija dela reproduktivnih organa jednog korisnika i zlostavljanje mladića od koga je traženo da obavlja moleraj u celoj ustanovi mimo njegove želje i novčane nadoknade, naveo je Vladetić u izjašnjenju. On je javno pominjao i druge slučajeve: ispadanje kroz prozor zbog neispravnih zaštitnih rešetaka, prelom delova obe šake i operaciju korisnika koji progutao čvrste predmete.

U rešenju o otkazu koji je potpisala Gordana Ković navodi se da je Petar Vladetić davanjem izjava za medije „narušio ugled ustanove“, da je zanemarivao korisnike, izazivao svađe i ometao druge zaposlene u radu. On je navodno zanemario korisnike jer ih je na deset minuta ostavio bez nadzora. Vladetić to ne poriče, ali objašnjava da se tada našao u situaciji da nadzire 44 korisnika iz tri grupe, što je bilo fizički nemoguće, a u suprotnosti sa zakonom, pa je morao da potraži pomoć.

Direktorka je međutim ovakvu situaciju iskoristila kao razlog za otkaz iako Pravilnik o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite propisuje da u radu sa decom i mladima sa intelektualnim teškoćama mora biti neposredno angažovan jedan stručni radnik ili saradnik na petnaest korisnika.

Da Vas podsetimo:  Staro Sajmište: Politika rušenja i istorijski revizionizam

Petar Vladetić je i ranije bio novčano kažnjen jer je odbio da izvrši nalog direktorke o izmeštanju životinja (gusaka, zečeva i kokošaka) o kojima je brinuo korisnik za kojeg je on bio zadužen. Defektologu je smanjena plata za petinu iako nije imao ovlašćenja da u ime ustanove angažuje ili potpisuje ugovore o uslugama sa bilo kakvim službama, u ovom slučaju veterinarskom.

Gordana Ković je prema navodima Vladetića podnela ostavku krajem avgusta. Pre angažmana u domu u Sremčici radila je u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu gde je, prema podacima registra funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, i dalje član upravnog odbora. Na sajtu zavodase navodi da je njena funkcija bila savetnik u odeljenju za informisanje, promociju i podršku ovog zavoda. Na društvenoj mreži Linkedin postoji profil sa njenim imenom u kojem se navodi da radi na pomenutoj poziciji u Republičkom zavodu.

Novak Grujić
pistaljka.rs

1 KOMENTAR

  1. Problem su finasije! Ko finasira specijalno skolstvo? Drzavni budzet je sasecen, nema dovoljno radnog osoblja, nema mnogo cega u tom zavodu za bolesnu decu. Ali, zato se iz drzavnog buzdeta finasiraju sve strane tkz. „Nevladine organizacije“ i razne sonje biserko, koje je okupator nakotio na ogromni broj! Izdajnicka vlada je sve to narovarila na ledja nasem stradalnom, siromasnom i obespravljenom narodu. Zaista je potrebna veeelika revolucija i deratizacija drustva! Prvo, moramo se oslooditi okupatora!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime