Otkaz pred porođaj – Nišlijka zatečena usred vanrednog stanja

0
888
Foto: pixabay.com

Među 70 radnika koji su nedavno ostali bez posla u firmi Nora Serbia, koja je jedan od kooperanata Olimpiasa u Nišu, jeste i trudnica u 8. mesecu, čiji suprug kaže da su zatečeni u najgore moguće vreme i razočarani što je iznenada ostala bez prava na trudničku i porodiljsku naknadu. Pita da li je sve to po Zakonu, a pravnica iz Centra za mame Nela Todorović kaže da ona sada ima pravo samo na naknadu sa Biroa kao i svi otpušteni radnici, a na roditeljski dodatak kada se porodi.

Dotle, kaže njen suprug čije ime jeste poznato redakciji, ali nisu želeli da se objavi, kao rešenje im sa različitih adresa nude različite mogućnosti – nijedna ostvariva.

Rekli su joj da nadje nekog da je prijavi, a na našu konstataciju da niko neće jer je u 8 mesecu i da je prevara očigledna, rekli su da sada to niko ne gleda jer je vanredno stanje. Od drugih smo dobili savet da je trebalo ili par meseci ranije ili par meseci kasnije da zatrudni, kao da može da se uticč na to. Svi ćute ili osuđuju, a niko da pomogne i da rešenje.

Lošu vest, da su ostali bez posla, iznenada je dobilo više od 70 radnika u njenoj firmi.

Mnogo se potresla, posebno zato što je bila uzoran radnik, svih 8 godina se trudila na poslu, bila je privržena, mnogo joj je krivo, jer posle svega toga nema nikakva prava. Sada nam je jasno zašto mladi beže odavde. – priča njen suprug.

Pojašnjava da je u firmi radila od osnivanja, da su uspešno poslovali i da je šokirala vest da su pod stečajem. Od decembra je na porodiljskom odsustvu, februara je dobila obaveštenje da je firma prodata i da će novi kupac preuzeti sve radnike, uključujući i trudnice i porodilje.

Da Vas podsetimo:  Neželjena ćirilica!

Bili su oduševljeni u upravi, a odjednom početkom aprila da je firma propala, da je pod stečajem. Ostaće posle 8 godina rada na birou, bila je radnik za primer, za to vreme je bila samo mesec dana na bolovanju i to kad je bilo baš neophodno, ostaje bez trudničkog, nema pravo na porodiljsko, ima samo nadoknadu sa biroa kao i svi radnici koji ostanu bez posla koja je 15.000 dinara 6 meseci. Plaća kredit 10.000 pa će to imati da pokrije, ja primam minimalac, tako da ne znam šta ćemo – dodaje suprug.

Da je jedini način da trudnica dobije otkaz gašenje firme, kaže pravnica Nela Todorović iz Centra za mame. Tako je sada jedino pravo trudnice iz Niša da prima naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje narednih 6 meseci i da primi roditeljski dodatak kada se porodi.

Ipak, savetuje i da se obrati Inspekciji rada, koja može da proveri da li je gašenje firme u kojoj je radila bilo po zakonu.

Da li je to gašenje firme urađeno po zakonu to treba proveriti, ne bi bilo loše da okrene i besplatan broj Inspekcije rada namenjen trudnicama i porodiljama, pa da oni ispitaju da li je sve to urađeno zakonski. To su neke dve stvari koje ona može da uradi – dodaje Todorovićeva.

Ova trudnica nije jedina koja je pred porođajem ostala bez posla i to usred vanrednog stanja, a novinari su pitanja o ovom slučaju i o tome koja su prava trudnica i porodilja u sličnim situacijama poslali Ministarstvu rada i odgovori se očekuju.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime