Otkaz za 500 prosvetara na Kosovu

0
951

Od 800 prosvetnih radnika na Severu Kosova samo 300 će zadržati posao, saznaje Opozicionar. Naime, prema sporazumima koji su sastavni deo Briselskog sporazuma, samo 300 nastavnika postaće deo takozvanih institucija Kosova.

pol-vucic-790x426

Takođe, država Srbija se obavezala da će se prestati da plaća sudije, policajce, lekare i nastavnike, što zapravo znači da će 500 prosvetara ostati i bez posla i bez naknada, na koje su godinama imali pravo žitelji Severa Kosova bez obzira što im preduzeća nisu ni radila.

Odluku o tome ko su ti lojalni nastavnici, baš kao i u slučaju sudija, doneće Vlada Srbije, ali na preporuku funkcionera sa Kosova. Ni to nije garancija da će baš svih 300 koje Vlada izabere zadržati posao, jer poslednju reč, ipak daju predstavnici Kosova, a da je to tako svedoči i podatak da još uvek nisu ni svi policajci “prešli” u Policiju Kosova.

S obzirom na to da je važno naći se na spisku koji predloži Vlada Srbije, jer kad si na spisku imaš šanse i da zadržiš posao, a kako o tom spisku odlučuju funkcioneri vladajuće stranke, naš izvor tvrdi da je na delu neviđeno ucenjivanje prosvetnih radnika.

“Ljudi su uplašeni i ne znaju kome da veruju. Sad je pometnja i oko nove podele na Đurićeve i Vulinove pristalice, pa tek sad ne znaju šta da rade. Jer, ovu garnituru kosovskih funkcionera, Srba, postavio je Vulin dok je bio na čelu Kancelarije za Kosovo. Neki su Vulinovi kumovi, nekima je obezbedio posao, a sve najviše zanima ko je najbliži Vučiću”, objašnjava izvor Opozicionara.

Normalno, svoje mesto na spisku izgubili su svi oni koji nisu želeli da učestvuju u nameštenim parlamentarnim izborima na Kosovu kada su neki od funkcionera postali ministri ili gradonačelnici.

Da Vas podsetimo:  Politička (zlo)upotreba Srebrenice

Ne zna se ni po kom programu i na kom jeziku će raditi, a opet pominje se da i će oni koji postanu deo kosovskog sistema obrazovanja morati da prihvate državljanstvo Kosova. Nisu poznati ni kriterijumi na osnovu kojih će se birati nastavnici budućih škola za Srbe sa Kosova….

Ali, ono što najviše brine Srbe sa Severa, pa i onih 500 prekobrojnih prosvetara, je to da uopšte ne znaju šta ih sve čeka i šta sve piše u tom Biriselskom sporazumu. Ne znaju odgovor na najvažnije egzistencijalno pitanje- da li će i koliko njih zadržati posao.

Olivija Ilin

Opozicionar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime