Otkazi za 3.000 zaposlenih u školama

0
830

skolaDonošenjem Pravilnika o ceni usluga u osnovnim i srednjim školama bez posla će ostati oko 3.000 zaposlenih u školama kao nenastavno osoblje, kazao je danas predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović. Potpredsednik SOS-a Radomir Šojanović kazao je da će najveći udar, zbog nove formule za izračunavanje broja zaposlenih, podneti “patuljaste” škole, odnosno one koje imaju manje od 32 odeljenja, jer kako je naveo neće imati pravo na zapošljavanje nekih ljudi, kao što je sekretar škole sa punim radnim angažovanjem. Kako je naveo SOS, na sastanku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnike pre dva dana je predočio ove nedostatke, a ministar Srđan Verbić kazao je da će povući pravilnik i izmeniti ga.

Pavlović je kazao da sindikat traži isplatu pomoći, zbog gubitaka nakon smanjenja plate od 10 odsto, do 15. jula. On je dodao da ta pomoć ne bi trebalo da bude ista za sve, jer nije svima isto i oduzeto od plate.

On je naveo da su to pitanje pokušali da reše sa resornim ministrom, ali da je on kazao da isplata pomoći zavisi od odluke premijera i Međunarodnog monetarnog fonda. Pavlović je naveo da je zbog toga SOS juče pondneo zahtev za susret sa premijerom.

Pavlović je naveo da ima i velikih problema oko potpisivanja Posebnih kolektivnih ugovora, koje treba da potpišu zaposleni u visokom obrazovanju, ili zaposleni u vrtićima.

On je kazao da će zbog svih problema u prosveti sindikati morati da se sastanu u avgustu i razmotre eventualni štrajk početkom naredne školske godine, za koji je kazao da misli da je nepopularno rešenje.

ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime