Otkriven spomenik despotu Stefanu, građani šokirani izgledom

6
914

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, drugi u Beogradu, svečano je otkriven na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana u okviru manifestacije „Dani Beograda”.

Spomenik su otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Za razliku od spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu čija cena još uvek nije poznata, ovoga puta je zamenik gradonačelnika otkrio cenu spomenika i najavio podizanje još nekoliko spomenika – kralju Aleksandru, Branku Pešiću, Dijani Budisavljević, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Milošu Crnjanskom, Vasku Popi, Meši Selimoviću.

Ovaj spomenik je izvajao naš najbolji vajar Svetomir Arsić Basara, a spomenik je koštao 18,230 miliona dinara, od čega oko 3,230 miliona iznosi honorar koji je dat vajaru i oko 15 miliona samo vajanje spomenika. Poređenja radi, spomenik Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu koštao je oko 20 miliona dinara. To govori o tome da nam je važna kultura sećanja, te da se naš grad razvija“, rekao je Vesić i osvrnuo se i na primedbe na podizanje spomenika, rekavši da „svako ima pravo na svoje gledanje umetničkog dela“.

Naime, još juče kada je postavljen spomenik društvene mreže preplavili su komentari u kojima se ismeva, pre svega, estetika spomenika, a mnogi korisnici su istakli da je spomenik despotu Stefanu na Kalemegdanu autora Nebojše Mitića neuporedivo lepši.

Prilikom otkrivanja spomenika ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uporedio je izgled ovog skvera iz prethodnog perioda i danas i naveo je da je ovo mesto do pre nekoliko dana bilo ruglo, a danas skver koji obasjava ovaj deo grada.

Da Vas podsetimo:  Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom prema polu u Evropi

Međutim, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, građani nisu saglasni ni sa ovom izjavom.

I da zaključimo – Beograd, danas, slika pre, slika posle…

📸Anđelija @AndjelkaM

Posted by Zeleni Beograd on Sunday, April 18, 2021

Da li se vama dopada novi spomenik despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu i novi izgled skvera između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana?

Izvor: Bizlife

6 KOMENTARA

  1. Плаче му се очигледно кад је видео шта направи дошљачки картел од Србије.

  2. Odlično urađen spomenik Despotu Stefanu Lazareviću. Svaka čast, umetniku. A, kad pa to, građani Beograda, nisu bili šokirani izgledom. More cela Srbija, rmba, za Vas dragi Beograđani, a Vi besposličarite i prepucavate, se putem, twita.

  3. kolko su se ugradili ovi “kreatori“ ? sto vise racuna, vecih poreza, losijheg zivota za kmetove “punjace budzeta“, vise spomenika, fontana, baljezgarija ! Herem se na Spomenik !

  4. Ovo je užasno! Em je sam spomenik grozan, em je mesto na kome je postavljen grozno, em se uopšte ne uklapa u ambijent i nejasna je njegova funkcija-koda ga gleda kad je na malecnom prostoru. Ovo je sad ruglo, a prethodno smo imali parkić sa zelenilom, gde sad naša deca da stave stopalo da se poigraju?

  5. Mora li svaki kip koji prikazuje našeg vladara da nosi mač u ruci??? Ovaj kip je nedovršen vajarski rad – na pola puta. Lik izgleda tako sumorno i napaćeno kao da je preležao neku tešku bolest ili se vratio iz tek završenog krvavog boja!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime