Otkrivena SNS-ova tajna “Tvrđava”

0
1828

Teleprompter.rs ekskluzivno otkriva najnoviji program SNS botova za ostavljanje generisanih komentara na internet portalima. Podsetimo da je Teleprompter.rs prošle godine objavio dva “napredna” bot programa, “Valter” i “SkyNet”. Kako saznajemo, projekat “SkyNet” je ubrzo propao, pa je Internet tim SNS-a bio primoran da obnovi svoje sajber oružje. Tako su došli na ideju da izgrade “Tvrđavu”.

T9XiIZb

Vučićeva tajna Tvrđava

Otkrivena SNS-ova tajna “Tvrđava”

Kako Teleprompter.rs saznaje, nakon što su na našem portalu prošle godine objavljeni programi “Valter” i “SkyNet”, koje je Srpska napredna stranka koristila za ostavljanje generisanih komentara po internet portalima, Internet tim vladajuće stranke bio je primoran da promeni svoje sajber oružje.

 

Naš izvor dodaje da se Internet tim SNS-a, nakon što je propao projekat “SkyNet”, odmah bacio na posao pravljenja novog, savremenijeg i otpornijeg programa za botovanje. Njihov trud je urodio plodom i izgrađena je tajna SNS “Tvrđava”.

Naime, Internet tim SNS-a nedavno je dobio novi program za ostavljanje komentara na internet portalima. Reč je o programu pod nazivom “Fortress” (u prevodu na srpski – Tvrđava). Za razliku od programa “Valter” i “SkyNet”, koje je bilo potrebno instalirati na računar korisnika, “Fortress” je mnogo fleksibilniji program. SNS botovi više ne moraju da instaliraju programe na svoje računare.

Sada je potrebno samo da posete sajt “www.fortress.rs“.

Radi se o jedinstvenoj aplikaciji za ostavljanje komentara na internet portalima koja funkcioniše na serverima koje je najverovatnije zakupila Srpska napredna stranka. Domen “fortress.rs” u vlasništvu je beogradske IT firme pod nazivom “Dream Technologies Group doo”, a aplikacija je smeštena na serverima firme “Mainstream doo” takođe iz Beograda.

Interesantna informacija: Da li ste primetili da se više ne priča o rušenju sajtova? Zašto? Program “SkyNet” imao je mogućnost da izvršava DDoS napade na sajtove. Otkako je SNS prestao da koristi taj program za komentarisanje, više nema rušenja sajtova.

Šta se krije iza zidina “Tvrđave”?

“Tvrđavi” ne može da pristupi svako. Morate da imate nalog. Kako biste dobili nalog, potrebno je da se prvo obratite izvesnom Nenadu Gledoviću preko Fejsbuka. Inače, da podsetimo, Gledović stoji iza programa “SkyNet”.

Prema rečima našeg izvora iz Internet tima SNS-a, Gledoviću je prvo potrebno proslediti podatke koji se odnose na ime i prezime korisnika, odbor SNS-a kojem pripada korisnik, imejl adresu, broj telefona, željeno korisničko ime i željenu šifru.

Da Vas podsetimo:  Prevare sa izbornim listama: Kako možete da proverite da li je neko zloupotrebio vaš potpis?

Posle toga, Gledović vam javlja kada je napravio nalog. Naš izvor zatim opisuje kako funkcioniše sam program:

– Kada se ulogujete, možete videti na kojim se sve sajtovima rade vesti i to je poređano po važnosti – “Blic, B92, Kurir, Novosti i Ostalo”. U “ostalo” spadaju svi ostali portali gde neko napada Vučića. Pre nego što pošaljete komentar, morate ga prvo prijaviti u programu za vest koju ste odlučili da radite. Zatim, program sam pronalazi vaš komentar i, ukoliko bude objavljen, dobijate bodove, priča naš izvor iz Internet tima SNS-a.

Sistem bodovanja je sledeći:

Odgovori na “Blicu” vrede dva poena. Novi komentar na “Blicu” i “B92″ vrednuje se sa 1,5 poena. Komentari na “Novostima” i “Kuriru” se boduju sa po jednim poenom, s tim što je “Kurir” ograničen na slanje maksimalno dva komentara po vesti, jer su mnogi slali po 30 – 40 komentara na svaku vest i na taj način dolazili do ogromnog broja poena. Naš izvor dodaje da “Kurir” ne spada u prioritete, jer “svakako pripada SNS-u i tamo se gotovo svi komentari koje šalju botovi odmah objavljuju”.

Zatim, komentari na ostalim portalima se vrednuju sa 0,5 poena. Za svaki prijavljen komentar, bez obzira na to da li je objavljen ili ne, dobija se 0,1 poen kako bi se “nagradio” trud botova.

Sam program izgleda ovako:

q6vbIaT

2uYlFuz

Ispod svake vesti se nalaze smernice, odnosno, uputstvo za komentarisanje. Na primer, “STOP” znači da se komentarisanje te vesti obustavlja, jer vest više nije aktuelna.

Kao što možete da vidite na fotografiji, na nekim vestima se nalaze jasna uputstva poput: “Odgovarajmo na prve negativne komenatre!!! Nemojte više pisati obične komentare. Idemo SAMO ODGOVORI!!!”

Prema rečima našeg izvora, botovi najčešće dobijaju uputstva da šalju odgovore na komentare u kojima se oni oslovljavaju kao “SNS botovi” ili “botine”. Kada se pojavi takav komentar, SNS botovi imaju obavezu da odgovaraju sa “DS trolovi” i “žuti trolovi”.

F2NBHbX

Još neka interesantna uputstva:

Blic – Vest: Saznajemo desetoro privedeno u krađi identiteta Andreja Vučića. Smernica: “Idemo ovde najjace sa nasim komentarima! Ova vest je apsolutni prioritet! Na vrhu ima dosta negativnih komentara! Kačimo se i odgovarajmo na njih!”

Blic – Vest: Krađa identiteta pod Vučićevim imenom prali pare čak do Kine. Smernica: “KAČIMO SE NA NEGATIVNE KOMENTARE U VRHU I ODGOVARAJMO!!! OD 322 OBJAVLJENA KOMENTARA U 54 NAS ANZIVAJU BOTOVIMA! NA SVAKI TAKAV KOMENTAR PITAJTE IH ČIJI SU ONI BOTOVI I TROLOVI KADA PO CEO DAN PLJUJU U KOMENTARIMA”.

Kurir – Vest: Rez: Inicijativa u SNS za smenu Nikolića? Smernica: “DOBILI STE JASNU SMERNICU. MOLIM POJEDINE KOLEGE DA NE PIŠU GLUPOSTI I DA PAŽLJIVO PROČITAJU : SMERNICA : I kao hiljadu puta do sada Kurir smenjuje Radomira Nikolića! Pišemo, kao i uvek, da su to sve spekulacie, da razloga za to nema, jer iako se posvetio rešavanju problema u Kragujevcu, njegova funkcija kao predsednika IO uopšte ne trpi zbog toga. Ovo je 100 put da mediji spekulišu o smeni Radomira Nikolića i ponovo neće biti ništa od toga. Jednostavno, čovek radi dobro posao predsednika IO kao i gradonačelnika Kragujevca. NIKAKO NE PIŠEMO – “treba maksimalno da se posveti gradu” (jer već jeste), “stranka će da odluči šta je najbolje”, “važnije je da se posveti gradu”…”čovek nema vremena, grad zahteva posvećenost”… i slično!!!”

Način plaćanja SNS botova

Da Vas podsetimo:  Broj pasa lutalica u Srbiji velik, a kazni za napuštanje malo

– Botovi Srpske napredne stranke ne dobijaju platu za ostavljanje komentara, kaže naš izvor.

Dodaje da im se stranka odužuje tako što im nalazi poslove u državnim preduzećima ili im sređuje unapređenja na poslu i to samo mali broj dobije posao, a “ostali dobijaju prazna obećanja kao i svi građani Srbije što slušaju prazne priče SNS-a”.

– Ti koji su dobili posao imaju obavezu da nastave sa botovanjem, jer, ukoliko ne nastave, ugovor im neće biti produžen. Neki ne rade uopšte svoj posao, nego dobiju računar i obaveza im je da šalju komentare u toku radnog vremena, odnosno, to im je jedini posao. To najčešće rade sa Poreskom upravom. Tamo ubacuju svoje istaknutije botove i ljude koji rade u “voteru” i oni ne rade apsolutno ništa za firmu, već samo rade za stranku, a na državnoj su grbači što se tiče plate. U bot timu je trenutno između 500 i 600 ljudi, otkriva naš izvor.

U januaru održan sastanak botova u tajnoj “Tvrđavi”

Prema rečima našeg izvora, Internet tima SNS-a održao je u januaru sastanak povodom pokretanja “Tvrđave”. Na veliko iznenađenje, prema tvrdnjama našeg izvora, sastanku je prisustvovala urednica internet izdanja “Večernjih novosti”, Dragana Milovanović.

Ona je, kako kaže naš izvor, administratorima “Novosti.rs” izdala naređenja da “puštaju apsolutno sve komentare u kojima je hvali vlast i da svi mogu slobodno da šalju komentare preko Gugl Hroma (Google Chrome), jer će se puštati i više komentara sa iste IP adrese”.

Redakcija Teleprompter.rs kontaktirala je urednicu sajta “Novosti.rs” kako bismo dobili njen komentar na ove navode, ali smo ostali uskraćeno za odgovor. Već dva dana nam ne šalje odgovor na postavljana pitanja.

Da Vas podsetimo:  Progovorila još jedna tužiteljka: Nisam izabrana za tužiteljku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu jer nisam poslušnik

Vučić ispunio obećanje: Zaposlio je omladinu, ali u botove

Pored urednice “Novosti.rs”, januarskom sastanku u “Tvrđavi” prisustvovala je i Marija Jovičić, takmičarka u “Pinkovim zvezdama”, o kojoj je Teleprompter.rs već pisao. Jovičićeva je koordinator botova iz Beograda. Nedavno je preko stranke dobila posao u Narodnoj skupštini Srbije gde radi kao sekretarica poslaničke grupa SNS-a, a dobila je i promociju na “Pinku” i ostalim medijima koji prate “Pinkovo” takmičenje.

6nv4AVH

Marija Jovičić

Sastanku je naravno prisustvovao i šef Internet tima, Slaviša Mićanović, Vučićev savetnik za internet i društvene mreže i odbornik u Skupštini Grada Beograda. “On je zadužen za komunikaciju sa Vučićem i od njega dobija smernice koje će kačiti na vesti”, otkriva naš izvor.

h1Abx3h

Slaviša Mićanović, Vučićev savetnik za botove

Bio je i njegov zamenik i šef Tviter tima, Simo Čulić, inače savetnik za internet i društvene mreže predsednika Srbije Tomislava Nikolića. “Simo je još zadužen za vođenje Tomine Fejsbuk stranice, tako da, on umesto Tome okreće Fejsbuk i ostale socijalne mreže. Kao i njegov šef i kum Mićan, Simo je odbornik u Skupštini Grada Beograda”, zaključuje naš izvor.

WE9TwHW

Simo Čulić, Nikolićev savetnik za društvene mreže i zamenik Vučićevog savetnika za botove

Ako nikada nije bilo jasnije da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka apsolutno ništa ne rade, sada bi trebalo da situacija bude mnogo jasnija. Ako Aleksandar Vučić ima toliko vremena da izdaje “smernice” za komentarisanje vesti na internet portalima, o čemu mi pričamo?

Ako Aleksandar Vučić i SNS toliko vremena, resursa i energije ulažu u pravljenja novih programa za komentarisanje vesti, pitamo se šta bi bilo da se Vučić zaista toliko posveti boljem životu građana?

Teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime