Otpuštanja u niškoj fabrici Beneton, u upravi kažu – zbog sezonskih poslova

0
806
Foto: Južne vesti/J.V.

Oko 40 radnika niškog Olimpiasa, koji posluje za italijanski Beneton, krajem prošle godine ostalo je bez posla, a kako pišu Južne vesti, razlog je reorganizacija i gašenje dela proizvodnje.

I ostali strahuju da bi mogli da dobiju otkaz, ali iz Uprave fabrike uveravaju da novih otpuštanja neće biti i kažu da je reč o „normalnim fluktuacijama tipičnim za tržište mode“, navode Južne vesti.

Još krajem decembra prošle godine počela su otpuštanja iz fabrike Olimpias group. Kako pojašnjavaju izvori Južnih vesti iz fabrike, otkaz je dobilo oko 40 radnika, a objašnjenje je – reorganizacija.

Za njih nema posla, jer je deo mašina prebačen u Hrvatsku – navode izvori.

Pojašnjavaju da je unutrašnja reorganizacija za Beneton uobičajena i da se ne dešava samo u pogonu u Nišu, već i u Italiji i drugim državama u kojima ova fabrika posluje.

Iz ugla radnika otpuštanje skoro 40 njih je alarmantno, ali ne i iz ugla poslodavaca. Pojedini radnici su ovo shvatili i kao veću pretnju i među njima se, kažu, javlja strah od zatvaranja fabrike.

Fabrika se zatvara, 35 ljudi već dobilo otkaze, 40 odsto mašina za proizvodnju su već iseljene iz fabrike. U fabrici radi 2.000 radika koji vrlo lako mogu ostati bez posla u narednom periodu – kaže jedan od radnika.

Međutim, u odgovoru koji je stigao iz Uprave fabrike, a koji potpisuje Nicola Marini, uveravaju da se pogon u Nišu ne gasi, već da su isporuka i kvalitet poboljšani.

„Sektor trikotaže je sezonski i varira kroz godine. Trenutno se proizvodi za sezonu proleće/leto, koju karakterizuju manje količine. Neke mašine su izmeštene zbog potreba posebnih proizvodnji, kao na primer prototipi i uzorci ili proizvodnju malog obima. Radi se o normalnim fluktuacijama, tipičnim za tržište mode i život proizvodne kompanije. Neznatan višak, sadržan u malom broju ljudi, je svojevoljno pristupio planu reorganizacije i tim osobama je pružena podrška u skladu sa Zakonom“, odgovaraju iz fabrike.

Da Vas podsetimo:  Nabavka PCR testova: Od koka nosilja do milionskog posla s državom

Najavljuju da će narednih meseci početi proizvodnja za sezonu jesen/zima, pa će se samim tim proizvoditi više i uveravaju da se situacija po pitanju smanjenja broja radnika u niškom pogonu neće menjati.

Izvor: Južne Vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime