Otpušten zbog istine o zagađenju vazduha, Viši sud ga vratio na posao

0
308
Statua Pravde; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu doneo je odluku kojom se Agenciji za zaštitu životne sredine nalaže da odmah vrati na posao svog bivšeg dugogodišnjeg načelnika za pitanja kvaliteta vazduha Milenka Jovanovića, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Jovanović je prethodno otpušten jer se pobunio protiv izmena u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha. O uticaju sporne nove metrike na kontrolu kvaliteta vazduha u Vranju smo na portalu Slobodna reč pisali sredinom decembra.

Kako je krajem decembra 2020. godine objavio list DanasAgencija je 18. novembra donela rešenje o prestanku radnog odnosa službenika Milenka Jovanovića, zbog “više propusta i nedozvoljenih radnji vezanih za rad i radne odnose”. Iako je v.d. direktoru Agencije u međuvremenu isteklo stanje vršioca dužnosti, on je protiv Jovanovića pokrenuo disciplinski postupak.

Kako je Jovanović objasnio novinarima Danasa, spor je nastao jer nije želeo da dopusti da se mimo mišljenja stručnjaka donose odluke o načinu prikaza časovnih koncentracija zagađivača vazduha i o tome kako se tumače kategorije kvaliteta vazduha.

“To je kulminiralo krajem oktobra kada se desila famozna izmena kriterijuma za prikaz koncentracija polutanata. Takva izmena može da se radi, jer je to pitanje dogovora, a ne zakona, ali ovde direktor nije konsultovao struku, odnosno zaposlene kojima je to u opisu posla i koji to rade profesionalno” – rekao je tada Jovanović za Danas.

Jovanović je tada objasnio da je to urađeno tako što je v.d. direktor naložio kompaniji koja održava informacioni sistem kvaliteta vazduha da izmeni prikazivanje podataka, a da niko stručnjaka iz agencije koji se time bave, nije znao.

Podsećamo, pomenuta državna Agencija za zaštitu životne sredine uvela je novu metriku kada je u pitanju kontrola kvaliteta vazduha, koja se tiče i kontrole kvaliteta vazduha u Vranju, o čemu smo na portalu Slobodna reč već pisali. Stručnjaci i mediji su početkom decembra upozorili da je Agencija “bez najave i objašnjenja u javnosti, promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha”.

Na taj način da se, vazduh koji je, na primer, do sada bio ocenjivan kao “zagađen”, od sada ocenjuje kao “prihvatljiv”. RERI i BOŠ su reagovali tražeći od Agencije objašnjenje o promeni kriterijuma i upozorili su da su novi kriterijumi “daleko ispod kriterijuma” Evropske agencije za zaštitu životne sredine. Pomerene su gornje granice za količinu štetnih čestica pa je sada i vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2.5 čestica “prihvatljiv”.

RERI današnju odluku suda ocenjuje kao pobedu prava i pravne države nad bezakonjem i pokušajem šikaniranja nezavisnih stručnjak koji su digli glas protiv pokušaja javnih funkcionera da podriju nezavisno stručno mišljenje i uspostave “novi” sistem vrednovanja i ocenjivanja kvaliteta vazduha, prenosi FoNet.

Kako dodaju, iako se radi o privremenoj meri, uvereni su da će snaga argumenata koju su izneli advokati ove organizacije dovesti do pozitivnog okončanja postupka i da će sud obezbediti zaštitu prava na rad Jovanovića.

“Samim tim će potvrditi da u Srbiji i dalje postoji način da se ljudska prava, slobode i zdrava životna sredina zaštite pravnim sredstvima” – poručili su iz RERI.

Viši sud je odluku doneo po zahtevu advokata saradnika RERI Atile Mraznice i Jovanovićevog punomoćnika Srđana Dugonjića.

Da Vas podsetimo:  Marš za Australiju – AUT Rio Tinto!

Autor:Sanja Petrov

Izvor: Slobodna reč

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime