Otvorena pretnja iz Brisela: Šta će biti ako Srbija u ponedeljak kaže – „Ne“!

2
198

Samo nekoliko dana pre susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u ponedeljak u Briselu, posrednik u pregovorima Miroslav Lajčak pokazao je neviđen nemir, nervozu ali i nemoć.

Zvaničnik EU je izrazio očekivanje da će Beograd i Priština prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja, ali mu je u intervjuu kojim je najavio razgovore promakla jedna gotovo zastrašujuća polurečenica.

U objašnjavanju posledica šta će biti ako predlog (koji još niko u javnosti nije video) bude odbijen, nestrpljivi Lajčak je gotovo panično izgovorio:

„Mislim da je svima jasno da se ne govori ‘ne‘ Evropskoj uniji i Americi…“

Moguće nesvesno, osvedočeni specijalac za rešavanje svih balkanskih pitanja otkrio je suštinsku filozofiju Zapadne spoljne politike u poslednjih nekoliko decenija.

U najkraćem, ona se upravo može objasniti njegovom porukom koja u prevodu glasi:

Šta god da vam ponude Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski vazali, to jednostavno morate da prihvatite.

Šta god da vam stave na sto Vašington i Brisel to ne smete da odbijete bez obzira koliko je to u suprotnosti sa vašim državnim i nacionalnim interesima i onim što očekuje vaš narod.

Ako Bajden, Šolc i Makron kažu da je nešto rešenje, a Miroslav Lajčak vam to kao poslušan kurir stavi na astal, nema šta tu više da razmatrate niti da se pitate da li vam je korisno i li ne.

Vaše je samo da kažete – „da”!

Čini se da niko bolje od ovog briselskog diplomate-birokrate nije sublimirao srž Zapadnog pogleda na svet koji se ispoljio na mnogim svetskim meridijanima i koji su neuspešno pokušali da primene i prema Rusiji.

Vratimo se na Kosovo i na plan koji će u ponedeljak Miroslav Lajčak da tresne ispred Vučića i Kurtija uz poruku da ne sme da se kaže – ne.

Da Vas podsetimo:  Samo Srbi imaju problem sa svojim pismom i jezikom

Sve što znamo o tom nemačko-francuskom papiru za koji nam sad briselski posrednik kaže da je u stvari američki, jeste da je u njegovoj suštini – međusobno priznanje Srbije i lažnog Kosova. De fakto ili de jure – potpuno je svejedno.

Dakle, da se u diplomatskim formulacijama krije potpuni odustanak Srbije od svoje južne pokrajine, otvaranje vrata međunarodnih organizacija (pa i UN) za ulazak nepriznate države i potpuno gaženje državnog Ustava, srpskog naroda na KiM, nacionalnog dostojanstva, duhovne kolevke, zavetnog postojanja i mitološkog temelja na kome počiva srpska država.

Znači, Lajčak nam poručuje da grandiozni istorijski spor, viševekovni međunacionalni čvor, glavno nacionalno pitanje Srbija mora da reši kako to kažu Vašington i EU i to do – ponedeljka.

I poručuje nam da ne pomišljamo da kažemo ne Americi i EU, samo nagoveštavajući eventualne posledice ukoliko se ne odreknemo sopstvene države.

Zamislite samo da neko od zvaničnika Ruske Federacije saopšti danas Beogradu da Srbija, po bilo kom, i najbenignijem pitanju, ne sme Moskvi da kaže – ne!

Zamislite da vam dođe lokalni siledžija i da traži pola kuće uz poruku da na to dobrovoljno morate da pristanete i da ne smete da kažete – ne!

Zamislite da u bilo kojim pregovorima u životu dobijete papir sa prigodnim uputstvom da ne smete da kažete – ne!

O čemu se ovde radi?

Da li je Lajčak upravo Beogradu repetirao pištolj uz našu slepoočnicu?

Da li nam je poručio da će Zapad da nas uništi ako se ne odreknemo Kosova i Metohije i ako ritualnno ne spalimo Miroslavljevo jevanđelje na kome je predsednik Srbije položio zakletvu?

Da li Lajčak zna da se obraća narodu koji je rekao ne i Muratu i Ferdinandu i Hitleru i Staljinu i Klintonu?

Da Vas podsetimo:  Šta sve (ne) može da se vidi iz izveštaja o finansiranju kampanje?

Zna li Lajčak kom narodu se obraća?

Izgleda da – Ne!

2 KOMENTARA

  1. Не треба се заваравати, Вучић и да не потпише већ је дао пристанак да спроводи све што стоји у плану окупатора КиМ.
    Колико је Вучић одговоран за издају још је више одговорна политичка културна и верска елита која ћути и тиме ефективно постају саучесници у издаји који ће бити далеко најодговорнији и једног дана ће бити позвани на одговорност за своју пасивност.

  2. “ Zna li Lajček kom narodu se obraća ? “
    Kao prvo, Lajček je samo potrčko, koji izvršava zadano. Njemu nije potrebno niti da misli, niti da zna .
    Izgleda, da mozak operacije, Amerika, je procijenila da je “ zaba skuhana “ , tj. da će Narod, i ovaj akt veleizdaje prihvatiti, kao sve veleizdajničke radnje, od petooktobarskog prevrata, do dana današnjeg. Da nije tako, pitanje je da li bi Vučić uopće išao u Brisel, da potiše kapitulaciju.
    Pravo je pitanje ima li Vučić hrabrosti da tako nešto potpiše ?? Da li je zaba skuhana ?? Hoće li Narod dočekati Vučića pri povratku iz Brisela,( ukoliko je potpisao ) tako, da budu izbrisan i poništen Vučić zajedno sa briselskim veleizdajničkim potpisom ?? Koga se Vučić više boji i da li se Naroda kojeg pretstavlja, uopšte boji, poslije toliko zla koje mu je naneo, bez ozbiljne reakcije ?? U svakom slučaju moramo biti spremni za “ svečani doček “ predsednika !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime