OTVORENO PISMO ALEKSANDRA VELjIĆA GRADONAČELNIKU NOVOG SADA, POVODOM PODIZANjA SPOMENIKA NAVODNO NEVINIM MAĐARSKIM ŽRTVAMA

1
128

Aleksandar Veljić, predsednik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust, uputio je pismo prvom čoveku Novog Sada, povodom podizanja spomenika navodno nevinim mađarskim žrtvama, zbog kojih se uzburkala javnost u celoj Srbiji, organizuju protesti u Novom Sadu. Pismo prenosimo u celosti.

Uvaženi gradonačelniče,

Na dan kada je otpočela krvava „Racija“ 1942. koja je zavila u crno Šajkašku i Novi Sad, pišem Vam uznemiren glasinama o spomeniku navodno nevinim mađarskim žrtvama. Ne sporim da je posleratna odmazda za troipogodišnje svireposti domaćih saradnika okupatora nepravedno oduzela živote i nevinih Mađara. Međutim, gro streljanih Mađara u Novom Sadu su ratni zločinci zbog kojih nas sada Dunav gleda očima njihovih žrtava, žrtava genocida koji su ondašnji domaći Mađari podrugljivo nazivali „krštenje Srba“.

U dubini duše se nadam da iz dobrih namera, u svom evropskom stremljenju i težnji da baštinite vrednosti Novog Sada, možda niste prozreli pravu nameru predlagača tog spomenika. Prava namera je da se Novom Sadu nametne rehabilitacija domaćih mađarskih ratnih zločinaca! Upravo zbog evropskih i novosadskih vrednosti ne mogu da pristanem da osvedočene ubice zovem „nevinim žrtvama“. Predlagačev spisak „nevinih“ vrvi od bezdušnih ubica među kojima je i dželat petorice braće Jovandića. Da uvreda nevinih mađarskih žrtava bude još teža, među predloženim imenima nema 65 novosadskih Mađara koji su identidikovani kao žrtve „Racije“: 64 civila i bezimeni vojnik koji je bacio pušku odbivši da ubija narod! Ako je iko od Mađara istinski nevin, to su pre svih ti Mađari o kojima predlagač spomenika glasno ćuti. Kako shvatiti to ćutanje nego kao odricanje od tog dela mađarskog naroda koji je solidarno izginuo sa sugrađanima i čijim nas očima Dunav takođe gleda. A gde je spomenik onim divnim Mađarima koji su rizikovali živote da spasu druge, Ferencu Žoljomu, Aniki Palikaš i drugima? Zapanjen sam da za o tim ljudima, istinskim Novosađanima, glasno ćuti i nemaju spomenika, a toleriše se besomučna rehabilitacija najokorelijih zlikovaca koje je Evropa ikada videla.

Da Vas podsetimo:  Savo Štrbac: Bol porodica nestalih

Zašto onima koji vole svoju mađarsku kulturu nije palo na pamet da predlože spomenik Beli Bartoku, čiju smo 140. godišnjicu rođenja obeležili minulog meseca? To je najveći mađarski kompozitor i veliki prijatelj naše kulture, koji je pre svih osudio nikada osuđenog Hitlerovog prvog saveznika u Evropi. Odbio je da primi muzičku nagradu iz Hortijeve ruke. Kao sakupljač folklornih dela u regionu, spasio je i deo našeg stvaralaštva koje bi inače propalo. Američka štampa je nakon njegove smrti pisala da smo ponosni što možemo da kažemo da smo živeli u vreme Bele Bartoka! Ima li ponosnih predlagača spomenika tom čoveku kojem je Kraljevina Jugoslavija odbila zahtev za azil, pa je pobegao u Ameriku?

Ako ijedan nevini Mađar zaslužuje spomenik u Novom Sadu, to je Endre Bajči Žilinski, narodni poslanik kome su u parlamentu dovikivali da je trebalo da bude u Novom Sadu januara 1942! Taj opozicionar Hortiju je istrajno tražio pravdu za žrtve „Racije“! Počinioci iste su ga obesili 1944! Da je na mom mestu, ovde biste čitali optužbe na račun onih kojima se diže taj spomenik i za koje bi Vam Žilinski rekao da su ukaljali časno mađarsko ime. Taj Mađar je nakon pogroma u Šajkaškoj pokušavao da spreči i onaj u Novom Sadu znajući da mu zbog toga život visi o koncu. Zbog takvih Mađara, molim Vas da sprečite podizanje sramnog i ničim zasluženog spomenika. Zar postoje „viši ciljevi“ zbog kojih treba baciti ljagu na one čijim nas očima Dunav gleda?

Kakva ironija istorije i sudbine da, 80 godina posle Žilinskog, zbog istih zlotvora apelujem na razum i savest prvog čoveka Novog Sada, naprednih i antifašističkih shvatanja, i pozivam se na evropske vrednosti. Pokažite jedan evropski narod koji je podigao spomenik onima koji su nad njim počinili genocid i holokaust? Neka predlagač spomenika objasni ko mu je poturio imena navodno nevinih žrtava koje su pobile svakog desetog stanovnika Novog Sada januara 1942?! Kakav apsurd, dok nas Dunav njihovim očima gleda, evropska prestonica kulture je na ivici da počini nekulturu bez presedana u Evropi, da pljune na Žrtve „Racije“ i fašizma! To je suština tog spomenika – rehabilitacija zločinaca i prekrajanje istorije! Je li to neko misli da Novi Sad nije dovoljno evropski zato što ne poštuje svoje dželate? Je li to neko zloupotrebljava evropske vrednosti sa ciljem da po drugi put ubije oko 6.000 žrtava „Racije“ i druge žrtve mađarskog nacizma?!

Da Vas podsetimo:  Zaboravljene reči stare Srbije, lepše od onih kojima su zamenjene

Sećate li se govora koji ste održali na godišnjicu „Racije“, četiri meseca nakon što ste prvi put izabrani za gradonačelnika? Na poziv Vašeg kabineta sastavio sam Vam taj prigodan govor. Vaši saradnici bili su oduševljeni stilom, jasnoćom i snagom argumenata u tom kratkom govoru, pa ste tog 23. januara 2013. izgovorili i broj do tada identifikovanih žrtva „Racije“ i postali ste prvi gradonačelnik koji je imao hrabrosti da ukaže na razmere tog Genocida. Nemojte sada da Vas izda hrabrost i da pristanete da se spomenikom lažnim nevinim žrtvama oslobode krivice oni koji su te nevine Žrtve gurnuli pod led. Bar ostavite vremena institucijama da utvrde ko su tu zaista nevine mađarske žrtve komunističke odmazde.

Dunav nas gleda očima tih koji su u prošlom veku udarili temelje današnje evropske prestonice kulture, a čije je oličenje naš ujedinitelj doktor Ignjat Pavlas koji – na sramotu cele naše nacije – nema spomenik. Evropskoj prestonici kulture preti čin nekulture kakav se još nije dogodio u Evropi: da grad, koji je jedan od najvećih žrtava genocida i holokausta, oskrnavi kulturu sećanja rehabilitacijom osvedočenih zločinaca! Nije kasno da stanete na put tom novom zločinu. Ako je i do spomenika, neka bude zaista nevinim mađarskim žrtvama. Ne dajte da prođe zlokobna namera da se žrtvama proglase ubice, silovatelji, koljači Novosađana, hortijevci, nacisti, poremećeni umovi! Držite na umu da su na meti tih zlotvora bila naša deca, naše nemoćne majke, naši starci, naše devojke, naši mladići. Dunav Vas njihovim očima gleda.

S tugom i osećanjem poniženosti,

Aleksandar Veljić

http://xn--j1aat.xn--90a3ac/

1 KOMENTAR

  1. Ne znam što se čudite? Vučić je podigao spomenik švabama i nekim srpskim izdajnicima koji su naneli zlo Srpstvu. Podizanje spomenika nemačkim fašistima je sada trendi u celoj Evropi? Pa kao mi da ne budemo u tom trendu?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime