Otvoreno pismo Americi: Veliki svetski mediji traže oslobađanje Asanža

0
51

Sjedinjene Američke Države treba da odustanu od krivičnog gonjenja Džulijana Asanža, zatražili su u otvorenom pismu veliki svetski mediji iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Španije.

Printscreen You Tube

„Optužbe protiv Asanža predstavljaju opasan presedan i prete da podriju američki Prvi amandman (sloboda govora i štampe) i slobodu medija“, navodi se u pismu koje potpisuju urednici i izdavači britanskog „Gardijana“, američkog „Njujork tajmsa“, francuskog „Monda“, nemačkog „Špigela“ i španskog „Paisa“.

Američke vlasti traže izručenje Džulijana Asanža na osnovu 18 tačaka optužnice, među kojima i one za špijunažu zbog objavljivanja detalja o akcijama američke vojske na Vikiliksu.

Sa druge strane, veliki broj ljudi i novinara, Asanža smatra herojem koji je žrtva toga što je otkrio američka zlodela u konfliktima u Iraku i Avganistanu.

Mediji koji su objavili pismo sarađivali su sa Asanžom i objavljivali neka od saznanja Vikiliksa. Radi se o materijalu poznatom i kao „Kejblgejt“, koji je američki vojnik Čelzi (Bredli) Mening objavio i u kome se vide diplomatski skandali, korupcija i špijunske afere na međunarodnom nivou, navodi se u pismu.

„Objavljivanje nije krivično delo“, ističu izdavači i urednici pet velikih medijskih kuća.

Objavljeni dokumenti pričaju nelakiranu priču kako (američka) vlada donosi najznačajnije odluke, odluke koje državu koštaju veoma puno u novcu i životima, citira se u pismu raniji urednički komentar „Njujork tajmsa“, koji je među potpisnicima pisma.

„Čak i sada, 12 godina kasnije, novinari i istoričari nastavljaju da objavljuju nova otkrića koristeći riznicu objavljenih dokumenata“, dodaje se u pismu.

U avgustu ove godine, grupa novinara i advokata podnela je tužbu protiv CIA i njenog bivšeg direktora Majka Pompea, navodeći da ih je američka obaveštajna služba špijunirala kada su posetili Asanža dok je boravio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, podseća Rojters.

Asanž je proveo sedam godina u toj ambasadi, gde je našao utočište, pre nego što je izveden i uhapšen 2019. Od tada čeka da se završi sudski postupak po američkom zahtevu Londonu da bude izručen. Ukoliko dospe u SAD, suočiće se sa pretnjom kazne od čak 175 godina zatvora.

Da Vas podsetimo:  Eskobar: Nema rokova za dogovor, priča o 24. februaru – apsolutno netačna

Advokatski timovi Džulijana Asanža podneli su žalbu Višem sudu u Londonu sa zahtevom da blokira izručenje.

Prethodno je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo Asanžovo izručenje u SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime