Otvoreno pismo Dragici Nikolić

0
1368

dragica-nikolicPoštovana gospođo Nikolić,

Nedavno smo se upoznale sa kampanjom Fondacije ,,Dragica Nikolić – Više da nas bude” i pišemo Vam kao građanki koja se svojim radom nesebično zalaže za povećanje nataliteta Srbije i kao ženi koja zasigurno razume značaj majčinstva i probleme kroz koje žene u ulozi majke prolaze i sa kojima se susreću.

Poštovana Dragice, baveći se temom povećanja nataliteta, Vi ste zasigurno upoznati sa predloženim izmenama Zakona o radu, koje predviđaju mogućnost da trudna žena dobije otkaz ugovora o radu iz istih zakonskih razloga iz kojih se inače može dobiti otkaz ugovora o radu. Takođe, sasvim smo sigurne da ste u svom humanitarnom radu sigurno imali prilike da se pozovete na član 66. Ustava Republike Srbije, koji smo mi pregledale na Vašem sajtu. Ne sumnjamo da znate da taj član najvišeg pravnog akta Srbije garantuje posebnu podršku i zaštitu ženama pre i posle porođaja.

Gospođo Nikolić, Vi razumete koliko je inače težak položaj žena u Srbiji, da veliki broj mladih žena uopšte ne može da nađe posao, jer poslodavci pretpostavljaju da će žene zatrudneti i otići na porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta, kao i na česta bolovanja dok im je dete malo. Predloženim zakonom ne samo da se krši ustavno pravo žena da budu pod posebnom zaštitom pre i posle porođaja nego se žene, kojima se zbog loših ekonomskih prilika uskraćuje pravo na slobodan izbor roditeljstva, sada stavljaju u još nepovoljniji položaj.

U pravu ste, Dragice, kada iznosite podatak da je Srbija svake godine manja za 40 000. ljudi i zato Vas molimo, kao nekoga ko reč porodica piše sa velikim P, da u ime ciljeva Vaše fondacije, javno reagujete protiv predloženih izmena Zakona o radu koji buduće majke stavlja u veoma nepovoljan položaj, uskraćuje im zaštitu i krši njihova ljudska prava.

Da Vas podsetimo:  "SADA GOVORI DRUKČIJE!". ZAR SE GLEDALO ŠTA JE GOVORIO RANIJE?

Srdačan pozdrav,

Žene sa Interneta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime