Otvoreno pismo Kristijanu Šmitu

0
67

Gospodine Šmit, Rusija i Kina, kao stalne članice SB UN, nisu dale saglasnost za Vaše imenovanje na funkciju Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Dejtonskoj BiH. Iz tih razloga Republika Srpska Vas ne prihvata kao legitimnog Visokog predstavnika. Međutim, i pored toga što prihvatamo takav stav R. Srpske, smatramo da i Vi možete pomoći našim narodima kojima se nameću problemi i razni izazovi, tim prije što ćete najvjerovatnije ubrzo, u Ujedinjenim Nacijama podnijeti izvještaj o Vašem viđenju situacije u BiH. Da biste zaista i pomogli našim narodima, u smislu i obezbjeđivanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, trebate čuti i različita legitimna razmišljanja o situaciji u BiH.

Dubinski poremećaj u temeljima Dejtonskog sporazuma izazvala je nelegitimna iako legalno donesena odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti (2000. g.) sva tri naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) u oba entiteta (Bošnjačko-Hrvatskoj Federaciji i R. Srpskoj). Za nju su glasali samo dvojica sudija predstavnika Bošnjaka i trojica sudija koji su stranci, iz tih razloga je legalno donesena. Protiv te odluke bila su četvorica sudija predstavnika srpskog i hrvatskog naroda i iz tih razloga ona je nelegitimna i pravno problematična. Takva odluka US BiH ruši osnovnu suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je da Bošnjačko-Hrvatska Federacija jeste pravno-politički entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda, a Republika Srpska entitet srpskog naroda.

Podrazumijeva se da u oba entiteta postoje manjine i zagarantovana prava pojedinca kao u svim državama Evrope.

Iz takve odluke US BiH proizašle su druge štetne odluke i zakoni, naročito štetni po R. Srpsku i srpski narod. Ukinuta je himna „Bože pravde“, grb sa Nemanjićkim dvoglavim orlom, Dan R. Srpske proglašen je neustavnim i stvorena je pravna osnova, da se u određenim političkim okolnostima, ukine ime Republika Srpska.

Ne samo zbog rušenja međunarodnog mirovnog ugovora (Aneks IV), već ponajviše što takva odluka US BiH može ugroziti mir i kao takva predstavlja svojevrsni zločin protiv mira, sudije iz tog suda koje su izglasale takvu odluku, moralno, pa i krivično trebaju da odgovaraju.

Da Vas podsetimo:  U glavi jednog Srbina

Strategija „zavadi pa vladaj“ koja se pokušava sprovesti preko nametnutog tzv. Inckovog zakona o kažnjavanju negiranja genocida, nadamo se neće proći kod bošnjačkog i srpskog naroda.

Srpski narod je u srednjem vijeku, po svojoj brojnosti bio među brojnijim narodima u Evropi. Pretrpio je velika stradanja koja se mogu nazvati i zločinom genocida u kontinuitetu, u I i II svjetskom ratu, pa i u ratu 1992-1995. Srba skoro da nema u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Slavoniji, BiH Federaciji, Kosovu i Metohiji, a bilo ih je u velikom broju. Pogotovo, takav narod nije za negiranje genocida, ali stradalni srpski narod ne može prihvatiti etiketu da je učinio zločin genocida, pa taman se takve kvalifikacije nalazile i u Haškom sudu, kojeg doživljavamo političkim i nepravednim. Istinski žalimo za svim žrtvama proteklih ratova i osuđujemo sve zločine koji su se desili na svim stranama, pa i onaj, kako god da se nazove, zločin koji se desio nad Bošnjacima u Srebrenici.

Gospodine Šmit, s obzirom da postoje sumnje da su aktuelni prevodi Aneksa IV Dejtonskog sporazuma, pa i onaj koji se nalazi u OHR-u na nekoliko mjesta, ali suštinski pogrešno prevedeni, molimo Vas da zajedničkim institucijama BiH i institucijama entiteta obezbijedite ovjerene kopije originalnog Dejtonskog ugovora.

SNP – „Izbor je naš“ više od 15 godina djeluje u R. Srpskoj. Iznjedren je iz naroda, čine ga obični ljudi koji se ne bave dnevnom i stranačkom politikom, pa možemo reći da su R. Srpska i srpski narod u svojevrsnom i živom organskom odnosu i svjesni su njihove akcije i reakcije. Srpski narod po svaku cijenu braniće R. Srpsku, a ona će institucionlno, pravno zaštititi interese srpskog naroda i njegov identitet, ali i svakog pojedinca koji živi u njoj bez obzira na njegovu vjeroispovijest i kojem kolektivitetu pripada.

Da Vas podsetimo:  O jednom pravu Srbije

Ukoliko, ne daj Bože, srpski narod ne odbrani Srpsku, to će značiti da je protiv nje postojala zavjera velikih sila ali i svih srpskih političara koji izazivaju vještačku krizu, kako bi se iz nje izašlo bez Republike Srpske.

Gospodine Šmit, pomirenje naših naroda i život jednih pored drugih može se čvrsto graditi samo na istini. Zato Vas molimo, potrudite se da dođete do istine i spoznate šta se zaista dešavalo u prošlosti na našim prostorima, jer istina, ne samo da je ljekovita, već i na čudesan način iznjedri najbolja rješenja. I to je aksiom ukoliko nije prisutna politika „Zavadi pa vladaj“.

U uvjerenju da imate dobru namjeru i ogromnu energiju za tešku zadaću, želimo Vam svako dobro.

autor:Dane Čanković

Predsjednik SNP – Izbor je naš

https://balkanskageopolitika.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime