Neprofesionalnost Olivere Kovačević

4
3126

Pismo je adresirano na list POLITIKA, rubriku MEĐU NAMA, ali se tamo nije pojavilo, ne zna se ni zbog čega jer autor pisma nije dobio bilo kakav odgovor.​

***

RADIO TELEVIZIJA SRBIJE

Predsednik Upravnog odbora prof. dr Vladimir Vuletić

Predsednik programskog saveta Milivoje Pavlović

Glavni i odgovorni urednik Nenad Lj. Stefanović

Beograd, 4. decembar 2017

Predmet: Neprofesionalnost Olivere Kovačević u emisiji „Da, možda ne“ od 30. novembra o.g.

Predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović je zatražio od gl. i odg. urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića analizu emisije „Da možda ne“ (30. novembar), jer je, po njemu, uznemirila javnost.

Tema u emisiji su bile presude Haškog tribunala hrvatskim optuženicima, kojom se utvrđuje i agresija Hrvatske na BiH, i generalu Ratku Mladiću. Iako je čak i Haški tribunal presudio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata, kao i da Srbija nije izvršila agresiju na Hrvatsku, ni na BiH, niti genocid, da srpska vojska nije prešla Drinu, voditelј Olivera Kovačević je navodila tok emisije na neku istragu krivice Srbije, do mere da se o presudi Hrvatskoj praktično nije ni raspravlјalo. Pavlović tvrdi da je „debata na veoma delikatnu i ozbilјnu temu nedopustivo slabo pripremlјena i loše vođena“ i to je bilo očigledno. Olivera Kovačević  je upadala u reč učesnicima Miroslavu Lazanskom, komentatoru Politike, i advokatu Tomi Fili prekidajući ih i po više puta u toku rečenice da bi  forsirala svoju priču, ali nije to činila političaru Čedomiru Jovanoviću i gostu iz Sarajeva Mirsadu Tokači.

Nјeno vođenje emisije je stvaralo utisak da želi da stavi sebe i svoje mišlјenje (kao jedino ispravno) u prvi plan, a ne sagovornike, ali i da staje na stranu onih učesnika koji zagovaraju njenu tezu protiv ostalih učesnika, što je nedopustivo, jer ona treba da bude neutralna i omogući da svi gosti daju svoje mišlјenje, bez njenih pristrasnih komentara i upadica. Dozvolila je da Tokača, vređa ne samo Srbiju, već i direktno Lazanskog rekavši mu više puta da „govori gluposti“. Nije ni opomenula Jovanovića kada je to isto rekao Lazanskom.

Da Vas podsetimo:  ŠKOLOVANjE

Toma Fila je argumentovano pobio neistine Jovanovića u okviru ove tematike, ali ona je u tim situacijama pokazala da ne poznaje materiju i prekidala je advokata, jer joj njegova stručna objašnjenja nisu išla u prilog. Jednako kao i u slučaju Lazanskog, pri čemu je još podruglјivo komentarisala „da mu je to rekao neko iz Lazareva“, iako je on naveo američki izvor za određenu tvrdnju. Prećutala je sve neosnovane ocene Tokače i Jovanovića, a osporavala je stavove Lazanskog i File koji su bili zasnovani na vojnim podacima prvoga i na stručnim pravnim arumentima drugoga. Ona se u svim svojim emisijama stavlјa na stranu jednih sagovornika protiv drugih, ali uvek protiv onih koji imaju da kažu i nešto dobro o Srbiji. To njeno neprofesionalno ponašanje, kao i negiranje očiglednih pravnih činjenica, išli su do te mere da je advokat Fila morao da joj kaže „ne znam samo gde vi živite“. To je bila dobra ocena njene neprofesionalnosti, tendencioznosti i nasrtlјivosti u vođenju emisije.

Ovo nije prvina Oliveri Kovačević i ja kao pretplatnik RTS-a imam pravo da zatražim da me za moje pare ne vređaju na mojoj državnoj televiziji. U tom smislu odgovorni su svi na RTS-u, od Upravnog odbora, preko Programskog saveta do gl. i odg. urednika, ako ne reaguju.

S uvažavanjem.

Dragan Mraović

književnik i književni prevodilac

————

za SRBski FBReporter priredila Bilјana Diković

facebookreporter.org

 

4 KOMENTARA

  1. da nisam nešta pogrešio.olivera sa plejbojeve duplerice,lazanjski komunista,fila kako on to reče komunistički nastrojen od pokojnog oca file,čedo zna se ko je,šta tu ima sporno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime