Otvoreno pismo šefu delegacije Evropske Unije u Beogradu

1
891

Vaša Ekslencio, poštovani gospodine Fabrici,
Nakon odlaska M. Devnporta, koji je bio dokazani srbofob i koji je, kao ambasador vekovima neprijateljske zemlje Engleske, a nakon toga i kao šef Delegacije Evropske unije, nanio veliku štetu Srbiji srpskom narodu, svi mi u Srbiji smo odahnuli kada je saopšteno da su upravo Vas, Ekselencijo, imenovali za novog šefa Delegacij, s obzirom na Vaš Curriculum vitae i zemlju iz koje potičete, koja vas je iznjedrila. Uveravam Vas da smo mi Srbi uvek gajili simpatije, prijateljske odnose prema italijankom narodu. Divimo se vašoj kulturi, civilizaciji, muzici, sportu. Iako je Italija bila među silama Osovine u Drugom svetskom ratu, srpski narod nikada neće zaboraviti italijanske partizanske antifašističkie jedinicama koje su se, nakon 1943. suprostavile Hitleru.

Mi Srbi smo bili jedini koji smo s poslanikom u Parlamentu Slovenije i Evropskom parlamentu, Zmagom Jeličičem, organizovali Konferenciju u Beogradu 2003. godine o Jadranskoj obali i ostrvima. U pripremama Konferencije učestvovali su naučnici, profesori, eksperti, novinari (bio sam jedan od učesnika petomesečnog pripremanja Konferencije, napisao sam kraće izlaganje, ali s obzirom na to da sam se suprostavio da se na Konferenciju pozove jedan strani gost koji je imao veliku odgovornost za bombardovanje Srbije, nisam učestvovao na samoj Konferenciji).

Italija je podržala tu Konferenciju. Podršku je predvodio tadašnji član Parlamenta Italije i Evropske unije, Aurdino Anjeli, koji je prikupio ogromnu građu o razgraničenju, posebno građu o srspskim okupiranim podrčjima i vlasničke knjige nad zemljom i nekretninama u Dalmaciji do Drugog svetskog rata. Najviše zemlje i zgrada imali su Srbi, zatim Italijani. Hrvati su bili na trećem mestu. Anjeli nas je u toku pripreme Konferencije obavestio da su članovi Parlamenta EU iz nekoliko zemalja bili pridobijeni da se založe za nezavisnu Republiku Srpsku Krajinu i razgraničenje na Jadranu između Italije, Hrvatske i RSK. Nažalost, tadašnje rukovodstvo u Srbiji i srpska diplomatija ovu akciju nisu nimalo pomogli, istakao je Anjeli.

Uvaženom gospodinu Anjeliu poslao sam kopiju intervjua kojeg sam 2002. godine dao vodećem argentiskom listu „Nasional“, kada sam bio šef Misije u Argentini. Na jedno od pitanja glavnog urednika toga lista o Jadranskoj obali i ostrvima, odgovorio sam da bi trebalo vratiti Italiji deo obale i ostrva. Nakon što je intervju objavljen, došla je u Ambasadu brojna delegacija (40) Italijana, koji žive u Argentini, da mi izraze zahvalnost.

No, nije navedeno tema moga obraćanja, tema je nešto što ću Vas na kraju zamoliti, kao i stanje na Balkanu koje će uskoro eksplodirati. Vaša Ekselencijo, znate bolje od moje malenkosti, odnosno nema ništa novo, sve je napisano, objavljeno i viđeno na TV kanalima, da na Balkanu postoji ogromni kriminal, kriminalci, mafijaši, ubice, narkodileri, kriminal je ušao u sve pore društvenog života balkanskih zemalja, čak i u one institucije u koje po prirodi stavri ne bi smeo nikada da uđe, a to je duhovni kriminal (škole, univerziteti, akademije, u sve četiri konfesije), bosovi su međusobno povezani, a vrh toga brega je u Srbiji, tačnije na Kosmetu, zato se očekivalo od Vas da ćete nam popmoći, da ćete se borit za tzv. smirivanje Kosmetata, da je Kosmet deo Srbije, jer Vi ne zastupate Italiju koja je priznala tu fantomsku državu 21.02.2008. godidne već EU, koja učetvuje u pregovorima (pročitajte srpsku marseljezu „Onamo namo…“ koju je napisao Nikola Petrović NJegoš)

Ekselencijo, da priznajete tu. fantomsku državu, implicite ste, nažalost, potvrdili u jednom intervjuu kao i u Izveštaju za 2017/2018 u kome ste napisali: „Kada je u pitanju normalizacija odnosa sa Kosovom (Vaše pocrnjenje, prim. KKS), Srbija je i dalje ukjljučena u dijalog, ali mora da uloži dodatne napore i doprinese stvaranju uslova koji pogoduju punoj normalizaciji odnosa sa Kosovom“ (nije pravi naziv, Ekselencio, Kosovo, već Kosmet ili Kosovo i Metohija, a šiptari ne žele da upotrebljavaju reč Metohija, jer to znači zemlja pod upravom manastira, zato su komunisti 1968. godine izbacili naziv Metohija da bi, kako su se pravdali, „smanjili nacionalne tenzije“, kasnije je taj naziv vraćen, upotrebljava ga i UNESKO).

Da Vas podsetimo:  Kampanja direktno iz bolnice: Doktorka KBC "Zvezdara" poziva na glasanje za SNS

Ovaj stav, Vaša Ekselencio, nije potrebno komentarisati, jer je očito da Vi ne tražite da i druga strana „uloži napore“, a događaji su upravo ovih dana pokazali da druga strana, tj. vođe samoproglašene države Kosovo, ne žele da ispune, ne samo ono što su potpisali u Briselu i koje kude, već otvoreno izjavljuju da će prisvojiti, oteti od Srbije Preševsku dolinu i sve do Vranja, a možda i do Niša. Vaša Ekselencijo, to Vi vidite i znate, ali nažalost ne smete javno da napišete i kažete. To naše, srpko, iskreno ushićenje kada ste došli za šefa Delegacije je splasnulo i nestalo, jer je očigledno da fantomsku tvorevinu Kosovo smatrate državom i da zagovarte otimanje 15 posto teritorije Srbije. Kako bi ste se, Vaša Ekselencijo, gospodine Fabrici, osećali da Srbija i mi Srbi pomažemo Austriji da ponovo otme Trentino-Južni Tirol Italiji, koji je bio pod Habzburgovcima, ili kako sam već naveo, kako se Italija oseća nakon što su joj oteta ostrva i poporiličan deo Jadranske obale.

Upozoravam Vas dragi kolega (bio sam 38 godina diplomata, imam najviše zvanje po Bečkim konvencijama – opunomoćeni ministar), Ekselencijo, na izjavu dvojice Ovekaovaca, dokazanih ubica srpskog naroda, poniženog i proteranog sa Kosmeta, Tačija i Haradinaja, nosilaca dve najveće funkcije, „da Kosovom uprvljaju i na unutrašenjem i na spoljnopolitičkom planu SAD“ (ili kako je zovu – Imperija zla, taj epitet ima od završetka Drugog svetskog rata, vodila je više od 100 lokalnih ratova, najkrvaviji je bio u Vijetnamu, bombardovala je 38 zemalja, menjala vlade i dovodila svoje režime, posebno po LA, počinila haos u zemljama Magreba i BI, genocid u Iraku, pobila predsenike – vođe tih zemalja, pokrala velika umetnička dela, ekonomska dobra, pre svega naftu, i da ne zaboravim, iz Evrope, posebno iz Vaše Italije, nakon kraja Drugog svetskog rata, isecala je zidove sa freskama u Firenci i dr. gradovima, odnosila umetnička dela milionske vrednosti za 100 kilograma pšenice, jer se u Evropi i Vašoj Italiji umiralo od gladi (nadam se da ste ta neprocenjiva umetnička dela videli u Nacionalnom muzeju u Vašingtonu).

Pročitao sam i analiztirao više od deset godišnjih izveštaja Vaših prethodnika i Vaš spomenuti za 2017/2018. Izvešrtaji me, kao i ovaj Vaš, podsećaju na govr Marka Antonia na Cezarovom grobu, ili kako se to kaže u narodu, u svim stavkama Vašeg izveštaja je toplo-hladno. Vi, Ekselencjo, prvo pohvailte, a onda kažete da je stanje crno loše, što je tačno. Pređašnje i sadašnje vođe saopštavaju nesrećnom narodu samo one pozitivne rečenice iz svih izveštaja. Ne radite to više, već direktno izveštvajte i Srbiju i EU kakvo je stvarno stanje.

Evo samo nekih primera iz Vašeg Izveštaja:

-Za izborte 2017. kažete „da su glasači imali istinski izbor kandidata (nisam razumeo ovu sintagmu „istinski izbor“, ali to nije bitno), međuti međunarodni posmatrači su zabeležili da uslovi učešća nisu bili jednaki (… ) trebalo je u potpunosti, primeniti, uključiti one vezane za transparentnost i integritet izbornog procesa tokom izborne kampanje…“ (ponovo nisam razumeo, šta ste hteli da kažete ali to je moj problem) ;

– „ Srbija je ostvarila određeni nivo pripreme pravosudnog sistema. Ostavren je izvesni napredak“, a onda kažete, da je „obim političkog uticaja na sudstvo i dalje predmet zabrinutosti“ (…) „te da je nacrt ustavnih izmena u pravosuđu stavaljen na javnu raspravu, pre nego je poslat Venecijanskoj komisiji na mišljenje“. Ekselencjo, Pravosuđe u Srbiji je u katastrofalnom stanju, Vi to znate, ali u Izveštaju kažete na jedan „uvijen“ načun.. Vi dobro znate da se poglavlja 23 i 24 neće zatvoriti ni za 3000 godina (nije greška, trihiljade godina), kako je to dobro konstatovao, pre dve godine, jedan član Bundestaga. To i ja tvrdim, jer sam pratio ulazak dve zemlje u EU, Slovačke u Bratislavi i Bugarske u Sofiji. Ni te zemlje ne bi zatvorile mnoga poglavlj,posebno ta dva da nisu ušle (kao i Rumunija) najpre u NATO (uostalom Bugarska i Rumunija nisu punopravni člaanovi). Srbija mora najprije da uđe u NATO, iako je to de fakto ostvareno: cela Srbija i srpka pokrajina Kosmet su Bonstil, Vaša Ekselencijo;

Da Vas podsetimo:  Vidovdan, leta gospodnjeg 2020.

-„Srbija je ostvarila određeni nivo pripreme u borbi protiv korupcije“. Ostvaren je izvesni napredak u pogledu usvojenih izmena u Krivičnom zaakonu „…), kao i u Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela“. A onda dolazi šamar – „ Međutim postoje ozbiljna kašnjenja kada je u pitanju usvajanje novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije“, a zatim u Izveštaju kažete: „Korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i predstavlja oizbiljan poroblem. Operativni kapaciteti nadležnih institucija i dalje su neujednačeni. Pravosudni organi za sprovođenje zakona moraju da dokažu da mogu da vode istragu, krivično gone i sude u svim predmetima korupcije na visokom nivou, na nepristrasan i operativno nezavisan način“. Ekselencijo, svojedeobno sam poslao Delegciji, tadašnjem šefu Devenportu veliki feljton i dr. dokumenta i dokaze o krađi, korupciji nekretnina dva stoleća (pokradeno je 365 stanova, 37 kuća i vila, 350 miliona dinara, hiljade kvadrata poslovnog prostora, nakon raspada DZSCG). Odgovorio mi je ugledni savetnik Luca Bioncini, pogledajte u Vašij dokumentacije: “Mnogo poštovani gospodine Seratliću, najprije bih želeo da Vam se zahvalim na dopisu koji ste nam poslali 20. jula 2016 godine kao i na informacijama koje ste izneli (u masmedijima). Zbog svoje izuzetne važnosti, poglavlja 23 i 24 se neće Z A T V O R I T I do samog kraja pregovaračkog procesa. Jedan nerešen problem, kao problem kojeg ste javno izneli, koji se nalazi i u sudskim procesima, neće dozvoliti zatvaranje poglavlja 23 i 24“, kaže se, između ostalog, u dopisu.

Kriminal su počinili, odnosno naredbodavci su najveći funkcioneri, zatim predsednici stambenih komisija, razne druge komisije, mnogi nesrećnim ljudima koji su zaradili te stanove su u pisanoj formi i na sudovima obećavali da će to rešiti, Prema Rang listi (u međuvremenu za proteklih 20 godina koliko traje ta afera, umrlo je više od 50 nesrećnika, nedočekavši ključeve, odnosno krov nad glavom, oko 100 je napustilo zemlju, a ima sporova koji se vode i po 16 godina, samo da ne bi oni koji su tužili, prošli sve sudske instance kako bi stekli pravo da se obrate Evroipskom sudu za ljudska prav u Strazburu) Takav jedan spor je nakon 14 godina igranja nogometa među sudovima ipak stigao na Ustavni sud, ali već dve godine taj sud ne donosi nikakvu odluku. U ovom kontekstu ponovo podvlačim ono što ste i Vi napisali: „Pravosudni organi za sprovođenje zakona moraju da dokažu da mogu da vode istragu, krivično gone i sude u svim predmetima korupcije na visokom nivou, na nepristrasan i operativno nezavisan način“. Neoprostive greške i kriminal je počinilo Višpe javno tužilaštvo (čuvene gospođe Krivokapić, Grbović i dr., iako su obećavale pokradenim, njihovim advokatima, MUP-u, predsednicima vlada, ministrima ranijem i sadašnjem pravde u pisanoj formi, iako su primile 27 kompleta dokumenata, dojava, nikada nisu pokrenule krvične postupke protiv izgrednika, lopova, kriminalaca, koji su uzimali i po tri stana, a sadšnji predsednik Stambene komisije Vlade Srbije, već 4 godine neće da odgovri na molbe i dopiise, primi na razgovr, preduzme neke mere, to je onaj čuveni večiti ministar u svim vladama iza koga stoji velika Turska, ponovo sa sultanom na čelu, to ja nisam izmislio, zna se ko je pevao, za vreme sultanove posete, pesmu „Moj sultane“).

Da Vas podsetimo:  I načelnica i posrednik u sudskim sporovima - Sotirovski obavljala 2 posla bez odobrenja Agencije

Na kraju, osnovni povod obraćanja Vašoj Ekselenciji, uz izvinjenje zbog dužine pisma, jeste molba da Vi i Vaši saradnici ubuduće obratite posebnu pažnju na kriminal i korupciju koju sprovodi Državna lutrija Srbije, koja je pokrala i u svim vladajućim garniturama nastavlja da krade nesrećne penzionere i maloletnike (a oni potkradaju bake, deke i roditelje), igrama Loto i Bingo. Te dve igre na (ne)sreću, trebalo bi posebno da pratite upravo zato što su državne, jer je u tom slučaju država glavni vinovniki, da ne kaažem neke druge adekvatnije reči. Dovoljno je da Vaši saradnici i Vi Ekselencio, otvorite kompjuter i uverite se u stotine komentara na koji način to radi Državna lutrija Srbije, pomoću kompjuterizovanih bubnjeva, odnosno minijaturnih čipova. „Vuku“ sedmicu (Loto) i navlače nesrećnike, koji sanjaju da će je dobiti, da kupuju listiće, po pola godine ili godinu dana, a kada dostigne milionske cifre u evrima, saopšte da je izvučena. Da li bilo ko zna gde odu ti miliponi. Tako rade i sa Bingom do izvučenog broja 34, odnosno 39. (o bednom ponašanju Komisije i voditelja izvlačnja, koje gluposti laprdaju, nema smisla pisati). Kolika je plata tzv. predsdenika Komisije (godinama je bio izvesni Škorić, sada je jedna ženska osoba, koliko su nagrađeni za izgovaralje jedne lažne i glupe rečenice: “Komisija je konstatovala da su sve loptice na broju i da izvlaačenje može da počne“), hitno bi trebalo saopštiti masmedijima, odnosno nama poreskim obveznicima, kao što sesaopšteno da je u budžet Srbije za 2017. od LOTO uplaćeno dve milijarde dinara. Takođe, hitno bi trebalo uvesti ručno izvlačenje, sa povezom na očima onoga koji izvlači kuglice. Trebalo bi zabraniti duplo oporezivanje. Trideset ili četrdest posto država odmah uzme od uplaaćene sume, a onda na ostatak ako neko dobije neku šesticu ili bingo, naplaćuje PDV. 20 posto.

Odmah nakon potpisivanja sporazuma lutrije Srbije i lutrije Republike Srpske, da se LOTO listići i u njoj prodaju, izvučena su tri i po miliona evra u Banjaluci. „Zli jezici“ znaju i kažu ko je taj srećnik. Ja ne znam i nemam dokaze. a niočemu ne pišemn za šta nemam dokaze.

Pre dve godine, greškom onog ili onih koji diriguju izvlačenje, izleteo je u bubnju, odnosno najavljen je broj 21 koji je povučen (Komisija ga je poništila), što je dokaz da se mućka i da je izvlačenje unapred dirigovano. Tadašnji predsednik Vlade (sada predsednik Serbije) je izjavio „da će lično to da ispita i kazni, svi odgovorni će snositi poslenjdice“, a onda je ocenio „da je stanje u Državnoj lutriji Srbije katastrofalno“. Rekao, ali nije dorekao. O pranju novca u svim igraonicama sreće, nema smisla pisati, to i mala deca znaju, one samo postoje da se pere novac.

Uz srdačan pozdrav, Vaša Ekselencojo i mjoju duboku odanost, molim Vas poništite ranije izveštaje Delgacije, posebno ovaj Vaš za 20917/2018, da Vam se potomstvo ne zastidi. Napište (to zaslužuje istorijski srpski narod) da ovakva Srbija neće ući u EU upravo za onih trihiljade godina. Sin Raul i kćer Vega čuvenog Solane stide se oca što je naredio bombardovanje Srbije i to osiromašenim uranijumom. Svuda je bačen, a najviše na Kosmetu, što je dokaz da ih nisu zanimali životi šiptara i njihove dece. Oboleli su od raka i italčijanski vojnici i oficiri koji su boravili na Kosmetu (u Srbiji oboli godišnje od raka stotinu dece između dve i pet godina).

Komnen Kolja Seratlić
www.vidovdan.org

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime