Otvoreno pismo Vladimiru Vukčeviću

2
731

REPUBLIKA SRBIJA

Tužilaštvo za ratne zločine
Kabinet Tužioca za ratne zločine

E-mraovicmail: kabinet@tuzilastvorz.org.rs

Poštovani naslove,

molim vas da ovo pismo dostavite vašem bivšem službeniku i bivšem tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću, jer ne znam njegovu adresu. Nadam se da mi nećete zameriti na molbi. Pismo je javno, ali dužan sam da ga i kao takvo dostavim naslovu.

Zahvalni građanin Srbije, književnik Dragan Mraović

***

kolaz-1Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević

Gospodine Vukčeviću,

na tribini „22 godine posle sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?“, koju su organizovali nemačka organizacija ForumZFD i list Danas, rekli ste: „Da li se desio genocid u Srebrenici? Jeste, desio se. Imate odluku Međunarodnog suda pravde koji kaže da se tu desio genocid i tačka.“

Zaprepašćen sam g. Vukčeviću da ovako nešto izjavi neko kome je bila poverena jedna od najviših sudskih funkcija u zemlji. Za vas je nešto genocid ne zato što je to bio genocid, već zato što je Međunarodni sud pravde rekao da se „desio genocid i tačka.“

Da li vi uopšte znate šta je definicija genocida? I da mišljenje bilo kog suda ne može biti iznad pravne nauke. Molim vas da mi date definiciju genocida prema pravnoj nauci i da vidimo kako se ona uklapa u taj vaš međunarodni sud i tu vašu „tačku“.

Dakle, molim vas da mi kažete šta je definicija genocida? Da li je za vas ona bitna ili je bitno šta kaže neki sud koji nju ne poštuje? Da li je ta vaša „tačka“ ono što stoji u pravnoj nauci? Da li su u Srebrenici ubijani deca, žene, sve od 14 do 60 godin, ili nije bilo tako? I da li su u Bratuncu ubijana srpska deca, njihove majke i sve od kolevke, pa do doba staraca, da li su im spaljivani kuće, imanja, i da li je to bio genocid? I zašto se vi na vašoj funkciji nikada niste zainteresovali za taj genocid u Bratuncu?

Da Vas podsetimo:  Upustvo za razumevanja Srba

Ako je vama dovoljno to što je to rekao međunarodni sud da biste mislili protivno pravu, onda i ja pretpostavljam da je vama dovoljno ono što je neko rekao, a ne istina, pa vam ja kažem da ste vi majmun g. Vukčeviću „i tačka“. Po vašoj logici, to što ja kažem trebali bi da bude dovoljno da vi budete majmun. A da li ste vi zaista majmun samo zato što ja to kažem? Naravno da niste.

Vi niste majmun, na sreću majmuna, već ste čovek, na žalost ljudskog roda, doduše loš čovek, ali ipak,bar po prirodnom pravu (nadam se da bar toliko poštujete pravnu nauku da možete da razaberete šta vam zborim) moram da vam priznam da jeste čovek, iako je moje mišljenje o vama sve drugo osim da ste čovek. Poštujući prirodno pravo, poštovaću i vas kao čoveka.

Dužan sam takođe da poštujem norme društvenog dogovora na kojima se zasniva pojam države i reda među ljudima. Sve suprotno bilo bi anarhija i nivo čopora ili ono što ste vi. Zato je moja definicija da ste vi majmun, priznajem, protivna prirodnom pravu, i prema tome naučno neosnovana. Ali pošto prema nauci niste majmun, onda niste neznaveni u onome što čoveka razlikuje od majmuna. Uprkos tome vi silujete i pravo i pravdu, što ni majmun ne bi svesno činio. Štaviše, činite još gore stvari, jer majmuni bar instiktivno poštuju prirodno pravo, a vi ni prirodno, niti ono koje su stvorili ljudi i koje čini organizaciju ljudskog društva različitom od življenja čopora.

Ali, poštujući to da ste po pravnoj nauci čovek, a ne majmun, molim vas da mi odgovorite na dva pitanja:

Da Vas podsetimo:  Niški službenici i funkcioneri autobusima na Vučićev skup u Blace i Kuršumliju

Šta je to genocid?
Ko je vama Nataša Kandić?

Ovo drugo pitanje postavljam, jer ne mogu da shvatim da neko ko je bio na tako visokoj pravnoj funkciji (a on ima obavezu dok je živ prema njoj i instituciji u kojoj je radio, pa i kada je u penziji) uvažava bilo kakvo mišljenje nekoga ko nije institucionalna ličnost, nekoga koga niko nije birao ni za šta, ko nije stručan za tešku materiju kojom se bavi institucija koja je vas plaćala, ali jeste neko ko je plaćenik onih koji kažu da je je bio „genocid i tačka“ u Srebrenici, dok po njima uzrok Srebrenice, genocid nad Srbima u Bratuncu, nije bio čak ni zločin! Zato vam dodajem i jedno potpitanje: Kako vas nije stid da se spuštate na nivo Nataše Kandić? Da li se možda plašite da i vas ne išamara nekažnjeno kao onog starog čoveka na Trgu Republike? I da li znate da takvim vašim ponašanjem, uključujući i ostalo što ste rekli na pomenutoj tribini, omalovažavate Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, a na što bi trebalo da reaguje i država Srbija da brani ugled svoje visoke institucije koji vi potkopavate onim što ste rekli na pomenutoj tribini.

Gospodine Vukčeviću, molim, dakle, da mi odgovorite šta je definicija genocida? Uveren sam da bar toliko poznajete pravo da ćete njome sami sebi staviti tačku na vašu „tačku“. I da mi objasnite zašto spuštate visoku državnu funkciju Srbije, na kojoj ste bili, na nivo Nataše Kandić? Time vi vređate državu Srbiju i tačka! Ali, i više od toga, uvredili ste i celi srpski narod koji vas je debelo plaćao i dao vam debelu penziju. Hranio kuče da ga ujede.

Da Vas podsetimo:  Srbija će se boriti protiv raka dojke tako što će vas udariti po džepu

Molim da mi odgovorite.

Bivši opunomoćen ministar MSP Srbije,
bivši generalni konzul SRJ,
još uvek književnik i književni prevodilac

Dragan Mraović

www.facebookreporter.org

2 KOMENTARA

  1. Писмо би требало да му уручи вод за хапшење. Србија може кренути напред само једном кад на све те продане изроде стави тачку.

  2. druže ili gospodine mraoviću.obično u tom ministarstvu nije mogao biti niko ko nije komunista.što počinjete od kraja,što ne bi od početka.tačno je da u srebrenici nije bio genocid,već streljanje pobunjenih muslimana pod oružjem.tačno je da je to ratni zločin jer su bili zarobljenici.ali je mladić bio komunistički oficir,kome su idoli bili tito i njegova banda,koji su isto tako izvršili ratni zločin,prema mojim srbima,koji su bili ratni zarobljenici i masovno streljani po sloveniji.od toga su sami slovenci otkrili i obeležili 550 grobnica u kojima se nalaze kosti masovno streljanih mojih srba.kako to,da se niste setili da to prvo pitate vukčevića.kako ga ne pitaste,šta se to dogodilo da suse srbi počeli masovno iseljavati posle rata ili ti dolaska komunista koji su u svoje redove primili masu onih ustaša muslimana u partizanske redove koji su postali ponovo vlast u bosni ali sada sa petokrakom.to dokazuju mnogi srbi iz bosne izbegli posle dolaska komunista.pa su se raseljavali po čitavoj srbiji,da bi se sklonili od istih dželata.srpski vojnik je pre okupacije srbije od komunista na ruskim tenkovima,bio oličenje viteštva a ne drumski razbojnik.ne kažem da među tim vojnicima koji su prišli titu za vreme rata nije bilo i poštenih ljudi,treba biti iskren,ali je to minoran broj i čak su neki bili kažnjavani ako nisu hteli da učestvuju u nekim zločinima.navodim to zbog istine da ne bi uvredio njihove porodice i njih.kako to da ne pitaste vukčevića,šta bi sa onim sudijom simeunovićem,za vreme miloševićević naloženih ubistava,nije li i to zločin.nije li ratni zločin ubistva po srbiji bosni i crnoj gori od strane komunista,što su ubijali žene i starce koji su se loše izražavali o komunistima.nije li ratni zločin i pasja groblja,i to je ratni zločin koji ne zastareva.puno ste imali da pitate vukčevića,pa i postavljanje ustaše marka mesića za komandanta dela partizanskih jedinica,koje su po srbiji vršile takozvano čišćenje terena od neprijatelja,gde su izvršena masovna streljanja opet mojih srba,mojih suzgrađana,koji se nisu mirili sa tom zlikovačkom ideologijom.vrlo čudno da se puno čega niste setili,meni nje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime