Otvoreno pismo

Jedini razlog, koji ja mogu da navedem

0
1744

.

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar  unutrašnjih poslova gospodin Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova gospodin Ivan Mrkić

Imenovanje gospodje Slavke Drašković za direktora Kancelarije za dijasporu

Poštovani,

U dubokom sam uverenju da je iskrena namera ove Vlade, za razliku od par predhodnih, da se odnosi Dijaspore i Matice dovedu na jedan viši nivo, tako što bi se već jednom ostvarila prava, iskrena i obostrano respektabilna saradja, a kroz nju i prirodna integracija dva dela istog nacionalnog bića. U nadi da će moje mišljenje pomoći da se evo još jednom ne napravi ista greška kad je u pitanju odnos Vlade i Dijaspore, a sa ciljem da se naš međusobni odnos stavi na pravi put. Tim povodom Vam se obraćam u moje lično ime, a i u ime mnogih iz britanske dijaspore povodom namere da se imenuje gospodja Slavka Drašković za direktora Kancelarije za dijasporu.

Život u rasejanju od preko 45 godina, od kojih sam zadnjih 26 proveo u Velikoj Britaniji, kao i moj dugogodišnji rad u srpskim humanitarnim i rodoljubivim organizacijama  i fondovima (između ostalog: osnivač sam i prvi chairman Anglo –Yugoslav Medical Aid, sekretar of the Committee for the Peace in the Balkans pri britanskom Parlamentu, ko-predsednik Saveta Sabora Dijaspore i član komisije Udruženja Fond Dijaspora za Maticu…) mislim da me kvalifikuje da Vam se bez pretenzija obratim i da Vas upozorim na posledice jedne takve odluke.

Jedini razlog, koji ja mogu da navedem, zbog koga bi gospođa Drašković eventualno bila konsiderisana za tako uvaženu funkciju je njen dosadašnji rad u ulozi predstavnice Kongresa srpskog ujedinjenja (KSU) u Beogradu. Njena bliskost i saradnja KSU sa dosadašnjim ministrima za Dijasporu je svima nama dobro poznata, ali nažalost nije i nešto čime bi se neko od njih mogao pohvaliti, a kamo li da to posluži za preporuku gospođi Drašković. Nama u dijaspori još ni danas nije objašnjeno zbog čega je KSU bio jedina organizacija kojoj je Ministarstvo dodelilo značajna sredstva iz svog budžeta i zašto jedino toj, ne vladinoj organizaciji (NGO), isto ministarstvo već godinama dodeljuje ogroman prostor u svojoj zgradi. Takođe ostaju ne rasvetljene afere oko nabavke uvoznog – ‘USA made’- nameštaja, i drugog od strane Ministarstva Dijaspore preko KSU po veoma visokim cenama, a iz državnog budžeta. Taj budžet je bio definisan kao sredstva za razvoj saradnje Matice sa Dijasporom a da mi, bar u Velikoj Britaniji, nismo od toga videli nikakav konkretan rezultat.

Da Vas podsetimo:  Održana promocija zbirke pesama Vesne Špirić

Arbitrarno imenovanje predstavnice jedne NGO tipa KSU, koja zastupa samo stotinak američkih članova, uz to i sa vrlo lošom reputacijom među većinom Srba u zemlji iz koje potiče – Americi, na bazi jake finansijske podrške jedne individue u liku biznismena Majkla Đorđevića,  bi imala za rezultat da uvredi i odbaci od Matice većinu dobro- namernih Srba u rasejanju i još jednom pokaže ne zrelost i površnost odnosa Matice prema Dijaspori.

Ako se statistički i istorijski pogleda finansijska, humanitarna, kulturna i ostala saradnja Dijaspore sa Maticom onda USA sigurno nisu prvi kandidat da jedna njihova, uz to ne reprezentativna, rekao bih  bez-značajna organizacija poput KSA kontrolisana od strane jednog imućnog čoveka, uzurpira naj značajniju ulogu u srpskoj Vladi po pitanjima Dijaspore. Taj izbor mora biti napravljen pravednije, demokratičnije  sa više konsultacija šireg javnog mnjenja, a ne na bazi ličnih mišljenja pojedinaca očigledno influensiranih ličnim odnosima, a verovatno i interesima.  U protivnom Vaša odluka bi samo produbila nepoverenje i umanjila respekt Dijaspore prema Vašoj Vladi.

Značaj srpskog rasejanja na sve aspekte života u Matici, nezanemarujući godišnju cifru od više milijardi evra, neuslovljenog priliva sredstava u Srbiju, nas obavezuje da naš odnos oplemenimo i produbimo. Duboko sam uveren da svi Vi, kao i mi u Dijaspori,  iskreno i duboko želite da se taj jaz premosti i da se naši odnosi unaprede. Stoga Vas još jednom molim da Vašu odluku u vezi imenovanja direktora Kancelarije za dijasporu savesnije razmotrite.

Sa poštovanjem,

Stanislav Gašparovski
London 17, Oktobar 2012

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime