Ovako će izgledati srpske svetinje na KiM ako dozvolimo stvaranje velike Albanije

0
819
Manastir Svetog Jovana Vladimira kod Elbasana u Albaniji / Foto: Printscreen

Kao što je poznato, tokom čitavog srednjeg veka država Srbija se prostirala na teritoriji današnje severne Albanije, tu je živeo srpski narod i njome su upravljali srpski kraljevi, carevi i vlastela.

Štaviše, grad Skadar je dugo bio prestonica Srbije, u njemu su se sahranjivali srpski kraljevi iz dinastije Vojislavljevića, a za vreme njihovih rođaka Nemanjića, Skadar je bio grad iz koga je vladao ”mladi kralj” Nemanjić tj. onaj koji je određen da nasledi nemanjićki presto.

Neraskidiva narodna tradicija je takođe vezana za ovaj deo nekadašnje srpske države, počev od ”Zidanja Skadra na Bojani” itd. Sećamo se svi iz škole:

”Grad gradila tri brata rođena, Do tri brata, tri Mrnjavčevića: Jedno bješe Vukašine kralje, Drugo bješe Uglješa vojvoda, Treće bješe Mrnjavčević Gojko;

Grad gradili Skadar na Bojani, Grad gradili tri godine dana, Tri godine sa trista majstora; Ne mogaše temelj podignuti, A kamoli sagraditi grada:

Što majstori za dan ga sagrade, To sve vila za noć obaljuje…”

Sve što pipnete u Skadru i današnjoj severnoj Albaniji iz perioda srednjeg veka je srpsko i potiče od Srba.

Ovo što vidite je potresan snimak iz najmračnijih arhiva albanske tajne službe, nastao 1969. godine, a u pitanju je rušenje dinamitom jedne velike srpske srednjevekovne svetinje u okolini Skadra iz 13. veka.

Nisu samo Titove komunoustaše Crnogorci rušili crkve u ime komunizma i ateizma. U Enver Hodžinoj Albaniji je to išlo još dalje, pošto je albanski komunistički diktator potpuno zabranio bilo kakvu religiju i uveo albanski komunistički nacionalizam maovskog tipa, začinjen idejom o njihovom tobožnjem poreklu od Ilira itd.

I dok su crnogorske komunoustaše bile zauzete rušenjem Njegoševe zavetne kapele Svetog Petra Cetinjskog na Jezerskom vrhu na Lovćenu 1972. godine, pre njih, njihova ideološka braća (za koje su se tokom rata borili Svetozar Vukmanović Tempo i ostali Titovi partizani u nadi da će od Albanije stvoriti 7. jugoslovensku republiku) ovako su rušili srpske pravoslavne svetinje.

Da Vas podsetimo:  Doprinos tezi o dobrim i lošim narodima

Na snimcima je čuvena Bogorodičina Crkva iz 13. veka, čiji je ktitor naša kraljica Jelena Anđela (poznata kao ”Anžujska”), supruga srpskog kralja Stefana Uroša I i majka srpskih kraljeva Dragutina i Milutina. U ovoj crkvi se i venčao Srbin Đurđe Kastriotić Skenderbeg, sin Jovana i Vojislave Branković i veliki borac protiv osmanske okupacije. Vidite kako je dinamitom potpuno razneta ova naša svetinja!

Naša kraljica Jelena Anžujska je inače veći deo svog života provela upravo u Skadru u kom se i zamonašila i završila svoj zemaljski život. Najpoznatija njena zadužbina je manastir Gradac u Raškoj, gde je i sahranjena, kao i crkva svetog Nikole u Skadru, gde je zamonašena. Obnavljala je takođe veliki broj svetinja, među njima i manastir Svetih Sergija i Vakha na obalama reke Bojane kod Skadra.

Ovo je prilika da vidite do čega dovodi agresivni ateizam uvijen u komunističku oblandu, a takođe je i svedočanstvo zatiranja tragova srpskog naroda u Skadru i severnoj Albaniji. Ali ono najvažnije što se može zaključiti je da će ovako proći sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji ukoliko im damo ”stolicu u UN” ili im omogućimo stvaranje velike Albanije koja će da se prostire do Kopaonika. Koliko ima prisustva Srba i srpske kulture danas u Skadru i okolini, toliko će ih za koju deceniju biti i na Kosovu i Metohiji ukoliko sad popustimo.

Izvor: FB stranica Istorija Srba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime