Ovako nas truju: Pijemo reciklirano mleko

0
3550

Da li ste primetili brojeve na dnu pakovanja mleka i da li ste ikada razmišljali o njihovom značenju? To nisu samo puki brojevi. Oni imaju svoje značenje za koje samo mali broj ljudi zna.

Foto: infozurnal.net

Redakciji Info žurnala obratili su se čitaoci koji su nam ukazali na to kakvo mleko nam serviraju na rafovima prodavnica.

Ako pogledate na dnu tetrapaka, primetićete brojeve od 1 do 5 (u nekim zemljama od 1 do 6). Moguća su različita značenja ovih brojeva. Ipak, jedno je izazvalo ozbiljnu paniku među potrošačima, jer brojevi najčešće predstavljaju to koliko puta je mleko reciklirano ili prerađeno, otkrio nam je sagovornik.

Postoji čak i zakonska regulativa koja omogućava da isteklo mleko može ponovo da se preradi na 190° C i pošalje nazad u prodavnice. Ovaj postupak (dozvoljen zakonom) može da se ponovi do 5 puta tako da fabrike moraju da odštampaju tačan broj puta koliko je mleko prerađeno.

Na primer, mleko na slici na ambalaži ima brojeve 1234. Ovde nedostaje broj 5, što znači da je čak 5 puta mleko reciklirano, a sada se prodaje kao takvo.

Kao što smo rekli, ako se osvrnete na štampane brojeve (123456) i ako jedan broj nedostaje, znaćete koliko puta je mleko reciklirano. Na primeru od 12456, vidi se da broj 3 nedostaje, što znači da je rok upotrebe mleka istekao 3 puta ili je mleko ponovo pasterizovano 3 puta.

Kontaktirali smo Ministarstvo privrede kako bi potvrdili navode, međutim, odgovor do objavljivanja ove vesti nismo dobili.

infozurnal.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime