OVAKO SAVETUJE VLADA SRBIJE: Vodič kroz društvene mreže za državne službenike

0
1139

11998-skajp-drustvene-mreze-it-580x0Sajt Kancelarije za evropske integracije objavio je vodič kroz društvene mreže za državne službenike na poslovima informisanja o EU. Ono što se u ovom vodiču može naći jesu donekle logična uputstva i saveti, ali i neki delovi koji bi mnogima mogli da deluju, u najmanju ruku – smešno.

Vlada Srbije savetuje službenike da se na društvenim mrežama ponašaju isto kao i “stvarnom svetu”, što znači vrlo odgovorno. Društvene mreže se sve više koriste kao kanal komunikacije i razmene stavova između zvaničnika Vlade i građana. Imamo primere Ivana Tasovca, Aleksandra Šapića, Saše Jankovića…

Dalje, svaka institucija Vlade treba da razmisli pre nego što koristi društvene mreže i o tome koja je osnovna poruka, kome je namenjena, šta je njen sadržaj, kakav joj je ton…

Jedno od pravila koje službenici Vlade treba da poštuju je da društvene mreže ne treba da prepuštaju početnicima, jer komuniciranje preko ovih kanala iziskuje suptilnost i veliko iskustvo.

Stižemo do veoma zanimljivog dela a to je Etika društvenih mreža. Državni službenici vode i svoje privatne profile a preporučuje se da „lične objave ne budu u suprotnosti sa zvaničnom politikom Vlade“.

Preporučuje se obazrivost prilikom kritkovanja delovanja i politike Vlade. Dalje, umerenost u diskutovanju sa drugim korisnicima je dobra, ali „dugotrajne rasprave mogu da budu kontraproduktivne“. Ograđivanje od stavova Vlade na privatnim nalozima službenika neće ih odbraniti od negativnih reakcija o procesu pregovanja sa EU ili o politici Vlade.

Neki od saveta su i:

Ako pogrešite priznajte grešku i nastavite dalje. Imajte na umu da Internet uvek “pamti” učinjene greške.

Ne otkrivajte poverljive informacije i ne kritikujte poslodavca.

Da ne biste prešli granicu preporučujemo vam “RTS test”: Postavite sebi pitanje: da li bi bilo prikladno da nešto što nameravate da objavite na svom nalogu bude vest na RTS-u i da se uz nju objavi vaše ime?

Da Vas podsetimo:  Srbija rajska bašta

Bizlife.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime