Ovčarstvo na granici isplativosti

0
944

PASJANE, 17.maj – Porodica Simić iz Pasjana, nadomak Gnjilana, jedna je od retkih u ovom kraju koja se uspešno bavi ovčarstvom. Trenutno imaju blizu 300 ovaca, a plan im je da taj broj povećaju do hiljadu, kaže DušanSimić koji ima dugogodišnje iskustvo u ovom poslu.

foto_vest__1495020218“Vodim ovce na ispašu i čuvam ih, a držao 300 ili hiljadu ovaca, meni je isto. Gubim dan. Vidite koliko su velika prostranstva pod pašnjacima. Osim mene i mojih ovaca ovde više niko ne zalazi. Hrane ima u izobilju“, kažeDušan.

U posao je uključena čitava porodica: Dušanova supruga i trojica sinova. Iako mnogo rade, mala je korist od toga, pričaDušan, jer je kupovna moć stanovništva na veoma niskom nivou.

“Sve mleko posisaju jaganjci. Cena mlečnih proizvoda je veoma niska, a i plasman je otežan. Godinama pokušavam da zaposlim radnike, ali niko ne želi da se bavi ovčarstvom, naročito mladi”, ističe Dušan.

Iako je želja ovog pasjanskog ovčara da poveća stado i osavremeni proizvodnju, kod nadležnih nije naišao na razumevanje i podršku.

“Osim subvencija koje dobijam od kosovskog ministarstva poljoprivrede, 15 evra po grlu, nikakva druga podsticajna sredstva do sada nisam dobio. A mnogo toga mi nedostaje. Imam zemlju i potrebne su mi priključne mašine. Neophodno je obezbediti hranu za ovoliki broj ovaca”, kaže Dušan.

Da li će poslednji ovčar iz Pasjana odoleti mnogobrojnim izazovima kojisu pred njim, pokazaće vreme. Možda će i on, poput mnogih drugih odustati od ovog posla, a stanovnici Kosovskog Pomoravlja bitiuskraćeni za zdrave i kvalitetne domaće ovčje proizvode, kao što su mleko, sir, meso, vuna ..?

Jovan Simić

http://rtvpuls.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime