Brdsko područje Azbukovica smešteno na zapadu Srbije i na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom naseljeno je još od praistorijskog doba, a vekovima unazad je specifično po nestvarnoj prirodnoj lepoti i posebnoj gastronomiji. Tokom pandemije korona virusa ovaj kraj bio je jedan od najposećenijih u Srbiji.
Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjnice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca. Ipak, zbog još jedne stvari se gosti ovde vraćaju, a od tog raloga kreće voda na usta. U pitanju je – azbukovački kačamak.
Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka. Na kačamaku su odrasle mnoge generacije i to je i dalje jedan od omiljenih izbora za doručak u našem kraju. Vole ga i stari i mladi – kaže domaćica Svetlana iz Ljubovije i otkriva recept za njegovo spremanje.
U šerpu se naspe litar tople vode, posoli, stavi pola supene kašike masti i sačeka da provri. U posebnu činiju se sipa čaša vode i u njoj razmutiti osam do deset kašika projinog ili kukuruznog brašno da se dobije gusta kaša i malo se posoli. Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i meša do pet minuta dok se ne zgusne i ne iskrčka. Po želji se posle dodaju sir, kajmak ili mleko – objašnjava Svetlana.
Za azbukovačku kuhinju često se kaže da je to hrana sa dušom, a osim čuvenog kačamaka nadaleko su poznati i mnogi drugi specijaliteti. Upravo hrani i kuhinji u čast, u Ljuboviji se duže od deset godina održava Gastro festival. Polovina maja je rezervisana za ovu tradicionalnu manifestaciju.
Imamo brojne izlagače u oblasti pekarstva, poslastičarstva i etno trpeze iz raznih krajeva Srbije, ali sa jednim ciljem, da predstave, u najlepšem svetlu azbukovačku kuhinju koja je neizostavna u gastronomskoj ponudi naše opštine prepoznatljive po seoskom turizmu. Do Pijavio se zaista veliki broj ekipa, a pripremljen je i veoma bogat kulturno zabavni-program, za sve uzraste – istakla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.
Izvor: RINA
Foto: RINA
И онда дође Рио тинто и загади сву западну Србију! Да ли Србија то мора да прихвати? Загађење које би тај злогласни рудник направио, прелило би се до Београда! А тек шта би тек урадио Дрини и реци Јадар? Треба добро промислити шта је боље: здрава пољопривреда или отровни рудник литијума?