Ove iglice su spas za vaše zdravlje

0
963

41053-smreka-580x326Smreka (Picea abies) je omiljeni četinar u Evropi. Raste i do 50 metara, praveći smrekove šume gustih krošnji ili se meša sa drugim drvećem, najčešće bukovim. Najstarija smreka na svetu otkrivena je u planinama zapadne Švedske. Na tom staništu prisutna je čak 8.000 godina. Na Balkanu, na prostoru zapadne Srbije i istočne Bosne, raste endemska vrsta smreke, Pančićeva omorika.

Osim što je dekorativna, smreka je i lekovita. U smrekovim šumama mnogi bolesnici nalaze spas za pluća, udišući vazduh bogat eteričnim mirisima. U lekovite svrhe koriste se plodovi, iglice, vrhovi grančica, pa i stablo. Uvek zeleni igličasti listovi, beru se tokom cele godine i koriste sveži. Naročito su delotvorni sasvim mladi listovi, koji se beru u proleće, dok nisu potpuno razvijeni, kao i mladi pupoljci, dok se smola skuplja od juna do avgusta. Iglice smreke sadrže puno vitamina C, a što je zima hladnija ovog vitamina ima više. Ubrani plodovi se suše na suvom i provetrenom mestu, a nikako na suncu i izvoru toplote.

Od njih se pravi čaj koji je veoma delotvoran protiv kašlja, katara i drugih bolesti organa za disanje. Iglice leče i upalu bešike, a efikasno otklanjaju i prolećni umor. Ovaj čaj jača nerve, čisti krv i jetru, izaziva znojenje. Da bi se postigao očekivani efekat, mora da se pije redovno, najmanje četiri nedelje. Čaj se pravi tako što se šaka iglica ili vršaka prelije sa 3 dl ključale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Potom se procedi, zasladi medom ili smeđim, nerafinisanim šećerom i pije.

Disajne organe pročišćava i para od smrekinih grančica, jer sadrži terpentinsko i druga eterična ulja koja leče bronhije, upalu grla i pluća. Za lakše disanje plućnih bolesnika, u spavaću sobu se stavlja korpa svežih grančica koje se menjaju svaka dva sata.

Da Vas podsetimo:  Teorija porekla imena Srbi od crvene boje

Kupka od grančica smreke pomažu kod gihta, opuštaju mišiće, jačaju imunitet i snagu. Delotvorna je i kod kožnih bolesti, kraste, osipa, potkožnih čireva. Sprema se jednostavno, tako što se pregršt grančica i iglica skuva posebno, svaka u 2 litra vode, a zatim se sadržaj procedi i sve sipa u vodu za kupanje. Važno je da kupatilo bude zagrejano i voda topla, a u kadi se leži opušteno 15,20 minuta.

SIRUP

U staklenu teglu od 5 litara, sa širokim otvorom, stavite naizmenično red mladih, smrekinih iglica (vršaka) i red nerafinisanog, smeđeg šećera, pa tako do vrha. Tegla se zatvori gazom i stavi na toplo mesto ili na sunce. Drži se sve dok šećer ne rastopi mlade izdanke, koji tada isplivaju na površinu. Sadržaj se dobro procedi pošto se izgnječe iglice, sipa se u tamne tegle ili flaše i dobro zatvori. Narodni lekari tvrde da je ovo najbolji prirodni lek za disajnih organe, sprečava prehlade i jača imunitet i organizam. Deluje kod svih vrsta kašlja, akutnog i hroničnog bronhitisa, jača pluća. Deca uzimaju 3 puta dnevno čajnu kašičicu, a odrasli 3 puta supenu kašiku.

www.dnevno.rs / Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime