OVK i nova šiptarska armija

0
1174

ÊîñîâîU Briselu su još 2013. godine visoko ocenili aktuelne bezbednosne snage Kosova (KPS). Eksperti NATO-a smatraju da one mogu u potpunosti samostalno da deluju i da su spremne da reše različite „krizne situacije“ kako na svojoj teritoriji tako i šire. Pohvale iz centrale NATO su primljene u Prištini sa entuzijazmom. Tim pre što, prema različitim izvorima, KPS raspolaže sa dovoljnom količinom lakog naoružanja i sopstvenom artiljerijom.

Kosovsko rukovodstvo je više puta govorilo da sprema grupu za obuku na vojnim helikopterima. Nemačka kompanija „Hekler i Koh“ bi trebalo da isporuči novo automatsko oružje za Kosovare.

Podsetimo da se pre 17 godina arsenal Oslobodilačke vojske Kosova popunjavao iz susedne Albanije. U leto 1997. godine, u gradu Tropoju, iz celog sveta su pristizali predstavnici albanske dijaspore, sa željom da se pridruže OVK. Preko granice sa SRJ, prebacivani su ne samo kalašnjikovi, već i teško naoružanje – protivtenkovske rakete. Do proleća 1999. godine, sever Albanije se nalazio van kontrole centralne vlasti. Tu su rivalske bande podelile sfere uticaja, međusobno razmenjujući vatru i terorišući lokalno stanovništvo. Isporuke oružja su se nalazile u rukama ljudi koji kontrolišu trgovinu u albanskim planinama.

U OVK je početkom marta 1999. godine bilo mnogo britanskih plaćenika. Uglavnom su to bili iskusni penzioneri koji su u različitim godinama služili u specijalnim jedinicama Velike Britanije. NJihov zadatak je bio „savetnički rad“ sa albanskim ekstremistima. Plaćenici su učestvovali i u borbama. NJihove usluge su plaćane po višim stavkama – 3-4 hiljade dolara mesečno. Dodatno je isplaćivana „premija“ za uništavanje oklopnih vozila i srpske žive sile.

Organizator i rukovoditelj baze OVK u Albaniji bio je predsednik Sali Beriša. Od 1992-1997 Beriši i OVK je aktivno pomagala jedna od firmi Pentagona (MPRI) – MILITARY PROFESSIONAL RESOURCES INC, osnovana 1987. godine. MPRI i danas zapošljava oko 3.000 ljudi, od čega – 350 generala. Ova firma ima pristup dosijeima svih vojnih eksperata SAD u penziji, uključujući i specijaliste za gerilsko ratovanje, subverzivne aktivnosti i psihološko ratovanje. MPRI je aktivno učestvovala u unutrašnjim sukobima u Kongu, Angoli, Bosni i Hercegovini. Oružje se preko MPRI prebacivalo iz Bosne u skladista na Kosovu. Osim MPRI, u stvaranju i naoružavanju OVK učestvovala je i DYNCORP. SCIENCE APPLLCATIONS INTERNATIONAL CORPORATION, gde su uglavnom radili bivši zaposleni CIA i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Da Vas podsetimo:  OTKRIVENA ŠOKANTNA ISTINA: Nisu Kosovo oteli zbog demokratije nego zbog ovog – EVO ŠTA JE SAKRIVENO

Kada je krajem 1999. godine OVK bila, navodno, rasformirana, a zapravo samo reformisana u „Kosovski zaštitni korpus“, u koju su ušli okosnice bivše OVK, stotine miliona dolara i evra je nastavilo da pristiže na tajne račune sadašnjih lidera Kosova: Hašima Tačija, Agima Čekua i Ramuša Haradinaja.

Tako da su, sadašnje Kosovske bezbednosne snage – potpuno profesionalne borbene snage sa iskustvom borbe sa Jugoslovenskom narodnom armijom sredinom 90-ih. Sada samo treba da promene znak i dobiju zvaničnu podršku Brisela. Smatra se da na to nećemo dugo čekati.

Konstantin Kačalin

Glas Rusije

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime