OVO NEMA NIGDE Za autističnu decu Srbija ne mari

1
1155
Osoba sa autizmom / Foto: Unsplash

Uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa u Srbiju zateklo je nespremne građane, ali se ipak čini da je za to manje spremna bila vlast, koja je u ovim potezima napravila niz propusta, a jedan od katastrofalnijih odnosi se na decu sa autizmom.

Roditelji dece sa autizmom, ne znaju kako da se ponašaju u ovoj situaciji. Da bi sa decom izlazili napolje  u vreme policijskog časa potrebna im je dozvola, a dozvole – nigde. Procedura nije jasno definisana, oni kucaju na vrata lokalnih samouprava, koje bi potom trebalo da se obrate nadlenom ministarstvu, ministartsvo MUP-u, pa sve to unazad… A vreme prolazi.

– Opštine treba da skupljaju podatke od građana, ali nije objašnjeno šta ljudi da se donose od podataka. Pod pretpostavkom oni donose rešenja sa dijagnozama koje imaju. Par udruženja roditelja dece sa autizmom je izdalo preporuke da se ponese očitana lična karta i pisan zahtev. To se razlikuje od opštine do opštine. U Bačkoj Palanci su im rekli da nemaju ta prava i odbili zahteve. A negde su prihvatili zahtev, pa prosledili ministarstvu. Praktično je određena nega trećeg lica, ali za roditelje nema ništa – kaže za Direktno.rs Irena Živković, član Glavnog odbora i predsednica Inicijativog odbora Bor Stranke slobode i pravde.

Ona ističe da roditelji nisu dobili nikakav obrazac, niti je bilo šta konkretizovano, to je jedino učinjeno za pružaoce socijalne zaštite. Zbog potrebe da i roditelji dobiju mogućnost da izvode decu sa autizmom vani, počeli su da predaju zahteve, ali odgovora nema.

– Predlog je da se ovlaste opštine da same izdaju dozvole roditeljima, a ne da se ide preko ministarstva i MUP-a, jer je to prevelika i preduga procedura. Dani teku, nailazi još jedan vikend i trodnevna zabrana kretanja, a potrebno je decu sa autizmom izvesti napolje, zbog rutine. Toj deci je svaki minut bitan. Nije to veliki broj ljudi. U drugim zemljama to mnogo laganije ide. Ti roditelji znaju da, ukoliko im se deca razbole, idu po posebnom protokolu na lečenje, ne mogu na respiratore, problem je i krv da im se vadi, tako da sasvim sigurno to neće zloupotrebiti – ističe Irena Živković.

Da Vas podsetimo:  Šta Srbi misle o "genocidu" u Srebrenici

Ona se nedavno oglasila na Tviteru ovim povodom, što je izazvalo burne reakcije roditelja.

– Ministarstvo dovodi u pitanje molbe roditelja dece sa autizmom jer nisu „fizička lica koja pružaju usluge direktno ugovorene pomoći između dve osobe“ i nisu „osobe koje pružaju usluge soc. zaštite“. Koje osećanje preovlađuje ovih dana? Bes. Ispred straha – napisala je Irena Živković, član Glavnog odbora i predsednica Inicijativog odbora Bor Stranke slobode i pravde.

Da je stav nadležnog Ministarstva u Srbiji skandalozan, pokazuju i primeri drugih razvijenih zemalja u Evropi.

– U Italiji samo zavežu plavi povez oko ruke ili bilo čega, u Španiji im policija pomaže, u Francuskoj ponesu sa sobom obrazac sa sajta Vlade koji su sami štampali i popunili. Koliko već traje vanredno stanje?! Ovo je trebalo da odluče pre njegovog uvođenja – istakla je Živković na Tviteru.

Ispod ove objave, usledili su odgovori nekih od roditelja sa decom sa posebnim potrebama.

– Bes je mala reč. Čekam odgovor od ministarstva pošto su dužni da se izjasne. Zar treba da kupim dva kućna ljubimca kako bih mogao sa detetom da izađem na kratko napolje? Znači, vlasnici ljubimaca su privilegovaniji od osoba sa specijalnim potrebama (nemam ništa protiv te odluke)? – napisao je jedan od roditelja.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Dok se drugi jednostavno upitao, da li je moguće da neko drugi više brine za njegovo dete od njega.

– Po toj logici roditelji imaju manje prava od recimo hranitelja. Ljuta sam i tužna i besna da neko može i da pomisli da iko može više voleti i brinuti za moje dete od mene same.

Uzevši u obzir stav nadležnog ministarstva, opravdano se postavlja pitanje – kome je na pamet pala ovakva odluka i da li će se iko pozabaviti problemima roditelja dece sa autizmom?

Da Vas podsetimo:  BAKA ANĐA (94) PREŽIVELA 3 RATA: Videla sam razne užase, bojala sam se da će me zaklati, mislila sam bolje da me upucaju nego to
Izvor: Direktno.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime