Ovo niste znali:U Srbiji možete da lovite kitove, i da letite u vasionu

0
129

Malo je onih koji makar jednom u životu nisu poželeli da pokrenu svoj privatni biznis, i da budu “sami svoje gazde”. Ali, prvo pitanje koje dolazi nakon takve odluke, je uglavnom “šta da radim”. Ideja je veoma bitna, a često i odlučujuća za uspeh. Na sreću, Srbija pruža široke mogućnosti za otvaranje privatnog biznisa – verovali ili ne, u njoj mođete da otvorite firmu za lov na kitove, i ako nema more. Možete da gajite i krokodile, da sadite ananas, ali i da, ako imate volju, da letite kroz vasionu. Nije šala, već su sve to zakonske mogućnosti, i delatnosti koje su zavedene pod određenim šiframa u Agenciji za privredne registre.

Pod šifrom 51.22. je „vasionski saobraćaj“, a onaj ko registruje firmu sa tom delatnošću može da se bavi „vasionskim prevozom putnika i tereta“, ali i „lansiranjem satelita i svemirskih vozila“. Pod pojmom vasione se u enciklopedijama podrazumeva “beskonačno prostranstvo koje nas okružuje” – galaksije sa zvezdama i drugim nebeskim telima (planetama, satelitima,kometama, meteorima, crnim rupama i neutronskim zvezdama). Sami tim je jasno da za onoga ko se odluči za ovaj posao, granice ne postoje.

Ko se odluči da se bavi morskim ribolovom, njegova firma će imati šifru delatnosti 03.11. To podrazumeva ulov ribe na okeanu, moru i priobalju, kao i komercijalni lov na kitove. Tu je i lov morskih ježeva, sipa, morskih kornjača i krastavaca. Uz to, mogućnost je i sakupljanje morskih sunđera i prirodnih bisera.

Ako se neko odluči da gaji krokodile, i to je moguće. Treba da osnuje firmu sa deltnošću sa šifrom 03.2 – akvakulture. Ona obuhvata uzgoj i lov vodenih organizama – riba, vodozemaca, školjki, mekušaca, krokodila…Tu spada i uzgoj morske salate i drugih jestivih morskih trava.

Da Vas podsetimo:  Vučić sprеmio novu podvаlu zа pеnzionеrе: Inflаciја ćе poјеsti rаst pеnziја

Postoji i šansa da se popstane “traper”. U šifri 01.70 su „lov i traperstvo“, i tu mogu da se love „morski sisari na obali, kao što su morževi i tuljani“.

Propisi prilagođeni svima, bez obzira na klimatske uslove U oblasti poljoprivrede su otvorene mogućnosti za uzgajivače biljaka koje služe za dobijanje narkotika (tačka 01.28.) A za one koji više vole začine, ima i gajenja bibera, vanile, cimeta, karanfilića. Pominju se i kokosovi orasi i šećerna trska.

Kako stoji na sajtu APR, za osnivanje preduzetničke firme potrebno je malo novca, oko 1.500 dinara. Ni za društvo sa ograničenom odgovornošću nije potrebna prevelika suma novca, tako da sem ideje i dobre volje, za one koji se odluče da se okuzšaju kao privatnici, ne postoje ozbiljna ograničenja.

https://ucentar.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime