Ovo su predskazanja koja naslućuju sreću

0
2860

Ako pomogneš bubi koja se izvrnula na leđa da se okrene i ode, sedam si svojih greha okajao

potkovica-i-detelina-640x419U raznim narodima, pa tako i kod nas, još iz drevnih vremena zadržalo se mnogo tzv. predskazanja koja se danas uglavnom smatraju praznoverjem.

Znamenja odnosno predskazanja su oduvek privlačila pažnju astrologa, religioznih sledbenika i znatiželjnika, ali njihovo istinsko tumačenje nije tako lako. Zašto prelazak mačke preko ceste i prelet vrane s leve strane donose nesreću, je li uvek tako i pod kojim okolnostima?

Jedno od objašnjenja nalazi se u drevnom vedskom spisu Šrimad Bhagavatamu: naša materijalna stvarnost i percepcija sveta pomoću mirisanja, gledanja, probanja itd. postupno se razvija iz suptilnog stanja uma u grubu stvarnost kad duša pomoću ega unese svoju svesnost u materijalnu energiju.

Zato i stoji izjava da je materijalno postojanje vrsta sna.

U snu, početak noćne more prate znamenja nepovoljnih situacija. Isto tako, naša stvarnost ukazuje na početak karmičke noćne more i to pomoću nepovoljnih znamenja ili pojava. Određene suptilne misli ili događaji postupno vode do grubih rezultata.

Sve počinje od percepcije. Povoljne energije u vrlini donose povoljne rezultate, a one u neznanju i tami donose negativne rezultate.

Mešanjem takvih odlika postupno se ogleda određeni događaj, ali pre toga nastaju simptomi, kao što kod tela –pre nego što oboli – dolazi do određenih znakova.

Shvaćanje znakova iz prirode zahtijeva određenu intuiciju. Kako sve to funkcioniše može se videti na sledećem primeru. U Indiji postoji gušter koji se zove tiktik, jer ispušta takav zvuk. Ako se začuje tokom razgovora, onda se ono što je zadnje izgovoreno smatra istinom.

Jedna priča to lepo ilustruje: dvojica mladića su hteli da isprobaju đjotišija (astrologa) i dali su mu horoskop mrtvaca. U tom trenutku je gušter tiktik pao sa zida na ventilator i poginuo. Naravno, po čitavoj je sobi nastao haos.

Pogledavši duboko u horoskop, astrolog je zaključio da je to horoskop mrtvaca.

Mladići se nisu dali smesti, pa su ga upitali kako je on umro. Upravo u tom trenutku, astrolog je ispred kuće primetio čoveka koji je uz velik napor vukao kravu za konopac kojim je bila vezana oko vrata.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI -BEZIM OD STVARNOSTI

Astrolog je odmah shvatio ovo znamenje i rekao da se čovek obesio (što se na kraju ispostavilo tačnim).

Postoji puno primera o znamenjima, ali navest ćemo najpoznatija na ovim područjima…

Verujete li vi u nešto od ovoga?

Biljke

Detelina – Srećne su one s 4, 6, 8 i 9 listova. Što je više listova to je više sreće. Nesreću donose deteline s 5 i 7 listova, te ukoliko ih pronađete, trebate ih uništiti. Više sreće donese ona detelina koju slučajno nađete, nego one koje namerno tražite.

Kad pronađete srećnu detelinu treba je otkinuti noktima ili zubima, te je staviti u svilenu maramicu i nosite uz srce, a o njoj nikome ne pričati. Srećna detelina s devet listova veoma je retka, a nosi se uz sebe i noću i danju.

Pšenični klas – Retko je dvostruk, trostruk ili višestruk, ali ako se slučajno pronađe, donosi sreću. Parni klasovi donose sreću u novcu i nose se uza sebe, a neparni sreću u ljubavi, ali se ne nose sa sobom.

Slamka s klasom – Pred vratima znak je dolaska muškog gosta u kuću, a bez klasa je ženskog gosta.

“Dvostruka ruka” odnosno ruža iz čije sredine raste pupoljak jest “verenička ruža”. Ko je pronađe brzo će se udati ili oženiti. Kad trn zapne za haljinu, znak je skore svadbe u kojoj ćeš i ti biti.

Kad se o tebe zakači nekakva grana, znak je da te neko obožava. Granu ne treba pregaziti, nego rukom skloniti. Cvet rena, ako ga nosiš uz sebe, tera nepoželjne prosce. Prvu ljubičica koju u proleće nađeš, pojedi, jer će te ove godine voleti tvoji najbliži.

Glogova šipka na kući, štiti ukućane.

Životinje

Ako pomogneš bilo kojoj životinji u nevolji, dobročinstvo će ti se vratiti. Kad ti crna mačka pređe preko puta, na putu nećeš imati sreće. Kad ti na putu u susret dođe pas, posao ćeš s uspehom obaviti.

Kad sretneš svinje, započeti posao doneće ti dobitak. Ako čuješ kukavicu da kuka, a imaš uza sebe novaca, imaćeš ga onda i cele godine. Ako ga nemaš uz sebe, te ga godine nećeš ni steći.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-PRAVNA DRŽAVA

Ako gavran ili više njih lete prolete nad tvojom glavom i grakću, čuvaj se nesreće.

Glas sove nagoveštava bolest. Ako je sela na tvoju kuću, neko će iz kuće biti bolestan. Tamo gde sove pevaju, zakopano je blago. Ako ga želiš iskopati, za vreme kopanja ne smeš govoriti.

Kad vidiš rodu da mirno sedi ili stoji na krovu tvoje kuće, u kuću će ti se useliti mir i sreća. Kad čuješ rodu da klepeće, imat ćeš štete u kući.

Senica čuva kuću od groma i vatre, ako se na nju naseli. Kad pomogneš bubi, koja se izvrnula na leđa, “sedam si svojih greha okajao”.

Onaj na koga padne gusenica biće ljut na svoje bližnje. Ako sretneš riđeg konja, još tog dana videćeš dragu osobu. Ako sretneš belog konja, daćeš novac.

Pauka videti ujutro, znači nesreća i brige. Videti ga o podne, znači da će se sve lako rešiti, a videti ga navečer je sreća. Kad pauk na tebe padne iz zraka, dobit ćeš radosne vesti.

Miševi koji žive u rudnicima i tunelima ne smeju se ubijati. Svojim begom nagoveštavaju nesreću. Kada petao kukuriče pred kućnim vratima, doći će gosti. Kada pas čuvar u noći zavija, smrt obilazi kuću.

Kada lastavica savije gnezdo pod krovom kuće, u taj dom ući će mir.

Predmeti

Stara potkovica donosi sreću. Kad je pribijena na kuću, čuva je od nesreće. Kad makaze padnu na pod, i zabodu se, u kući će biti svađe.

Ako padne nož, pa se zabode, doživećeš neveru od osobe koju voliš. Prilikom vraćanja posuđene igle, ne zahvaljuj, jer u protivnom ćeš se posvađati s tom osobom.

Kad posudiš lek, ne kaži hvala, jer inače lek neće delovati. Ako se na sto stavi obuća, nadaj se bolesti.

Zamrsi li ti se konac kod šivanja, dobićeš nenadani poklon. Prospe li se so po stolu, mora se pokupiti nožem u tanjir, kako bi se izbegla svađa u kući.

Ako se razbije čaša za stolom ili ako pri kucanju prsne, biće sreće. Razbijeno kuhinjsko posuđe donosi sreću i blagostanje. Što sreća više ulazi u kuću, to staklo i porcelan više pucaju.

Da Vas podsetimo:  Božidarac, mesto kulture i nostalgije

Razbijeno ogledalo treba pokupiti i baciti, jer ako se razbijeno upotrebljava, onda donese sedam godina nesreće. Kad sa zida padnu stvari bez ikakvog vidljivog uzroka, to je opomena na zlo. Gde se sto ljulja, u toj kući žena vlada.

Kad nekome daješ svoju adresu, a pritom slomiš olovku ili tintom umrljaš papir, tad je radije nemoj dati, pa ćeš izbeći neprijatnosti.

Običaji

Kad se četvoro ljudi pri rastanku rukuju, pa se ruke ukrste, doći će do svađe i razdora. Ako pokisne dete dok još nije napunilo godinu dana, biće slabašno.

Kad stranac ode iz kuće, a da nije seo, odnet će mir iz kuće. Kad je 13 osoba za jednim stolom, neko će se od njih razboleti.

Kad ujutro ustaješ, ne ustaj na levu nogu, da ne bi celi dan bio zlovoljan. Umivati se s nekim iz jednog umivaonika ili brisati se s jednim peškirom, znači svađu.

Grbavac donosi sreću. Ako ga sretnete, taj dan će vam biti srećan. Ukoliko taknete grbavčeva leđa, a da on to ne oseti, bićete u svemu “srećne ruke”, sve dok ne operete tu ruku.

Čuješ li u noći da ti neko kuca na vrata, a uzrok ne možeš protumačiti, nagoveštaj je zla.

Kad ujutro izlaziš iz kuće, pazi ko ti dolazi u susret: Deca donose sreću i radost celi dan. Mladić i devojka znak su da taj dan neće biti nesrećan. Muškarac i žena predstavljaju da sve u danu neće proći po tvojoj želji. Ako je mnogo starijih ljudi, tog ćeš dana biti ljut.

Ako ti se još izjutra dogodi neka nezgoda, tog dana ne započinji ništa važno. Kad si krenuo na put pa se moraš vratiti po nešto što si zaboravio, od tog puta ne očekuj koristi.

Kad prvi put spavaš u tuđem krevetu, zapamti što sanjaš, jer će ti se taj san ispuniti. Prve noći što sanjaš u novom stanu, ispunit će ti se.

Kad se dvoje sudare glavama u želji da nešto podignu, zavoleće se.

www.webtribune.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime