Ovo su SIMPTOMI kiji vas upozoravaju na slab rad bubrega

0
744

35085-bubrezi-580x326Jedan od najčešćih simptoma bolesti bubrega jeste bol u donjem delu leđa.

Bol se može pojaviti u jutarnjim satima, na jednoj ili obe strane donjeg dela leđa. Takođe, možete osetiti poteškoće prilikom mokrenja. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonstikuje na vreme, može se uspešno lečiti.

Osip, suvoća, svrb

Ovo je standardan simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očiglednog razloga, onda je veoma moguće da su vaši bubrezi oštećeni.

Promene u mokraćnoj funkciji

Bubrezi su odgovorni za izlučivanje mokraće, pa zbog poremećaja funkcije dolazi do promene u izlučivanju. Ova promena može da uključuje sledeće:

Mokraća može biti penasta, češće uriniranje tokom noći, urin može da sadrži krv, osećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem, češće mokrenje, ili u većim količinama nego inače, bleda mokraća i ređe mokrenje ili u manjim količinama nego inače.

Budite svesni da su početne promene mokraćne funkcije samo blagi znakovi problema sa bubrezima, a promena boje urina je znak težeg stanja.

Otoci u raznim delovima tela

Bubrežna oštećenja rezultuju dodatnim nakupljanjem tečnosti, koja se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega mnogo teže i da treba reagovati odmah.

Umor i slabost

Hormon eritropoetin, koji proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja imaju ulogu u prenošenju kiseonika u ćelije.

Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

Funkcija bubrega delotvorno može biti poboljšana kroz dijetu i bolji način života.

Prva stvar koju možete da uradite jeste da ne pušite i izbegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kalijuma.

Da Vas podsetimo:  Kako da meditirate? Kratko uputstvo Zen meditacije.

Redovno vežbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnica na dnevnoj bazi, može znatno poboljšati zdravlje bubrega.

www.dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime