Ovu biljku imate u dvorištu a ona uništava rak prostate i evo šta još …

0
2380
Foto: webtribune

Hrizantemin, 3-glukozid cijanidina, član je antocijanin klase prirodnih proizvoda. Kako navodi MTT esej (kolorimetricni esej za procenu celijske metabolicne aktivnosti), hrizantemin može sprečiti rast ćelija karcinoma prostate, uključujući citotoksične efekte u njima, koje zavise od doze i vremena.

Hrizantemin se može izolovati iz raznih biljaka poput rozele (Hibiscus sabdariffa), korena marala (Rhaponticum carthamoides), pojedinih vrsta Vibrunum i biljke hrizanteme. Takode se može pronaći u prehrambenim biljkama poput ploda evropske zove, licija, breskve i gornjeg sloja semena soje.

Dalji eksperimenti su sprovedeni koristeći fluorescentnu mikroskopiju u kombinaciji sa prorpidijum jodom, kako bi se potvrdila apoptoza izazvana hrizanteminom kod ljudskih ćelija karcinoma prostate. Tokom tretiranja kancerogenih ćelija dozama od 10, 50 i 150 nanometara hrizantemina, znakovi apoptoze su bili očigledni, uključujući i skupljanje ćelija.

Proces apoptoze je pokrenut nizom raznih blisko povezanih enzima koji uključuju proteine BCL-2 porodice i kaspasa.

Rezultati studije su objavljeni u Afričkom žurnalu tradicionalne, komplementarne i alternativne medicine. Ovaj izveštaj predstavlja prvi rad na antikancerogenom efektu hrizantemina.

Biljka hrizantema i njena antikancerogena svojstva

Hrizantema, cvetna biljka iz porodice suncokreta, održala je svoju upotrebu u tradicionalnoj medicini i herbologiji vekovima. Istraživanje je pokazalo da se može koristiti kao terapija za dijabetes i bolesti kostiju.

Druge studije pokazuju da takođe pomaže i kod ubijanja ćelija karcinoma.

Neka od njenih lekovitih svojstava uključuju:

Može se koristiti za lečenje angine, odnosno bola u grudima, kada srce ne dobije dovoljno krvi bogate kiseonikom.

Može se koristiti za lečenje tipične prehlade.

Može se koristiti za smanjenje temperature.

Može se koristiti za regulisanje krvnog pritiska.

Hrizantema može ponekad prouzrokovati nuspojave poput osipa kože. Takode, raniji izveštaji prikazuju prisustvo toksina u krvi od imunosupresivnih lekova tokom transplatacije krvi kod primalaca bubrega nakon konzumiranja “čaja sa 24 ukusa”.

Da Vas podsetimo:  Evo zašto dnevno treba da jedete BAR dve kruške

Pronađeno je da jedan od ključnih sastojaka čaja, hrizantema, sprečava enzime koji metabolizuju ove lekove.

Učestalost karcinoma prostate

Karcinom prostate je jedan od najcešcih uzroka smrti usled karcinoma u Americi i mnogim zemljama Zapada. Uglavnom se dijagnostikuje kod muškaraca starosti 60-70 godina, što pruža više šanse za prevenciju ili usporavanje njegovog napretka.

Kako navode izveštaji, 50 odsto pacijenata sa karcinomom prostate, dobiju metastatični karcinom prostate, jer nisu imali šanse da otkriju na vreme efikasan plan lecenja, koji ukljucuje hirurško odstranjivanje, terapiju zracenjem ili hemoterapiju za lokalizovan tumor.

Za pacijente metatstatičnog karcinoma prostate preporučuje se da primene androgenu ablaciju, jer to može pokrenuti smirenje ćelijskog ciklusa, i apoptotičnu smrt ćelija kod ćelija karcinoma prostate.

Većina ovih tretmana daju pozitivne rezultate samo kod ranih faza karcinoma, tokom naprednih faza bolesti, tretmani lečenja na kraju ne uspeju i pacijenti umiru.

webtribune.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime