Ovu crkvu su Srbi za noć rasturili i preselili da je Turci ne bi spalili!

0
225

Crkva brvnara u selu Cvetke sagrađena je početkom 19.veka. Posvećena je Svetoj Bogorodici.

Legenda kaže da su je meštani za noć preneli iz susednog sela Obrve, kako bi je spasili od turskog paljenja i postavili je na ovom skrivenom mestu na obroncima Kotlenika.
U porti crkve nalaze se zvonik, spomenik i spomen soba čuvenog Karađorđevog megdandžije Jovana Kursule, brojni krajputaši kao i novija crkva Svetog apostola Pavla.
Selo Cvetke nalazi se na desetak kilometara od Kraljeva.

Prema studiji Irene Gvozdenović pod nazivom „Uloga i značaj crkve brvnare u selu Cvetke kod Kraljeva u našoj tradicionalnoj kulturi“ i opisa te crkve u saopštenju Dobroslava St. Pavlovića „Crkve brvnare u Srbiji“, prvobitna crkva razlikovala se po obliku od današnje.

Ta stara crkva se nalazila u selu Obrva, odakle je prenesena u Cvetke. Preneli su je seljaci do same šume u planini, sklanjajući je ispred najezde Turaka, tako što su je, za noć, rasklopili, preselili i ponovo sklopili.

Postoji nekoliko predanja o načinu na koji je crkva preseljena. Jedno predanje govori da je prebačena cela – nerasklopljena, na valjcima – brvnima, a drugo – da je rasklopljena i prebačena zapregama od nekoliko volova da je Turci ne bi spalili i da bi Srbi očuvali veru.

Postoji predanje da su je meštani Cvetaka ukrali iz Obrve, ali i takvo prema kome je ona sama „preletela“.

Priča se da je neka žena prala pelene i stavila ih na ćert, da se crkva „naljutila“ i da je preko noći „pobegla“.

Podaci koje iznosi Vladimir Tošić u knjizi Mrčajevci i okolina svedoče da je sveštenojerej Ivan Pejović (Protić) insistirao kod svojih parohijana da crkvu iz Obrve premeste u Cvetke, na mesto stare cvetačke crkve koju su Turci spalili, ali da mu Obrvčani to nisu odobrili. On je, međutim, uz pomoć pouzdanih ljudi, braće Starinaca, braće Vukovića i drugih iz Cvetaka, preko noći premestio crkvu i „dok je svanulo oni su je sastavili u istom stanju kakva je bila u Obrvi“. Da se ne bi zamerio svojim parohijanima iz Obrve, sutradan je objavio da je crkva iz Obrve sama pobegla od turskog zuluma i našla sebi skrovito mesto u planini Kotlenik.

Da Vas podsetimo:  TAJNI REFERENDUM

IZVOR: Ucentar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime