Pacijent težak oko 190 kilograma pao na pod iz kreveta

1
1845
Foto: B.S./facebook

Snimci pacijenta na podu i slike krvi u Kliničkom centru u Nišu, uznemirili su javnost Srbije. Reč je o Nišliji, teškom oko 186 kilograma i obolelom od kardiovaskularnih bolesti, a koji je u subotu oko 16,10 sati pokušao da se okrene gde je pritom skliznuo i pao na pod pored kreveta.

U tim trenucima, njegov sin B.S. iz Niša bio je prisutan u sobi na Klinici za poluintenzivnuu negu ove klinike. On je slikao ovu nemilu scenu i postavio slike na jednoj od društvenih mreža.

Ovo moj otac, čovek koji umire na podu novog Kliničkog centra… Šta da radim, kome da se žalim… – napisao je sin Bratislav Stamenković i poslao vapaje za pomoć.

Kako saznajemo nezvanično, sin se sinoć oko 22 sata video sa rukovodstvom kardiovaskularne klinike gde se upoznao sa zdravstvenim stanjem oca.

Prilikom pada pacijenta tu je bila dežurna sestra koja je reagovala hitro i ublažila taj pad. Ona je odmah otišla da zove pomoć da ga vrate na krevet jer je čovek izuzetno težak. Sin nije smeo da prema pravilima da mu priđe i sam ga podiže. pacijent je odmah posle toga odvezen na skener gde se utvrdilo da nije imao nikakve posledice od pada, rečeno nam je na ovoj klinici.

U Kliničkom centru je naložen unutrašnji stručni nadzor kako bi se utvrdili detalji oko ovog slučaja.

Dežurna medicinska sestra se, u trenutku nemilog događaja već nalazila u prostoru pored pacijenta, te je tada, jedino uspela, da mu po unapred utvrđenoj proceduri u takvim situacijama i po školskom primeru, obezbedi tzv. “bezbedan pad na podnu površinu” kako se ne bi povredio, jer sama, to nije mogla da spreči zbog njegove telesne težine, od približno dve stotine kilograma – saopštila je Uprava Kliničkog centra.

Da Vas podsetimo:  Minić o padu Srbije na 104. mesto: Državnom vrhu odgovara koruptivno okruženje

Nakon što ga je bezbedno spustila na pod, između kreveta i bolničkog ormarića, koji je pomerila na bezbednu udaljenost dežurna medicinska sestra je pacijenta pokrila bolničkim prekrivačem i postavila u bočni položaj kako procedure nalažu. Nakon toga je otišla po pomoć.

Istog trenutka, pored dežurnog lekara – kardiologa i dežurne medicinske sestre, u pomoć je pristigao i jedan bolničar, kao i dva radnika obezbeđenja KC Niš, nakon čega je pacijent vraćen u postelju i zbrinut. Pored toga, a kako procedura u takvim situacijama predviđa, pacijent je dodatno pregledan i od strane lekara drugih specijalnosti, te je nakon urađene i neophodne dijagnostike na CT skeneru, utvrđeno da nije pretrpeo povrede prilikom pada, navode u niškom KC.

Izveštaj unutrašnje kontrole o ovomn incidentu biće poznat narednih dana.

M.S.

gradjanin.rs

1 KOMENTAR

  1. Kada mu je otac pao na pod, sin je potegao telefon da ga slika, kako bi se posle tužakao i poslao sliku u javnost. Nije mu, kažu, pomogao da ustane, jer je to protiv pravila. Kada je otac u pitanju, ne važe pravila. Tako ja mislim. Dalje, došao je u 22 h da se informiše o tatinom zdravlju, pri čemu je razgovarao sa rukovodstvom KC-a. Nema poseta u 22 h. O zdravlju milih i dragih razgovara se sa sobnim lekarem, a ne sa rukovodstvom centra. Osim, naravno, ako zainteresovani ima visoko mišljenje o sebi, ako je, jelte, krupna zverka, ili ga takvim drže. Radio sam godinama u bolnici, kao lekar. Pacijenti više padaju s kreveta u letnjim mesecima, kada je pretoplo; onda ni klime nije bilo. Ne sećam se da smo gledali na nekakva pravila kad neko padne, podizao ga je onaj ko je tu, prisutan. Mogli smo da vezujemo, ali onda bi to bio problem. Da ne dužim više, članak je promašaj, a brižni sinak bi malo da se svađa, umesto da pomogne 200 kila teškom tati, ako tu ima pomoći.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime