Pad kralja

5
482

Od kralja do namesnika – reč je o Novaku Đokoviću, doskora nacionalnom heroju koga smo svi voleli dičili se i ponosili njime, čoveka zbog koga smo znali da provodimo sate pored tv ekrana, da ne idemo na spavanje, da ustajemo noću … od kralja do namesnika ili da budem do kraja jasan, od kralja do Vučićevog zastupnika.

Mnogo sam tekstova o njemu napisao, hvalio ga, branio ga kad su ga neopravdano napadali i oni spolja i oni domaći … (opancar.com pretraživač pod Đoković). Jednom prilikom sam napisao:

“Dok gledam tu gladijatorsku borbu zamišljam ga onako vižljastog kao da je uskočio na dno okeana i bori se protiv ajkula koje ga sa svih strana napadaju.”

Svestan toga da je njegova Srbija danas podeljena zemlja, Novak nije hteo da se meša u unutrašnja događanja, trudio se da ostane apolitičan. Jednom prilikom je tim povodom izjavio:

“Ne mogu da krivim decu, pa ni roditelje, takvo je društvo. Tako sad živimo. Sve je malo izokrenuto, sistem vrednosti poremećen. Moramo da se udružimo i da povratimo identitet narodu. Ne živim u Srbiji trenutno i ne mogu da budem taj koji će da sudi i govori šta treba da se radi. Molim za oproštaj sve čitaoce ako se nameće takav utisak, ali pokušavam svojim načinom razmišljanja koji je mene doveo do određenih visina u sportu, da dam primer”.

Toliko lepo, odmereno, čak neopravdano oprezno a pogađa u metu. On se ne ponaša poput ljudi koji ne žive ovde, a kad dođu dele lekcije kako treba raditi. On i to oseća pa moli za oproštaj ako se takav zaključak nameće.

Takav stav je zauzeo i u decembru protekle godine za vreme poznatih ekoloških protesta:

“S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN.”

* * *

Novak Đoković pozdravlja okupljene pristalice ispred imigracionog hotela u Melburnu (Foto: Novak Djokovic, during his quarantine ahead of last year’s Australian open | Brenton Edwards/AFP via Getty Images)

I sve tako, do poslednjih australiskih događanja. Neću ovde o tim događanjima, mnogo je o tome pisano, ni ko je u pravu – vakseri ili anti vakseri, ni da li je Novak pravio greške ili nije, ni ko mu je u tome i kako pomagao … Jedna je stvar sigurna – nisu smeli da mu daju medicinsko izuzeće, da ga puste da prevail pola sveta, a da mu potom na aerodromu uskrate vizu, da ga drže u ekstradiciononom pritvoru, da ga tretiraju kao kriminalca da ga potom deportuju iz zemlje, da mu zabrane ulazak u Australiju u trajanju od tri godine … sve jedno što se takva odluka mogla i očekivati – bili su po pitanju kovida strogi prema svojim građanima, imali si zbog toga velike proteste i nisu smeli drugačije ni prema Novaku Đokoviću – iz političkih razloga, o tome svi vode računa. Niti zbog toga, niti zato što je Novak Đoković protiv takve odluke vodio postupak pred njihovim sudovima u skladu sa njihovim propisima. To onda poprima elemente odmazde, a Novak je poslednji koji je to sa njihove strane zaslužio – godinama je bio glavni akter, njihovog najvažnijeg ne samo sportskog već i državnog događaja. Zahvaljujući tom grand slemu, Australija je početkom svake godine mesec dana bila u svim vestima sveta, više nego za preostalih jedanaest meseci zajedno. Novak Đoković ga je osvajao devet puta, mnogo im je sponzora, a time i para doneo … i umesto da ga proglase za počasnog građanina što bi se, da su mu dozvolili da igra i deseti put pobedi, moralo i dogoditi, oni ga kao kriminalca deportuju – sa zabranom ulaska u zemlju u naredne tri godine, onoliko koliko će verovatno teniska karijera Novaka Đokovića još samo i trajati. Nečuveno!

Da Vas podsetimo:  Zavetovanje na seljački način

I normalno je što je Aleksandar Vučić, kao predesednik Srbije, pokušao da zaštiti svog građanina od takvog tretmana, što ga je zvao, tešio ga, to mu je i dužnost. Ali da li je time i kupio Novaka Đokovića. Ispalo je da jeste. Ne zato što je Novak po povratku u zemlju prihvatio poziv na prijem kod Predsednika. Ne bi bilo u redu da kaže – Neću! Ono ostalo što je potom usledilo, nije bilo u redu.

* * *

A.V. HVALA NA TOME ŠTO STE SVUDA ČASNO, HRABRO I NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN PRETSTAVLJALI NAŠU ZEMLJU I ŠTO ĆETE TO UVEK DA ČINITE.

N.Đ. VI KAO PREDSEDNIK SRBIJE I UOPŠTE DRŽAVA SRBIJA NIJE IMALA OBAVEZU DA PRUŽI PODRŠKU KAKVU STE PRUŽILI, NITI SE TO PODRAZUMEVA, ALI ŽELIM DA ZNATE DA LIČNO OSĆAM VELIKU ZAHVALNOST ZBOG TOGA ŠTO STE SE ZAUZELI, STALI IZA MENE I VEROVATNO PRIČALI SAMO O TOME I SEBE STAVILI U JEDNU KOMPROMITOVANU POLITIČKU POZICIJU. TO SE NE PODRAZUMEVA VEĆ SE CENI I POŠTUJE I JA KAO ČOVEK, KAO GRAĐANIN SRBIJE I KAO SPORTISTA ĆU TO DUGO PAMTITI.

To je sadržaj spota (baš tako, krupnim slovima) koji se posle posete Novaka Đokovića predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Predsedništvu Srbije, pojavio na Predsednikovom zvaničnom jutjub kanalu – i to bi bilo u redu da je tu i ostao, bilo bi shvaćeno kao Predsednikovo saopštenje svim građanima Srbije iz domena njegove aktivnosti, ali nije u redu da se sada taj spot koristi i kao glavni predizborni spot Srpske napredne stranke (SNS) na manje od mesec dana pred izbore na svim nivoima, jer Alelsandar Vučić nije to što je radio za Novaka Đokovića i što mu je organizovao prijem radio kao predsednik SNS-a, već kao predsednik Srbije, odnosno predsednik svih građana Srbije – naravno to za našeg predsednika nije nikakav problem, jer već i samim tim što on istovrememno obavlja obe te funkcije on krši Ustav (predsednik Srbije po Ustavu ne sme da obavlja nikakvu drugu javnu funkciju, a predsednik stranke je javna a ne privatna funkcija), tako da bi se imalo uzeti da naš predsednik krši Ustav u “vidu zanimanja” (pravni termin koji će on kao pravnik razumeti), iako se prilikom stupanja na tu dužnost zakleo da će biti čuvar ustavnosti i zakonitosti u ovoj nesrećnoj zemlji.

Da Vas podsetimo:  Dok se Srbi spremaju za međusobni obračun, vrata nam razvaljuju Britanci sa novim opakim planovima

A što se, Novače, tiče sadržine tvoje izjave (onako kako je navedena na spotu) treba da znaš da dužnost predsednika jeste da vodi računa o svojim građanima i da ih štiti kad god je to potrebno – u tvom slučaju je bilo potrebno (čak i da te zove telefonom), ali ne onako kako je on to u tvom slučaju činio – prvenstveno ka tebi, već prvenstveno ka predsednniku Australije, što bi trebao da bude njegov nivo, a ne da javnim saopštenjima, koja su se zvanično ili nezvanično redovno pojavljivala, iritira australiske zvaničnike, čime je ne samo sebe – kako ti kažeš, doveo u kompromitovani položaj, već i državu Srbiju, tako da je u tvom slučaju to moralo ispasti i kontraproduktivno. Naravno on to zna jer ima četu domaćih i stranih savetnika, ali je to svesno činio zbog domaćeg javnog mnjenja – u ovom slučaju i glasačkog, koje voli taj stil i to na mesec dana pred izbore.

Ti bi Novače morao te stvari da znaš, a ne da sam ratuješ protiv svih i domaćih i stranih – ko Don Kihot protiv vetrenjača. Danas svaka pevaljka ima svoj pravni tim, pa možeš i ti sebi to da priuštiš.

No, ako bi se ovo gore moglo uzeti i kao neznanje – mada su još stari Rimljani rekli Ignorantia iuris nocet (u slobodnom prevodu – nepoznavanje propisa ne opravdava), nije to ono najgore. A najgore je to što ti na taj spot nisi regovao, što znači da si ti i sa njim i sa negovom upotrebm saglasan. Time postaje irelevantno i da li ste se ti i Vučić na prethodnnom nezvanničnom sastanku tako i dogovorili ili su oni to sami bez tvog znanja uradili, jer ti se sa tim svojim ćutanjem saglašavaš. A sastali ste i nezvanično – to nam opet Vučić saopštava zbog svoje publike (glasača): “Ja i Novak smo na “ti”, ali smo se dogovorili da budemo na “vi” zbog novinara” – detinjasto, ne priliči ozbiljnom čoveku, ali opet ostavlja utisak na Vučićevu publiku (glasače) – On i Novak su na ti”

Da Vas podsetimo:  Pogledajte frižider

Novače, šta bi sa onim tvojim – Hoću da budem APOLITIČAN! A do grla si se opredelio. Bog ti dao, pošteno si zaradio, ima iza tebe i za tvoje. Šta je u pitanju? Nas tvoje dosadašnje pratioce to više i ne interesuju, jer irelevantno je da li to radiš zbog sebe ili nekog od tvojih, na isto mu izađe. Sada postaje i jasnije zašto si onomad bio kod Vesića, čak i kod Vulina, sunce ti … što bi rekla ona dva glumca zozona iz kladioničarskih tv reklama.

Odužio sam, ali sećanja naviru. Još samo ovo da ti kažem – još u svom okruženju nisam sreo nekog od tvojih dosadašnjih vernih pratilaca koji imaju nameru da to i dalje budu. Naravno ostaju ti sada ovi tvoji, jer i oni su te voleli, sad će još više, ali ne onako kao mi – oni noću preferiraju “Zadrugu”, “Parove” …. u odnosu na Melburn i US open.

*U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

autor:Dragiša Čolić

 

5 KOMENTARA

 1. Nudili su mu Britanski pasoš i milione funti a on je ostao Srbin. Za Teslu i njega svi znaju a za ove koji ga napadaju niko. Svako ima pravo na slobodan izbor pa i on. Uvek je igrao pod Srpskom zastavom i to je velika stvar za našu zemlju. Ne vidim bas da se naša zemlja polomila da ga spase od Australijskih doseljenika sa engleskih kažnjeničkih brodova ali ne mislim i da nije ništa pokušala. Da se to desilo nekom Americkom 550 tom rangiranom teniseru šesta flota bi davno okupirala zemlju dama i gospode sa engleskih dokova.Sedeo je u zatvoru malo razmišljao i vratio se kući.Posle toga se video sa predsednikom svoje zemlje pa šta. Kakva mu je žena, otac ,svastika i deca to je njegova privatna stvar kojom napadači na njega ispiraju usta a ne znaju ništa o tome. Ko je u tenisu zaradio više para ne znaci ništa običnim ljudima jer njima nisu problemi Federerova milijarda nekog papira već sto ne mogu ni prvi milion da zarade baveći se svojim poslovima. Novak je hrabar čovek jer stoji iza svojih stavova i razmišlja svojom glavom. Suviše je pametan da se posle završene karijere bavi politikom u Srbiji a svi naši političari su u njemu gledali kravu muzaru kad je postao uspešan. Dok se probijao nije im bio interesantan. Mislim da je stvar i kulture i vaspitanja videti se sa predsednikom svoje države ma ko to trenutno bio.

 2. Kao da je neko takmicenje u pisanju tekstova, ovakvih ili onakvih, o najuspesnijem srpskom sportisti, ili kao da je to pitanje casti raznoraznih pisaca. Niko se ne bavi ostalim sportistima, samo covekom koji je stigao do najviseg mesta do kojeg moze da se stigne. Dalje nema.
  Mozemo da ga volimo, obozavamo, da mu zavidimo, preziremo, ali moramo da cenimo to sto je u sportu uradio. I to za sebe, ne za narod, kako vole da kazu, ili za Srbiju. On lupa lopticu samo za sebe, i tek ponekad, za srpski tim.
  Sta on misli, radi ili preduzima je zaista njegova licna stvar. U to se svako pristojan i dobronameran ne bi mtrebalo da mesa.
  Ali stvar je fundamentalna – coveku sje oduzeto pravo na rad jer nije….jer nema plave oci….jer ….
  To ima svoje ime i sve se na to svodi.
  Da li ce dobiti neke nove hektare bez naknade u Srbiji, da li ce se baviti politikom….mislim da to i nije tako vazno. Da postoji pravna drzava to niko ne bi ni mogao, ni ministar Sutanovac, ni ministar Vulin, ni…..Zelim i njemu i njegovoj porodici sve najbolje, iako su mi njegovi gestovi sa vlastodrzcima u Srbiji vec godinama neprihvatljiovi, i degutantni. Pozdrav citaocima i redakciji.

 3. Sve se moze posmatrati sa pozitivne i negativne strane. To isključivo zavisi o posmatraču ! Novak Djoković se sastao sa likom koji pretstavlja Drzavu i Narod. Taj susret je isključivo izraz poštovanja prema Drzavi i Narodu, a lik predsednika , koji bi trebao pretstavljati i biti pretsednik svim gradjanima, po svojoj formalnoj funkciji, najprikladniji je kao posrednik izmedju Novaka – Naroda
  i Drzave. Vrhunski sportista poput Novaka, nema i „političkog analitičara “ da ga u tom smjeru savjetuje. Predsednik drzave je institucija, i razne likove moramo poštovati jer pretstavljaju tu instituciju!! Za vrijeme Kaligule, u RIMSKOM CARSTVUi jedan konj je bio senator………..bez obzira da li smo mi nadmašili Kaligulu, institucija se mora poštovati…..senator je senator, a predsednik je predsenik……… pa kada izadjete na glasanje, setite se šta ste kupili za 20 odnosno 100€…..a to nije briga za Novaka Djokovića.

 4. Kao sportistu, uvek sam cenio Novaka, mada mi se njegova kreveljenja kao imitacije ovoga ili onoga od kolega nisu dopadala. Vidim da je u poslednje vreme prestao sa tim. Odavno je prestao, što su Srbi kod Novaka posebno cenili, i da se pred meč javno prekrsti ili poljubi krst koji je visio na lančiću oko vrata. Toga više nema, očigledno po zahtevu sponzora i drugih „savetnika“ -od španskog gurija Pepea, sopstvene žene, Borisa Bekera, Vajde pa do Ivaniševića idr. lista je veoma velika. Publika Novaka -osim ranije u Australiji- nikada nije previše ni cenila ni volela. To se vidi i po zaradama od sponozora i reklame. Faderer je u karijeri -čak i kada mesecima nije igrao, imao ogromne prihode. Do danas je dobio bruto oko 900 miliona dolara, Nadal je sa oko 450 miliona dolara na drugom mestu, Đoković je sa oko 260 miliona dolara iza njih. Od pomenutih suma se odbijaju porezi, troškovi za putovanja, trenere itd. Ukoliko Federer i ove godine dobije oko 100 miliona dolara od sponzora i od reklame, kao prvi teniser u istoriji preći će prihod od milijardu dolara! To dovoljno govori o „popularnosti“ Novaka. Sada je i tu popularnost uprskao svojom tvrdoglavošću i inatom oko vakcinacije i dešavanja u Australiji. Novak je i u Srbiji izbegavao da odgovori da li je vakcinisan ili ne, a da je imao koronu, a ipak bio u totalnoj blizini bez maske preko lica sa nekoliko desetina mladih, saznali smo tek iz Australije. Čitava tarapana tamo je verovatno početak kraja jednog odličnog tenisera kome već i Francuzi ali i Englezi prete da bez vakcinacije neće moći da igra kod njih. Možda je to razlog njegovog tupavog, glupavog i nepromišljenog sastanka sa Vučićem. Ko zna, možda će se, kao i drugi sportisti, ako cirkus u Australiji i njegova tvrdoglavost oko vakcinacije utiče na prestanak bavljenja tenisom, uz Vučića i njegovu privatnu stranku SNS, okušati i u politici. Kada je jedan Franjo Udovičić, vaterpolista, mogao da dogura do ministra sporta i omladine, mogao bi to „hladno“ i Đoković. Njega bar zna ceo svet! Vanja-Franju Udovičića zna po svetu još po koji stariji vaterpolista. Za sada je Novak samo „ikebana“ u Vučićevoj sramnoj preizbornoj kampanji koju je AV započeo podelom narodnih para koje potiču iz raznih kredita i koje će da vraćaju naši praunuci. Mladi će dobiti oko 200 miliona evra, a penzioneri oko 300 miliona evra. Ako te pare nisu dovoljne da se potkupi skoro 3 miliona glsača (oko 1,1 milion mladih i 1,7 miliona penzionera) da glasaju za Vučića, onda treba da preostali deo Srba bude zaslepljen Novakovim likom i delom. Novače razmisli i sa kim ćeš i kako ćeš. Ne hvataj se u kolo sa mafijašima, nisi ti za to niti si dorastao njima!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime