Pada kiša na miša

0
2377
Foto: pixabay

Pada kiša, ja ću da porastem. U širinu. Tako to biva u nekim godinama… Saterala me kiša u rupu kao miša. Čekam sunce, jer ovako ne da neću pocrneti, nego ću da zarđam. A u rupi ne smem dumrem, če me prodaju u delove. A i kad izgreje sunce, tolika je vlaga da možeš da plivaš u vazduhu, ako si maštovit. I ako umeš da se igraš. Ali kad ti voda ubije i seme i njivu, ubije ti i osmeh, i radost, i nadu. Međutim, velika sam devojka, eto me za koji tren u osmoj deceniji,, pa znam da Bog nikad ne izliva kišu mesecima. Nojev potop je trajao 40 dana! Ili to nama ne radi Bog…? Meteorološki inženjering je stvar političkih sila tame. Jer, svetla politika se bavi unapređenjem opšteg dobra… Ovo nije to! Ovo se neko u politici bavi ličnim dobrom. I ne zna da je time svoj život, i svojih, posvetio carstvu tame, a ne zna ni da ono postoji. Raj i Pakao nisu prostori, nego stanja duše. Nije mi lakše zbog toga što će neko patiti. Jer nisam miš. Imam malo veće srce. A i nešto mi je probudilo nadu. Političku nadu. Iliti, nadu da je zajedničko dobro – moguće! Šta se to desilo pa sam živnla?

Stvarno, šta se stvarno desilo…? Nije ni meni baš jasno šta se desilo, ali, vidim, dešava se, pa ću redom:

Prvoujedinila se opozicija. Lele, lele, kakav melšpajz! Srbi sa Kosova i Saša Janković? Pa gde to može? Taj bi ih prodao na kilo za nekoliko grama  para! Stamatović i Šutanovac zajedno? Lele, lele, kakav pičvajz, da prostite! Dveri i Velјa Ilić? Znači sve može. Porodične i zavičajne vrednosti? OK 😜 A sa njima Jeremić i Borko Stefanović? Još se čeka samo DSS 😝. A kod Jeremića i de-es-esovci dr  i Ko-ga-ne-zna, sku-po-bi-ga platio pisac 😟. Boris Tadić neće s njima, Čeda Jovanović takođe, a Šapić će sam na izbore. Pa će posle da se udružuje 😎. Na koje izbore, nemam pojma. I to Đilas predvodi, kome su do sad pevali: „Điki,Điki, nos ti ovoliki“, zato što nas je lagao da su platani truli…

Da Vas podsetimo:  ZABLUDE KOJE NAS KOŠTAJU

Uz ovaj spisak, zvani „novi DOS“ trebalo bi da dele i kese za povraćanje. Ne bih izašla iz ove svoje rupe da glasam za njih – da me ubiju! Pa dokle, bre, više, braćo slatka?! Beste li? Beste! Šta uradeste?! I sve bih ja tako coktala, da se ne pojavi Ana Brnabić da nam objasni da to nije Savez za Srbiju, nego Savez za Sebe. E, sejo slatka, brate, bra-se, šta li si, ne bi se ti pojavila kroz ekran u svakoj kući da nije – prpa! Vuna kićo!

 Drugo. Digli se intelektualci i Crkva. Koji intelektualci? Oni koji nisu kupili diplome. Koja Crkva? Prava! Digle su se one mantije koji se ne boje za telo, nego za dušu, niti se plaše svog vladike. To su oni koji ne broje domove i pare kao Baja Patak. Ima li takvih u našem kliru? Retko, ali se nađe. E, oni su se našli u manastiru Slance, da upute vlastima upozorenje da ne potpisuje  priznavanje Kosova. I svi se potpisali. Nјih nekoliko stotina.

Ima tu nešto što mi se dopalo i nešto što nije. Dopalo mi se što je u Slancima, jer taj manastir je metoh manastira Hilandara, a celoj Svetoj Gori je nadležan patrijarh Carigradski. Ovaj naš tu nema nikakvu nadležnost. Mož` se slika samo. Da li je to lepo što kažem? Nije lepo, ali je istinito. Jer da nije istinito, taj skup bi se održao pod okrilјem Patrijaršije SPC. Ovo sa Slancima je bilo mudro. Koliko se od ovih lјudi tog dana pričestilo, i da li svi idu redovno na Liturgije – ne znam. Zato je, za mene, reč igumana Rukumije, oca Simeona, od svega tamo bila bolјa i važnija. Šta mi se nije dopalo? Pa… Čini mi se da intelektualci mogu da dignu glas, i to ne uvek,  sedalni deo – retko, a ruku – nikad. To nas jako razlikuje od intelektualaca 1912., je l` da, Koviću? I koga to interesuje?! Vlast se od njih potresla onoliko. A i narod. Narodu ne mogu držati predavanja oni koji nisu stalno na Liturgiji, zato što  nisu spremni ni na najmanju žrtvu. Ne treba da daju život, može i kinta 😉. Šta bi za njih bila žrtva? Za njih je najveća žrtva – pragmatično angažovanje. Sve je kod intelektualaca na nivou teorije. Profesori i doktori, to da ne sme da se izda Kosovo zna i nepismen čovek. On kad kaže „Dosta!“, tad je stvarno dosta. Ovo…? Ja bila udata za jednog takvog, isti Časlav Koprivica. Misaon, dubok, prijatan, rečit, a nije iz Crne Gore… Ali ja sam vezivala kučinu oko sifona u sudoperi. Bila nedelјa, a on nije znao gde da nađe majstora, te se ja nabijem dole i popravim to. Nismo imali kućnu pomoćnicu, kao u flmovima. Srbija je ovo. A intelektualnost traži vreme. Kad da budeš akademski načitan, kako ćeš da se baviš kučinom i tricama? A i ja sam doktor nauka…

Da Vas podsetimo:  Iz dubine mraka velike tragedije čulo se strašno upozorenje: ZNAMO LI SVOJU DECU?!

Treće. Okupio se i nevladin sektor, ali ne onaj soroševski, nego onaj koga kuče nema za šta da ujede, ali ima časti. Nazivaju se „Svetlost“. Šta oni kažu? Prvo, nema izbora dok se ne pretresu birački spiskovi i ne promeni zakon. Ne može, kažu, više ovaj proporcionalni, nego da bude većinski. Slažem se! Ovako stranke naređuju imena, mi glasamo, a oni posle skinu te sa liste i stave poslušnike. A poslušnik nije od integriteta. On samo sluša one iz Centrale i čeka svoje parče, ili mrvice, zavisi za koliko se prodao. I ako mu kažeš: „Čekaj, stani! Ne može to tako!“. On ne razume. Ne šalim se. Gledala sam face iz vlasti koje ništa ne razumeju šta pričate, jer tu nigde ne vide „kombinaciju“. Drugo, ovi kažu da će svi biti lustrirani od `45. Ne znam od kad, ali kažu da će ih pohapsiti. I baba bi, sinko, ali s mojim štapom to ne biva. A vidim, vi nemate ni štap. Treće, revizija privatizacije… I poništenje ugovora koji su pravlјeni u suprotnosti sa Ustavom. I sve tako redom, da počneš da plјeskaš ekranu. Ali – kako to da se izvede? Ne znam..

Ne bi mi ovo sve podiglo nadu, da ne znam pesmu „Niče raja k`o iz zemlјe trava“

Ovo kad se zbroji: političari, inteligencija, nevladin nesoroševski sektor, to je već nešto jako ozbilјno. Ali ništa bez mojih baba sa pijace, u prevozu, kod frizera. Svaka sa štapom i sa bar 20 gidina ozbilјne škole. Mi smo ovo gradile. Naši dedovi su ovo pravili. Pa nemam ja druge gene! Ta sam koja sam. A verujuća sam. Znam da Bog nikada nije načisto prepustio politiku političarima. Rusija u poslednjih sto godina je tome dokaz.

Da Vas podsetimo:  IT i poljoprivreda u raljama života

Prema tome – glavu gore! Juče je bila nedelјa. Prepuna je crkva bila, ali prepuna! Narod kad priđe Bogu, i Bog bude s narodom. Prema tome – dabome :). Ne može nama kiša ništa. A i nismo miševi. I neću više da se krijem u mišjoj rupi. Počela sam da pišem ozbilјne knjige sa novinarom „Blica“ Darkom Nikolićem, koje će služiti na polzu narodu. Neće mi to biti teško jer živimo u istoj kući. Ja sam njega rodila, a on je mene nadrastao. Još me nije prerastao, jer do kraja života imamo obavezu da budemo uzor svom detetu. Pa se, evo, trudim…

Perla

blogfrket.blogspot.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime