Paja Patak dobio zadatak….

0
2730

U dilemi sam bio kako da naslovim ovaj tekst – da li kao ovo gore: Paja Patak dobio zadatak da poljubi patku u …… …… – to ako smo na terenu đačkih pismenih zadataka u nižim razredima osnovne škole, ili ako je stvar ozbiljnija, što ovde jeste slučaj – Sudija Zec je dobio zadatak (jedan od glavnih likova iz Majićeve knjige U IME NARODA)…. A možda bi i najispravnije bilo da navedem i jedno i drugo, jer slutim da je autor isti i zato ono pravničko (u daljem tekstu: PPZ) – pa kako se kome  sviđa.

Pročitao sam tekst u Korenima pod naslovom Novi zadatak sudije Majića, u rubrici Laži i istine – što me je, priznajem, odobrovoljilo da se upustim u ovu polemiku, jer već sam bio spreman da se Korenima, sa kojima od nedavno sarađujem sa svojim tekstovima, zahvalim na daljoj saradnji, a još ako su moje slutnje tačne da je u pitanju rasprava između sudija, mom veselju nema kraja, jer evo konačno mi se ostvarila želja da ja, kao advokat, sudim sudijama.

E sad koga sam od njih prihvatio samoinicijativno da branim neću da vam kažem, to ćete morati da prosudite sami.

Sudiju Majića ne znam lično, ali ga se sećam iz Palate pravde još od njegovih pripravničkih dana, pratim njegov rad već duže vremena, posebno blog O pravu i pravosuđu otvoreno i bez cenzure, sa stalnim rubrikama: Najnoviji tekstovi, Pravne analize i dr., pročitao sam njegovu knjigu U IME NARODA, odgledao sam „skup u zgradi Filozofskog fakulteta” čije učesnike PPZ tako nadahnuto napada, pa bi se moglo reći da sam sa njegovim likom i delom poprilično upoznat.

Za razliku od sudije Majića, o PPZ-u ne znam ništa jer se u tekstu o kome je reč – Novi zadatak sudije Majića, nije potpisao svojim imenom i prezimenom već pseudonimom E.E. embargo.rs, što je mog kolegu i prijatelja, poznatog aforističara Milorada Ćosića, inspirisalo da to protumači: Eto Ekipe Botova. Nisam prihvatio tu sugestiju, jer rasprava  je rasprava, pa takav zaključak može eventualno da dođe tek na kraju.

* * *

Elem, da se vratim na tekst „Novi zadatak sudije Majića” (portal “Koreni” od 23. Marta 2019.  u rubrici – Laži i istine).

  • “Jadikovke „nesretnog“ sudije Apelacionog suda, dr Miodraga Majića, pre neki dan, na Filozofskom fakultetu povodom hapšenja samo nekoliko od skoro 150 demonstranata koji su na silu ušli u zgradu državne televizije – nepogrešivo podseća na neki maturski rad srednjoškolca, kome je razredni ispod klupe doturio rešenja zadataka!? Pa još pogrešna…“, kaže PPZ, već na samom početku.
Da Vas podsetimo:  Gromoglasno tihovanje

Ako je sudija Majić nesrećan i zato što je uhapšeno „samo nekoliko od skoro 150 demonstranata koji su na silu ušli u zgradu državne televizije”, onda to kazuje o njemu i kao sudiji i kao čoveku. Treba li da shvatimo da bi opravdano bilo samo da ih je bilo uhapšeno više? Uz to, ti demonstranti su ušli u svoju televiziju, ne samo zato što je i ova država njihova već i zato što ih RTS svako jutro na početku programa obaveštava da je to televizija u vlasništvu svih građana Srbije – ispostavilo se po PPZ-u, a bogami i po MUP-u, dežurnim sudijama, autorima ovakvih tekstova i ostalim dušebrižnicima ovog režima, pogrešno! A što se tiče kvalifikacije koju PPZ daje o „maturskom radu srednjoškolca …“, izgleda da sam bio u pravu kad sam na početku pomenuo ono o Paji Patku.

  • A, kako je sudija Majić navikao da radi „ po direktivama i zadacima“, nije mu bilo teško, da se na skupu u zgradi Filozofskog fakulteta opet ostrvi na državu Srbiju, njenog predsednika, i granu vlasti kojoj i on sam pripada i u kojoj je karijeru gradio baš na onim principima i „muvačinama“ protiv kojih se, eto, godinama, tako „žestoko javno bori“!? Da ga javnost i  veliki broj poštenih kolega ne poznaje – rekli bi da je čovek u pravu!? Da priča istinu… Ali.. Ovako, sudija sa gitarom „ za pevanje po američkim i engleskim ambasadama“, samo još jednom pokazuje i srpskom narodu dokazuje, koliko li su tek,  nesretniji i jadniji oni, koji za svoje prljave geostrateške ciljeve moraju da angažuju ovakve likove…“, kaže dalje PPZ.

„S…. usta da niste pusta“ – kažu u narodu. Gomila nekakvih tvrdnji bez i jednog pa makar i nesuvislog argumenta, što je tipična osobina i manir ovih na vlasti, tako da postaje jasno od kojih je PPZ.

  • „Hrabro i odvažno, bez imalo stida, sudija Majić tvrdi kako u Srbiji i ne postoji sudska vlast, odnosno da ju je uzurpirao jedan čovek?! Zar on zaista misli da smo svi mi toliko kratkog pamćenja da se ne sećamo kako je on postao sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu? Zar misli da nema više svedoka njegovog „ulizivanja ministrovom sinu (kolegi) Raši Jankoviću“, da bi postao sudija tog suda?! Zar sudija Majić misli da smo zaboravili kako je bio jedan od autora tužbe protiv NATO terorista, da bi se posle „pročišćenja i prosvetljenja“, kod avalskog komšije ministra Zorana Stojkovića ponovo vratio u sedlo jahača „ novih srpskih nevolja“, „lažno cinkareći“ ondašnjeg predsednika Prvog suda, Vojkana Simića…“, nastavlja nadahnuto PPZ.
Da Vas podsetimo:  Pričalo se o podeli Bosne

Ako neko ustvrdi da u Srbiji ne postoji sudska vlast, jer ju je uzurpirao  jedan čovek, a na pomenutoj raspravi o kojoj je ovde reč su učesnici o tome izneli i brojne dokaze, onda se takve tvrdnje ne demantuju dečijim argumentima – „i tvoja majka je kurva“, iznošenjem gomile navoda koji nemaju blage veze sa predmetom rasprave, jer onda ispada da je to metod iz poznate priče o babama i žabama. Tako je i do kraja teksta pa da vas time ne zamaram dalje.

* * *

Zainteresova me ko je PPZ, koji se odaziva na E.E. embargo.rs. pa otvorih taj portal i na njemu nađoh sledeće tekstove:

  • Poreklo imovine, Dr Uglješe Mrdića, u kome autor povodom nacrta Zakona o poreklu imovine, kaže:

“…. Došlo je vreme da se uplaše oni koji su krali i otimali i koji godinama i decenijama korupcionaškim metodama uvećavaju svoje bogatstvo.
Došlo je vreme za pravdu!
Jedva čekam da počne. Vreme je!
Pružam punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima u borbi protiv kriminala i korupcije.”

Da podsetim – Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, je jedan od tri jedina opoziciona gradonačelnika u Srbiji, koji je nedavno u Strazburu, pred Savetom Evrope, govorio o stanju sloboda i demokratije u Srbiji.

  • Jovanov: Politika Vučića je jedina realna budućnost Srbije i na tom kursu mora se istrajati!

Da podsetim – Milenko Jovanov, bivši član Koštuničinog DSS-a, sada potpredsednik SNS, koji je onomad proglasio Natašu Lekić, suprugu Vuka Jeremića, za glavnog narko dilera u regionu.

  • Stop Nasilju, autora Dr. Uglješe Mrdića, koji u tekstu kaže: “O ovome pišem, jer sam još uvek u šoku povodom dešavanja proteklog vikenda kada je deo čelnika opozicije predvođen Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem poput najgorih huligana upao u zgradu Radio-televizije Srbije. Takođe sam i u šoku zbog skandaloznog ponašanja njih dvojice, kao i Vuka Jeremića i njihovih sledbenika prethodnih dana. Da ne govorim o protestima ispred Predsedništva Srbije.”
  • Grocka sve bliža Beogradu! – u kome zamenik gradonačelnika Beograda, faktički gradonačelnik, jer onaj hirurg, nominalni gradonačelnik (zaboravio sam mu ime), je u operativnoj podeli poslova do danas bio angažovan samo za svečano otvaranje kućica za vrapce koji će u njima prezimeti, da ne bi leteli u toplije krajeve – iako, kako orintolozi kažu, vrapci nisu ptice selice, u narečenom tekstu govori o uspesima ove prigradske opštine, pa kaže: “Na teritoriji opštine Grocka tokom prošle godine urađeno je oko 110 kilometara puteva u koje je uloženo oko dva miliona evra…”
Da Vas podsetimo:  Zašto je Aleksandar Vučić opasan po Srbiju

Dakle, u danu kada se govori o Dragoljubu Simonoviću, predsedniku opštine Grocka i članu glavnog odbora SNS-a, pravosnažno optuženom da je naložio paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću koji je pisao o njegovim malverzacijama, Goran Vesić priča o uspesima te opštine za koje je, jelte, zaslužan Dragoljub Simonović.

Ne bih dalje o tom portalu – iz higijenskih razloga, jer matrica  je ista – onog momenta kada po vlast iskrsne neko s…., dežurni autori dobijaju nalog da o tome pišu na način kako je to gore prikazano. A tu očigledno spada i nesrećni PPZ, koji se čak nije ni potpisao svojim imenom i prezimenom, već samo sa onim E.E.embargo.rs. Ispalo je da je moj kolega, aforističar, Milorad Ćosić u pravu –  Eto Ekipe Botova.

Time naš PPZ dobija na kvalitetu, pa ću o njemu završiti citatom iz one legendarne scene kultnog filma Gorana Markovića – Variola vera, kad Rade Šerbedžija na sred bioskopskog platna uzvikuje. „P….je ženski polni organ, a pizda karakterna osobina.“

* * *

Odužio se ovaj tekst ali moram na kraju da kažem nešto i o Filozofskom fakultetu u Beogradu, organizatoru tribina – Nije filozofski ćutati. Oni u vremenu kada su institucije faktički ugašene, kada o pravosuđu govore likovi kao što je ovaj gore nesrećni PPZ ili sudija Zec, sve jedno, kada urbanizaciju Beograda sprovodi „arhitekta“ Goran Vesić, kada akademici, sem par časnih izuzetaka –Dušan Teodorović i Vladimir kostić, gromoglasno ćute, otvoriše novu instituciju: Tribinu – Nije filozofski ćutati, na kojoj se ne govori samo o filozofiji, već tematski o svim aktuelnim društvenim problemima, na koje, kao učesnike, pozivaju ljude koji na tim tribinama imaju i nešto drugo da kažu, te da će po tome ostati upamćeni i kad ovo nevreme prođe.

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime