Pajtić: Dug raste 195 € u sekundi

0
1100

pajtic-vucicNiš — Predsednik DS Bojan Pajtić rekao je u Nišu da su u januaru mesecu plate manje za 21% nego u decembru.

On je istakao da je DS upozoravala Vladu da će se to dogoditi ukoliko se budu smanjivale plate i penzije u javnom sektoru za 10%.

“Upozoravali smo da će to dovesti do umanjenja primanja u svim sektorima, dakle i u privatnom, zbog toga što će doći do recesionih procesa, zbog toga što će doći do smanjenja prometa u maloprodaji, zbog toga što će oslabiti privreda”, rekao je Pajtić.

On je ocenio da je dramatično smanjenje plata od 21% za samo mesec dana i apelovao na Vladu da još jednom posluša DS da angažuje i stručnjake iz DS.

“Mi smo nudili pomoć i podršku u rešavanju problema jer mi jesmo opozicija Vladi i to oštra opozicija, ali nismo opozicija Srbiji. Ono što je posebno dramatično jeste činjenica da se Srbija zadužila, odnosno Vlada Srbije zadužila, od početka godine do danas, više od 750 miliona evra i kada se uporede zaduživanja od 2000 do 2012 godine kada je zaduživanje bilo svega tri evra u sekundi i zaduživanje od kad je Srpska napredna stranka došla na vlast, da imamo 195 evra u sekundi, dakle ponavljam još jednom, od 2000. do 2012. godine tri evra u sekundi, a od 2012. do danas, 195 evra u sekundi, onda vidimo koliko je besmisleno opravdavanje da se Srbija zadužuje zbog toga da bi se vraćali dugovi iz nekog prethodnog perioda”, rekao je Pajtić.

Predsednik DS istakao je da će od smanjenja plata i penzija u javnom sektoru ušteda biti 350 miliona evra, a da je Srbiju samo jedan propust ministra Lazara Krstića koštao 786 miliona evra i to tako što nije konvertovao dug Srbije iz dolara u evro, iako je bilo potpuno očigledno da će evro u odnosu na dolar slabiti s obzirom na recesiona kretanja, na krizu evrozone i sukobe u Ukrajini.

Da Vas podsetimo:  BEZ SRPSKOG SELA NEĆE BITI NI SRPSKOG SVETA

“Apsolutno je bilo očigledno, ne ekonomistima nego svakom da će evro slabiti u odnosu na dolar. Oni su to propustili da to urade i džabe se sada smanjuju plate i penzije jer ušteda ne može biti kada se država ne vodi na jedan ozbiljan i odgovoran način uz znanje koje je neophodno da bi se država vodila” zaključio je Pajtić.

B92/ Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime