Paket mera pomoći privredi ne može da donese Vlada već jedino Skupština

0
758
Vlada Republike Srbije / Foto: Wikipedia

S obzirom da je uredbom Vlade Srbije ukinuta Narodna skupština i protivustavno uvedeno vanredno stanje zaboravili smo i da postoji Narodna Skupština kao najvažnija državna institucija. Ni jedan zakon niti druga važnija državna odluka ne može biti doneta bez potvrde Skupštine. To važi i za novi paket mera za podršku privredi i građanstvu. Predloženi finansijski paket Vlade, koji je zapravo jedan veliki rebalans budžeta, ne može da donese Vlada bez Skupštine. Jedini ovlašćeni državni organ za donošenje takvih mera je Narodna skupština Republike Srbije. Brojni parlamenti sveta su zasedali u prethodnim danima i usvajali svoja programska rešenja za saniranje negativnih ekonomskih posledica pandemije, ali to nije slučaj u Srbiji jer je izvršna vlast kod nas brutalno ukinula Parlament. Ovo je klasičan državni udar i krajnje nedemokratski akt kojim se produbljuje lični režim i diktatura u našoj zemlji.

Što se tiče uznemirijuće poruke vlasti koju su građani sinoć dobili putem SMS-a – smatram da je to nedopustiv način za komunikaciju sa javnošću i da samo dodatno podiže paniku. Panika nam u ovom času nikako nije potrebna. Oni na vlasti koji su prešli put od najsmešnijeg virusa do policijskog časa od 24 sata dnevno treba da se povuku u stranu, a odnose sa javnošću prepuste stručnjacima. Nema razloga da veći broj doktora koji imaju mnogo posla gubi vreme na konferencije za medije. Dovoljno je da je uvek jedan od njih tu i da pruži sve potrebne informacije na jedan smiren i ozbiljan način. Tako ćemo steći imunitet na širenje panike i nećemo biti uznemireni porukama vlasti više nego što je realna briga svakog građanina Srbije. U tom smislu, posebno je lekovito odsustvo predsednika SNS koji spada u najveće paničare i kome treba zabraniti javno pojavljivanje u ovo vreme, bez obzira što znamo koliko mu je važna predizborna kampanja o kojoj jedino misli i čime se bavi čak i u ovim vanrednim okolnostima.

Da Vas podsetimo:  Zašto kažeš odgovornost, a misliš na komisiju?

Pozivam sve građane da poštuju propisane mere fizičkog distanciranja i druge savete od strane zdravstvenih radnika i siguran sam da ćemo se izboriti sa ovom zaraznom bolešću.

Boško Obradović
Narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri
Izvor: Srpsko ujedinjenje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime