Palenta i kačamak pomalo zaboravljena a ukusna i zdrava jela

0
5071

palentaKačamak i palenta su stara jela, koja su pre više od sto godina postalo popularna kod nas. Zbog toga što brzo zasiti i malo košta, palenta se smatrala seljačkom hranom. Palenta je postala osnova za većinu jela tokom zime, kada je bila oskudica hrane.

Maize, indijanska reč za kukuruz, znači „ono što održava život“. Po važnosti u svetu žitarica, kukuruz se nalazi na trećem mestu, odmah iza pšenice i pirinča. Osim toga, kukuruz je jedna od najboljih namirnica koja će vam obezbediti dugotrajnu energiju.

Iako je kukurz zdrava hrana, koja sadrži malo kalorija – palentu bi trebalo praviti i sa drugim povrćem. Važno: većina kukuruza je sada genetski modifikovana, te se palenta mora praviti od organskih namirnica, kako bi se izbegli zdravstveni problemi.

Namirnice koje se prave od mlevenih zrna žutog kukuruza, uključujući i palentu, su odličan izvor karotenoida.Organizam lakše vari karotenoide iz mlevenog kukuruza, nego iz spanaća i šargarepe. Karotenoidi se rastvaraju u mastima, što znači da se lakše razlažu u kombinaciji sa mastima.

Ukusna i zdrava hrana – uvek, u svakom trenutku

Palenta ima malo ugljenih hidrata, a puno vitamina A i C, zbog čega je odličan izvor karotenoida, luteina i zeaksantina. U 100 grama nalazi se 1355 mikrograma. Nivo beta karotena je 97 mikrograma na 100 grama, a pruža lekovita svojstva poput zaštite od raka i srčanih bolesti.

Istraživanja su pokazala da kukuruz može podsticati rast dobroćudnih bakterija u velikom crevu i upravo ga one mogu pretvoriti u masne kiseline kratkog lanca. Ovakve masne kiseline daju energiju ćelijama creva, čime se smanjuje rizik od raka debelog creva.

Kako najlakše možete pripremiti obrok

Palenta je odličan prilog jelima, koji možete poslužiti topao ili hladan uz doručak, ručak i večeru. Palenta ne sadrži gluten, njena upotreba je vrlo raznovrsna, i može lako zameniti hranu koja je inače bazirana na pšenici.

Da Vas podsetimo:  Izborne čini

U nekim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, možete naći gotovu palentu. Ako je kupite zapakovanu, samo je iseckajte, dodajte priloge po želji- povrće, marinara sos, sir, i uživajte. Ovako, palenta je zaista brzo jelo, bez glutena, koje je odlično i za mršavljenje!

Ovaj recept je tradicionalan, u kom on ima teksturu kremaste kaše.

Prvo, ispecite paradajz. Pecite ga u rerni, dok pripremate ostale sastojke. Za ovakav obrok potrebni su vam:

  • 1 šolja palente
  • 4 šolje vode
  • pola kašike putera ili svinjske masti
  • 100 gramasira
  • so, po ukusu

U tiganj srednje veličine, sipajte palentu, pola kašike putera, prstohvat soli i 4 šolje vode. Na srednje jakoj vatri, sačekajte da prokrčka i često mešajte, kako se palenta ne bi zalepila za dno. Kada postane debela i upije svu vodu, isključite ringlu. Dodajte sir, so a može i sveže mleven biber po ukusu. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Dok se palenta pravi, pripremite karamelizovan crni luk.

Trebaće vam:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 velika luka, iseckana
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašikica sveže mlevenog crnog bibera
  • 1 kašikica začina
  • 1 kašikica šećera (ili 1 pakovanje stevije)

U većem tiganju, zagrejte maslinovo ulje na slabijoj vatri. Dodajte luk, so, biber, začine i šećer ili steviju. Mešajte dok se ne sjedini. Pecite na slaboj vatri, povremeno mešajte, dok luk ne postane karamelizovan, zlatno braon boje, za šta će mu biti potrebno 45 minuta, do sat vremena.

Konačno, stavite na palentu karamelizovan crni luk i pečeni paradajz iz rerne, pa ukrasite sa svežim peršunom. Ovaj recept je vredan svakog minuta koji ćete uložiti u njega, verujte nam. Ako želite da napravite dovoljno palente da imate za celu nedelju, slobodno duplirajte ili utrostručite sastojke i uživajte u palenti, hladnoj, svežoj ili podgrejanoj.

Da Vas podsetimo:  KARTELI U SRBIJI

Ukoliko nikada niste probalipalentu, evo prilike. Za bržu varijantu, možete izostaviti luk, jesti je samu, sa sirom, grilovanim povrćem ili, kako god želite, mogućnosti su neograničene! Uživajte!

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime