Pametni telefoni – lociranje nestale osobe

0
402

Pametni telefoni mogu da pomognu u lociranju neke osobe ukoliko je nestala. Dok policija ne preuzme slučaj, samostalno možete uraditi neke stvari koje u trenutku nestanka osobe mogu da imaju veliki značaj zbog vremena koje je presudno u ovakvim situacijama.

Svaki roditelj trebalo bi da na telefonu svog deteta podesi neke od opcija koje mogu da se iskoriste u slučaju nestanka. Ukoliko podesite parametre, imaćete preciznu lokaciju ali i šemu kretanja osobe koja je nestala. U najgorem slučaju, imaćete poslednju lokaciju odakle ćete moći lakše da krenete u potragu ili da policiji olakšate kako bi nestalu osobu što pre pronašli.

Prva opcija je Location History, odnosno istorija posećenih lokacija. Podešava se na taj način da nelefonu svog deteta ili starijih osoba koje su dementne, postavite i svoj google nalog (google mejl) koji ćete uključiti za istoriju lokacije ili je potrebno da znate šifru mejla koji koristi Vaše dete. Adresa gde sve možete ispratiti nalazi se na linku https://maps.google.com/locationhistory/ gde se logovanjem na nalog koji ste podesili hronološki vidi kretanje osobe na google mapi. Takođe, za svaki dan pojedinačno imate rutu i vreme što svakako može da pomogne u pronalaženju nestale osobe.

Druga opcija koja je takođe dosta dobra, zove se Find My Device ili Find My Phone, zavisno od telefona, ali svakako link je isti https://myaccount.google.com/intro/find-your-phone gde logovanjem dobijate lokaciju telefona. Ovde je takođe potrebno da roditelji podese svoj gmail nalog na telefon deteta ili da znaju šifru za mejl nalog koji koristi dete. Ovde postoji opcija i da aktivirate zvono te će telefon ukoliko je uključen, pa čak i ako se nalazi u silent modu, zvoniti, što će pomoći da se locira ukoliko je lokacija mračna ili se potraga vrši tokom noći.

Da Vas podsetimo:  Vaša svetosti, časne vladike – koliko je to Kosova i Metohije dovoljno?

Postoji i niz programa koji se mogu instalirati na sam telefon ali ovo je nešto što svaki telefon već poseduje i veoma je lako sve podesiti.

Kada osoba nestane, od izuzetne je važnosti da se sa potragom započne što pre. Prvo i osnovno je pozvati policiju, prijaviti nestanak. U što kraćem roku pristupiti nalozima koje ste podesili na telefonu i sve to evidentirati i predati policiji kako se ne bi gubilo vreme.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA zajedno sa partnerskom organizacijom Internacionalnom Policijskom Organizacijom napravio je niz obuka kako bi građani bili upoznati sa tematikom nestanaka dece. Jedna od tih obuka, Šifra Barbara, nosi ime po devojčici Barbari Vitez koja još uvek, nažalost, nije pronađena. Mi ćemo i u narednom periodu raditi na edukaciji građana jer smatramo da je edukacija ključ uspeha.

Stevan Đokić

Izvor: Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime