Papa Franja spreman da organizuje sastanak Putina i Zelenskog u Vatikanu

0
122

Papa Franja spreman je da učestvuje u održavanju sastanka predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog u Vatikanu u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini, saopštio je predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov.

Image by Annett_Klingner from Pixabay

„Papa mi je potvrdio da je spreman da bude posrednik, spreman je da ustupi Vatikan kao platformu za pregovore – prvo između Putina i Zelenskog“, precizirao je Sevastjanov.

Kako je objasnio, sastanak bi mogao da se organizuje u formi okruglog stola.

„Papa je spreman da bude moderator. Predsednici mogu da razgovaraju o temama kao što su, na primer, prekid vatre, neka vrsta razdvajanja trupa, a onda se može razgovarati i o globalnim stvarima“, istakao je Sevastjanov.

Nakon takvog sastanka, dodaje, papa predlaže da se održi konferencija o bezbednosti u Evropi u kojoj bi, pored ukrajinske i ruske strane, učestvovali i predstavnici SAD i evropskih zemalja.

„Svi treba da se dogovore oko nekog novog oblika bezbednosti“, pojasnio je Sevastjanov.

On je podsetio da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva pozdravlja predlog zvaničnog Pariza da se papa Franja i američko rukovodstvo uključe u pregovore o Ukrajini.

„Time je dato do znanja da papa takođe odgovara Rusiji kao pregovarač. Trebalo bi da se krene sa nekim potezima, pre svega, verovatno, sa ruske strane“, poručio je Sevastjanov.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je potpisao ukaz o stupanju na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa predsednikom Rusije. Prethodno je Putin objavio da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva.

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je kasnije od pape Franje da pozove ruskog i američkog lidera, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, kako bi se rešila kriza u Ukrajini.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime