Papa nadigrao i Srbe i Hrvate

1
932

PAPA2-640x346Kakvi su rezultati rada komisije o Stepincu? Nikakvi. Verovatno je to i bio cilj katoličkog Pape Franciska po onoj „kad ne želiš da se nešto reši ti formiraj komisiju“. Malo je verovatno da će sadašnji papa Francisko kanonizovati Alojzija Stepinca u rimokatoličkog svetitelja.

To što Hrvatima treba nacionalni svetac da bi utvrdili svoj nacionalni identitet, papu Franciska ni najmanje ne pogađa.

Treba imati u vidu da je papin kriterijum za kanonizaciju rimokatoličkih svetitelja sasvim različit od Bozanićevih, Puljićevih i drugih hrvatskih biskupa. Za današnjeg papu Franju primer hrišćanske svetosti je kardinal Klemens fon Galen, koji je tokom Hitlerove vlasti oštro kritikovao nacionalsocijalizam kao novo neopagansko društvo, koji se otvoreno protivio eutanaziji invalida i ubijanju Jevreja i drugih za Treći rajh nepodobnih naroda, čiji je život zaista bio u opasnosti zbog njegove odanosti jevanđelskim načelima, za razliku od Stepinca koji je otvoreno podržao jedan nacistički režim i bio duboko umešan u njegov sistem koji je bio monstrouzno zločinački.

Papa je svestan da prevelik nacionalizam u hrvatskom delu rimokatoličke crkve može napraviti ozbiljne probleme ne samo u regionu nego pre svega u samoj katoličkoj crkvi, sem toga za papu je osnovni uslov koji postavlja za kanonizaciju Stepinca ekumenski, odnosno da on može biti prihvatljiv kao primer pobožnosti i za druge hrišćane. Sem toga Stepinac nije prihvatljiv ni za većinu samih rimokatolika koji žele da se distanciraju od fašizma i nacizma.

Stoga je Mešovita komisija, kao presedan, pored ekumenskog značaja, imala pre svega svrhu da obuzda hrvatski nacionalizam kroz „kompromis“ rada komisije. Papi Franji zapravo ide na ruku insistiranje SPC da se obustavi kanonizacija Stepinca. Prosto rečeno, papa je iskoristio negodovanje SPC da bi sredio prilike u svojoj crkvi i pri tome dobio poen u ekumenskom smislu mogućeg dijaloga sa pravoslavnima. No kao posledica je rezultat koji ne ide na ruku ni Hrvatima jer se koči „proces kanonizacije“ Stepinca a ni na ruku Srbima i SPC jer se nije uspela „srušiti“ skandalozna kanonizacija.

Da Vas podsetimo:  Klub mladih umetnika Prosvjete održao još jedno Veče mladih pisaca

www.vidovdan.org

1 KOMENTAR

  1. Да ли то назирем ореол што светлуца над папином главом? То би било нешто невиђено, јер су до сад том капицом увек скривали два мала рога. Ако треба аутору да објашњавам да не може да пореди став Ватикана према фашизму у Француској, где није било православаца за истребљење, са тзв. „Хрватском“ – боље да и не почињем…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime