Paradržava Kosovo formira Specijalni sud

0
987

kosovoVlada Kosova je većinom glasova danas odlučila da predsedništvu kosovske skupštine pošalje na usvajanje dva ustavna amandmana koja će omogućiti formiranje Specijalnog suda za Kosovo. Pored kosovske predsednice, Atifete Jahjage i Evropska unija je pozdravila i zvanično pokrenutu proceduru za uspostavljanje ovog suda. Podsetimo, samo dva dana ranije, pokret „Samoopredeljenje“ je najavio moguće proteste zbog osnivanja Specijalnog suda, ali i to da neće glasati za njegovo formirnaje.

„OVK je branila prag kuće i formiranje specijalnog suda neće biti istraga OVK, već pojedinaca,“ objasnio je kosovski premijer, Isa Mustafa, na današnjoj sednici kosovske vlade, prenela je Koha.

Ovaj portal dodaje da je kosovska opozicija protiv formiranja suda, podsećajući na izjave zvaničnika ovih partija da neće glasati u skupštini za usvajanje ustavnih amandmana, kao i na to da predstavnici liste „Srpska“ ne učestvuju u sednicama Skupštine, ali i da je pitanje da li će ustavni amandmani biti usvojeni, jer su ranije i neki od poslanika vladajuće koalicije izjavili da neće glasati za formiranje Specijalnog suda.

Jahjaga podržala odluku vlade

Dan pred odluku kosovske vlade o zvaničnom pokretanju procedure za formiranje Specijalnog suda Jahjaga na sastanku sa Fatmirom Ljimajem i Visarom Imerijem

ljimaj

Dan pred odluku kosovske vlade o prosleđivanju ustavnih amandmana skupštini na usvajanje, kosovska predsednica je imala odvojene sastanke sa liderima partija kosovske opozicije – Fatmirom Ljimajom iz NISMA-e i Visarom Imerijem iz Samoopredeljenja.

„Predsednica Jahjaga je upoznala gospodina Ljimaja sa razgovorima izmedu institucija Republike Kosovo i predstavnika EU-a o zakonodavnom paketu za koji se očekuje da će se staviti u proceduru usvajanja tokom narednih meseci,“ navodi se u jučerašnjem saopštenju iz kabineta kosovske predsednice i dodaje da je ona na sastanku „istakla potrebu uspostavljanja političkog i društvenog konsenzusa za osnivanje Specijalnog Suda,“ dodajuči da ovaj sud „neće suditi o borbi i angažovanju Kosova za slobodu i nezavisnost, nego će se baviti sa optužbama koje proizilaze iz Izveštaja Saveta Evrope.“

Fatmiru Ljimaju je suđeno zbog ratnih zločina pred kosovskim sudom, ali i pred Haškim tribunalom. U oba slučaja je pušten na slobodu i nije proglašen krivim.

„Presednica Republike Kosovo podržava odluku Vlade da prosledi ustavne amandmane u vezi sa Specijalnim sudom. Ovo je prvi korak prema realizaciji obaveza Republike Kosovo koje proističu iz međunarodnog sporazuma,“ navodi se u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice.

U saopštenju se dodaje da kreiranje suda oslikava „posvećenost nezavisnog i nepristrasnog Kosova da se bavi navodima izveštaja Saveta Evrope na verodostojan način“.

„Ovaj sud će se fokusirati na pojedince i delovanje pojedinaca, a ne na razumevanje kolektivnih napora našeg naroda za slobodom,“ ističe u saopštenju Jahjaga.

Ubrzo nakon što su kosovski mediji objavili vest o odluci Vlade, Kancelarija Evropske unije na Kosovu se oglasila u seriji tvitova.

tvitter1Specijalni sud nije za procesuiranje Kosova, niti Oslobodilačke vojske Kosova, već o utvrđivanju krivične odgovornosti pojedinaca

tvitter2Ovo potvrđuje odlučnost kosovskih vlasti da uklone taman oblak koji visi nad Kosovom još od objavljivanja izveštaja Saveta Evrope

tvitter3Pozdravljamo odluku kosovske vlade za praćenje obaveza u vezi sa Specijalnim sudom, koja je preuzeta razmenom pisama i odobrena od strane Skupštine


Iako je najavljeno da se Specijalni sud formira da bi se procesuirali zločini OVK na KiM-u, kako navode Večerenje novosti, nadležnost suda neće biti po etničkom, već po teritorijalnom principu, zbog čega se može očekivati da se među optuženima nađu i Srbi, a ukoliko bude dokaza da su počinili ratne zločine 1998. i 1999. godine. To je potvrdio i analitičar i poznavalac političkih prilika na Kosovu i Metohiji, Dušan Janjić.

„Pred Specijalni sud na Kosovu bi mogli da stignu i predmeti generala Ljubiše Dikovića i Momira Stojanovića, ukoliko pre početka rada te instance naš pravosudni sistem ne bude počeo da radi na ta dva slučaja,“ izjavio je za Večernje novosti Janjić, podsećajući da  mandat EULEX-a ističe u junu 2016. godine i ocenjujući da će se predmeti kojima su se bavili UNMIK, a zatim EULEX, među kojima je i oko dvadesetak slučajeva Srba, preneti na novi sud, ukoliko ne bude prolongiran mandat EULEX-a.

Podsetimo, u februaru je Interpol raspisao poternice za 16 Srba sa Kosova i Metohije i jednog crnogorskog državljanina za navodne ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Među onima koji su na poternici je i poslanik SNS-a u Skupštini Srbije i nekadašnji načelnik vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović. Među Srbima koji se nalaze na Interpolovoj poternici najviše je Đakovčana, odakle potiče i sam general Stojanović, a jedan od njih je nešto ranije uhapšen u Crnoj Gori po ovoj poternici – Miraš Gegović. Krajem januara je Fond za humanitarno pravo javnosti predstavio izveštaj o navodnim ratnim zločinima sadašnjeg Načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, iznevši tako optužbe od ranije da je i ovaj general „direktno odgovoran za ratne zločine“ na Kosovu i Metohiji 1999.

Predsednikom Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun je u ranijoj izjavi za KoSSev, komentarišući Interpolove poternice ocenio da je u vreme kada treba da se formira Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova vidljiva kampanja protiv Srba.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime