Pasoši „Republike Kosovo“

0
3604

Od danas sa pasošima „Republike Kosovo“ može da se putuje preko graničnih prelaza u Srbiji

siptarski pasos

Od danas stanovnici „Kosova“ sa kosovskim pasošima mogu da putuju preko graničnih prelaza u Srbiji, ka Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Makedoniji, uključujući i sa aerodroma u Nišu, a aerodrom Nikola Tesla mogu da koriste još od 22. septembra, saopšteno je iz kancelarije zamenice kosovskog premijera, Edite Tahiri.

Ovaj sporazum stupio je na snagu dan nakon što su kosovska i srpska delegacija u Briselu postigle dogovor o tome da se posete kosovskih i srpskih zvaničnika od 1. decembra dogovaraju preko oficira za vezu u Beogradu i Prištini, umesto dosadašnjeg posredovanja EULEX-a, kao i dan nakon što je srpska vlada usvojila novu uredbu o priznavanju diploma kosovskih univerziteta. Istovremeno, sa srpske strane nema zvanične potvrde, ili demantija ove vesti.

Danas stupa na snagu sporazum o slobodnom kretanju postignut 16. septembra, na osnovu kojeg će građani sa kosovskim pasošima moći preko Srbije da putuju u treće zemlje, a preko aerodroma i kopnenih graničnih prelaza sa Hrvatskom i Mađarskom, preneli su danas kosovski mediji, pozivajući se na saopštenje za medije iz kancelarije zamenice kosovskog premijera, Edite Tahiri, izdato nakon jučerašnjeg sastanka srpske i prištinske delegacije u Briselu.

Ovaj sporazum stupio je na snagu dan nakon što su kosovska i srpska delegacija u Briselu postigle dogovor o tome da se posete kosovskih i srpskih zvaničnika od 1. decembra dogovaraju preko oficira za vezu u Beogradu i Prištini, umesto dosadašnjeg posredovanja EULEX-a, kao i dan nakon što je srpska vlada usvojila novu uredbu o priznavanju diploma kosovskih univerziteta.

Od danas stanovnici Kosova sa kosovskim pasošima mogu da putuju preko prelaza – Šid, između Srbije i Hrvatske, Kelebija – između Srbije i Mađarske, Gradina, između Bugarske i Srbije, Preševo – između Srbije i Makedonije, uključujući i sa aerodroma u Nišu.

Da Vas podsetimo:  UJUTRU STOČARI, POPODNE STOLARI: Pantelići od dva biznisa na selu žive svoj san!

U saopštenju iz kancelarije Edite Tahiri, međutim, kako prenose kosovski mediji, ističe se da građani Kosova sa kosovskim pasošima još od 22. septembra mogu da koriste beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ kao tranzitni aerodrom za putovanja.

U Briselu su 16. septembra srpska i kosovska delegacija postigle dva sporazuma o slobodi kretanja i struji. Ovi razgovori u Briselu, međutim, ni na jednoj strani prethodno nisu bili najavljeni za javnost, sa izuzetkom jučerašnjeg saopštenja iz kancelarije kosovskog premijera da u Briselu u utorak boravi kosovska delegacija koja vodi razgovore o „proceni toka primene briselskog sporazuma o prikupljanju carinskih prihoda na dva granična prelaza na Severnom Kosovu,“ te da će održati „bilateralne sastanke sa predstavnicima EU u vezi sa postignutim briselskim sporazumima o pitanjima energetike i telekomunikacija.“ Ni u njemu, međutim, tada nije najavljen razgovor sa srpskom stranom, kao ni razgovori o slobodi kretanja

Marko Đurić obmanuo javnost u septembru: Priznali smo samo lične karte, ne i pasoše

licna karta siptarska

U izjavi za Večernje novosti od 18. septembra, dva dana nakon postizanja proširenog sporazuma o slobodi kretanja, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, rekao je da Srbija ne priznaje kosovske pasoše, te da ovaj sporazum to i ne podrazumeva, ali i da će građani Republike Srbije, kako je rekao, sa ličnim kartama „privremenih institucija u Prištini“ (kako Marko Đurić tepa instiucijama samozvane „Republike Kosovo“) moći da koriste dodatne granične prelaze u tranzitu, kako bi se proširila sloboda kretanja i omogućilo da aerodrom u Beogradu ima više putnika.

„Ova mera ne znači upotrebu bilo kakvih drugih isprava, osim isprava Republike Srbije na celoj teritoriji zemlje i ne uključuje nikakav dogovor o pasošima. On proširuje slobodu kretanja i omogućiće da aerodrom u Beogradu ima više putnika, a da tranzit robe i ljudi, bez obzira na nacionalnost, bude nesmetan,“ naveo je tada Đurić.

Da Vas podsetimo:  Srbiju godišnje napusti oko 600 doktora: Čiji medicinari će nas lečiti?

Nijedan veći medij u Srbiji tokom današnjeg dana nije preneo ovu vest.

(Kossev.info-NSPM)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime