Patrijarh Irinej obukao mantiju režimskog politikanta

0
1088

Patrijarh srpski Irinej počeo je otvoreno da se bavi politikom, zastupajući režim Aleksandra Vučića. U najnovijem intervjuu “Nedeljniku”, Irinej otvoreno zastupa Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića.

Irinej i VucicFOTO: Novosti

On je rekao i da će najavljeni plan predsednika Tomislava Nikolića za Kosovo i Metohiju biti u interesu naroda.

”Mislim da se (Aleksandar Vučić) trudi. Ima nekih naznaka da će biti i rezultata”, rekao je patrijarh za beogradski “Nedeljnik”.

Patrijarh očekuje da će Srbija ove godine imati i više razumevanja od komšijskih država.

”Moram da verujem da će uspeti da podigne Srbiju iz ovog pepela. Nadam se da će dati Bog da nam bude bolje”, istakao je patrijarh.

Povodom najavljenog plana za Kosovo i Metohiju predsednika Nikolića, patrijarh kaže da se nada da će taj plan biti u interesu naroda.

“Moramo svi da pomognemo da taj plan bude u interesu naše nacije, kulture, istorije, crkve”, rekao je patrijarh i dodao da ne zavisi sve od Nikolića i Vučića jer se, kako je rekao, nažalost i drugi pitaju, ali da oni moraju uvek da imaju na umu da je Kosovo i Metohija najvažnije srpsko pitanje.

Odakle Irineju saznanja o tome šta pišeu zvaničnom planu za Kosovo i Metohiju kada javnosti taj dokument još uvek nije prosleđen? Zašto se patrijarh uopšte bavi politikom? Zar Srbija nije sekularna država u kojoj je zagarantovana podela između države i crkve?

Izgleda da ne. Patrijarh Irinej je ovim izjavama sebi označio kao režimskog politikanta u urušio svoj ugled i kredibilitet, ako ga je uopšte i imao.

Partijarh ima kratko pamćenje. On zaboravlja da su Dačić i Vučić uz podršku Nikolića potpisali Briselski sporazum koji označava prvi korak u zvaničnom priznanju Kosova kao nezavisne države.

Da Vas podsetimo:  I-de-mo-u-Ka-tar, i-de-mo-u-Ka-tar

Podsetimo da je Srpska pravoslavna crkva kritikovala potpisivanje Briselskog sporazum. U saopštenju koje je prosleđeno medijima krajem aprila meseca 2013. godine, između ostalog, navodi se:

Sinod Srpske pravoslavne crkve smatra da parafirani sporazum Beograda i Prištine u Briselu “posredno i prećutno, ali ipak faktički” priznaje postojanja sistema državne vlasti na KiM nezavisnog od državnog ustrojstva Srbije, a da će cena za eventualni ulazak Srbije u EU biti i formalno priznanje “nezavisnog Kosova“.

“Nema nikakve sumnje u to da će, posle plaćanja ovako visoke cene za famozni ‘datum o početku pregovora’ i to pregovora sa nepoznatim brojem novih uslova i sa neizvesnim ishodom, cena za sam eventualni ulazak u Evropsku uniju biti i formalno priznavanje ‘nezavisnog Kosova’ od strane Srbije i njena obaveza da ne ometa dobijanje stolice ”Kosova” u Ujedinjenim nacijama“, stoji u saopštenju Sinoda.

Dakle, iako je zvanični stav Srpske pravoslavne crkve da je Kosovo i dalje sastavni deo Srbije, politikantki patrijarh iznosi u potpunosti drukčiji stav, pružajući podršku Vučiću i Nikoliću po ovom pitanju.

Sreća pa njegove reči i reči Srpske pravoslavne crkve više ne nose istu težinu u javnosti kao što je ranije možda bio slučaj.

Da je Vučić rebalansom budžeta umanjio primanja SPC, pitamo se da li bi patrijarh Irinej Vučića ovoliko veličao?

Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime